У ПЦУ не вважають купання в ополонці українською традицією

В церкві посилаються на звичай північних сусідів, у яких було прийнято пірнати в холодну воду після лазні“.

Православна церква України не вважає купання в крижаній ополонці на Хрещення церковною традицією, так само як і українською національною традицією. Про це йдеться в повідомленні релігійної організації на її сторінці в Facebook. У ПЦУ відзначають, що в останні роки під час святкування Водохреща активізується мода на масові пірнання в ополонку.

“Мотивація у кожного різна: хтось” змиває гріхи “, хто відчуває можливості свого тіла, а хто аргументує це дотриманням “давньої української традиції”. Останнє твердження – зовсім помилкове! У нашого народу такий традиції, пов’язаної зі святом Богоявлення, не було”, – йдеться в повідомленні.

Історики не знайшли підтверджень

За запевненням ПЦУ, ні етнографи, ні історики ще до середини ХХ століття не фіксували нібито традиційних масових пірнань українців в крижану воду з нагоди свята Хрещення, так само як і відсутні опису такого дійства в древніх джерелах, в дослідженнях про традиції козацької України або в “спогадах людей старшого віку”.

“Деякі історики пов’язують такий звичай з нашими північними сусідами, російськими, у яких було прийнято пірнати в холодну воду після лазні, а також з поширенням ідей гарту організму як частини здорового способу життя”, – говорять в церкві.

Відзначається, що згідно зі спостереженнями, масові пірнання в воду на свято Богоявлення фактично з’явилися в другій половині 1990-х початку 2000х років, що свідчить про те, що даний звичай в Україні має новітнє, а не старовинне, походження.

Чи змиває крижана вода гріхи?

Також в ПЦУ підкреслюють, що абсолютно помилковим є судження, що купання у крижаній воді після освячення змиває всі гріхи.

“Яким чином їх можна” змити”? Хіба сам фізичний акт занурення в освячену воду, без покаяння в гріхах, може привести до їх подолання? .. Дорога до вічного блаженного життя і порятунку лежить виключно через щире каяття в гріхах, молитву і любов до Богу і до наших ближніх. Звільнити душу від гріха може тільки Господь”, – заявляють в організації.

У ПЦУ підкреслюють, що ніякого церковного припису для здійснення такого дійства в свято Богоявлення не існує.

Церква не забороняє пірнати у зимову воду, це право і вибір кожного. Але священники закликають не вважати цю дію церковною, пов’язаною зі святкуванням Хрещення Господнього. Хто робить такий вибір – має чинити це усвідомлено та відповідально, ретельно зважуючи всі «за» і «проти»: стан здоров’я, причини для такого вчинку, можливі наслідки, зокрема, в умовах пандемії.

Next Post

Суд у Києві виправдав догхантера Святогора

Пн Січ 18 , 2021
Шевченківський районний суд м. Києва виправдав догхантера Олексія Святогора, якого обвинувачували у жорстокому поводженні з тваринами та пропаганді цього. “Суд дійшов до обґрунтованого висновку, що не доведено, що в діяльності обвинуваченого Святогора є склад кримінального правопорушення, передбаченого частинами 2 і 3 ст. 300 КК України, оскільки достатньо допустимих і належних […]
Святогор

Можливо ви пропустили?