Як виглядав Андріївський узвіз до реконструкції. Історичні фото

Історики оприлюднили архівні фото та показали, як виглядав Андріївський узвіз у Києві ще до масштабної реконструкції.

Публікації зі світлинами з’явилися у кількох тематичних Facebook-спільнотах.

Спільнота “Спрага” нагадує, що масштабна реконструкція Андріївського узвозу розпочалася у 1982 році, але вперше цю вулицю вирішили реставрувати наприкінці 1970-х.

Радянська влада готувалася відзначити 1500-річчя Києва, тому виникла ідея перетворити вулицю на мистецький центр Києва та віддати будівлі художникам. Тодішні історики зазначали, що Андріївський узвіз був тоді звичайною заштатною вулицею, яку вважали незручною для проживання.

Купа комуналок з туалетом на вулиці. Я це пам’ятаю. Там нічого хорошого не було. Був єдиний магазин на усю вулицю… Якщо, скажімо, там не було хліба, треба було тупотіти вниз на Поділ чи вгору на Володимирську. А взимку там взагалі можна було ноги поламати. Вирішили до ювілею міста зробити з узвозу київський Монмартр. І це інтригувало людей, які там не жили”, – цитує спільнота історика Станіслава Цалика.

Мешканці, яких відселили та надали квартири у нових житлових масивах, раділи масштабній реконструкції, оскільки вони отримали від радянської влади окремі квартири з усіма зручностями. Наприкінці 70-х років не відбувалося жодних протестів з приводу реконструкції вулиці, хоча цю подію висвітлювало видання “Вечірній Київ”.

Але бурхливю була реакція містян і на зведення тодішніх хмарочосів. Перші висотні будинки, які розраховані на 8 та 9 поверхів, з’явилися на вулицях М. Заньковецької та Інститутської. Проте тоді протести стосувалися більше висоти, а не стилістики та архітектури будівель.

Андріївський узвіз

Андріївський узвіз

Андріївський узвіз

Андріївський узвіз

Андріївський узвіз

Андріївський узвіз

Андріївський узвіз

Окремо у соцмережах оприлюднили світлину, зроблену у 1965 році, на якій можна побачити будинок за адресою Андріївський узвіз, 13. Саме так виглядала будівля, яка пізніше отримала назву “будинок Булгакова”.

Будинок Булгакова

Next Post

Цікаві факти про вулицю Круглоуніверситетська. Історичні фото

Пн Гру 11 , 2023
Вулиця Круглоуніверситетська у Києві частково зберегла свій вигляд кінця XIX ст: тут досі можна побачити низку доходних будинків та маєтків, споруджених понад 120 років тому. Круглоуніверситетська пролягає від Крутого узвозу (біля Бессарабської площі) до Лютеранської вулиці. Вулиця спроектована у 1836 р. та прокладена на початку 1837 р. Передбачалася як найбільш […]
Круглоуніверситетська

Можливо ви пропустили?