З 1 січня 2021 року архітектурна бібліотека Заболотного може опинитися на вулиці

Відмову продовжити оренду бібліотеці пов’язують із намірами побудувати на її місці багатоповерхівку.

1 січня 2021 року у Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки ім. В.Г. Заболотного закінчується договір оренди приміщення. Як наслідок, бібліотеці перестануть надавати комунальні послуги, що може спричинити псування цінних старовинних книг, повідомляє інтернет-видання.

Фонд Держмайна відмовлявся продовжувати договір оренди з бібліотекою ще наприкінці 2019. Зрештою, ситуацію владнали, а договір підписали. Втім, лише на один рік.

архітектурна бібліотека

Керівництво бібліотеки зверталося до Міністерства розвитку громад та територій, якому підпорядковується бібліотека. Міністерство обіцяло вирішити проблему з орендою приміщення, але станом на сьогодні результату немає.

У будинок видавництва «Преса України» за адресою Проспект Перемоги, 50, бібліотека переїхала у 2013 році з Гостиного двору. Спеціально для потреб бібліотеки реконструювали будівлю колишньої їдальні, збудованої у 1980-х роках.

«У будинку створили сучасні читальні зали, книгосховища, робочі технологічні приміщення. Тут передбачено всі системи: вентиляція і кондиціювання, клімат-контроль у книгосховищах, підйомники для доставляння літератури до відділу обслуговування користувачів, пожежна безпека, охоронні системи, відеонагляд тощо», – зазначає директорка бібліотеки Галина Войцехівська.

У сховищах бібліотеки зберігаються перші книги з архітектури, проєктна документація та карти Києва, стародруки, книжки XVI століття, в яких є описи втрачених об’єктів тощо.

«Ми бібліотека-депозитарій, одна з десяти таких бібліотек України. Наша тематика – це будівництво і архітектура. Ми зберігаємо літературу з XVI століття , яку інші бібліотеки можуть списати. У нас більше 170 тисяч таких книг», – розповідає Войцехівська.

До закінчення договору оренди залишилося трохи більше місяця. В яких умов після цього існуватиме найповніша архітектурно-будівельна бібліотека України з древніми виданнями, невідомо.

Нагадаємо, в Аграрній академії наук знайшли вибухівку та зброю. 

Next Post

У "Борисполі" чоловік залишив валізу, повну наркотичних речовин

Пт Лис 27 , 2020
У “Борисполі” прикордонники Окремого контрольно-пропускного пункту “Київ” спільно з працівниками митниці та співробітниками СБУ виявили валізу з сильнодіючими препаратами Про це повідомляє інформаційний портал “Моя Київщина” з покликанням на пресслужбу Державної прикордонної служби України.   Зазначимо, що правоохоронці виявили більше 75 тисяч таблеток. Як з’ясувалося, вказані препарати містять у своєму складі діючу […]
таблетки

Можливо ви пропустили?