Як виглядав Володимирський собор в Києві 130 років тому. Архівне фото

У мережі показали архівні фото Володимирського собору в Києві у 1890-ті роки. Його будівництво тривало 20 років, допоки не завершилося у 1882 році.

Відповідну світлину опублікувало київське агентство екскурсій “Спрага” на своїй сторінці у Facebook.

На відповідному кадрі показано православний Володимирський собор зі сторони сучасної вулиці В‘ячеслава Липинського.

Володимирський собор

Раніше цей собор був головним храмом Української Православної церкви Київського Патріархату. Шестистовпний триапсидний храм увінчаний сімома банями будували з 1862-го протягом 20 років.

Спочатку проєктом собору займалися архітектори Іван Штром і Павло Спарро, але пізніше його переробив архітектор Олександр Беретті. У самому споруджені брали участь три архітектори: Рудольф Бернгард, Карл Маєвський та Володимир Ніколаєв.

У радянські часи собор підпорядковувався Києво-Галицької митрополії Російської Православної Церкви. Також тоді його намагалася закрити тодішня влада у серпні 1929 року “за численними проханнями трудящих” та затвердили організацію в його приміщенні Всеукраїнського антирелігійного музею.

Водночас після утворення Української Православної церкви Київського Патріархату, в 1992 році храм став Патріаршим кафедральним собором цієї конфесії. Наразі там перебувають мощі Святителя Макарія (митрополита Київського) та Великомучениці Варвари.

Раніше ми показували, як виглядали киянки на початку ХХ-го століття.

Next Post

Як виглядав Київ у 1918 році: архівні фото, зроблені з повітря

Пт Чер 21 , 2024
У мережі з’явилися архівні фото Києва, зроблені з повітряної кулі у 1918 році. Фото опублікував ресурс “Спрага: в Києві цікаво”. На фото видно ландшафт Києва на початку ХХ століття: центр міста, нову забудову, Дніпро. У 1918 році в Європі точилася Перша світова війна. А у березні 1918 року німецькі війська вступили до […]
Київ з повітря

Можливо ви пропустили?