Знищити сотні дерев – плани КП “Плесо”!

Замовник робіт –комунальне підприємство “Плесо”, виконавець робіт – ТОВ “БК КРЕЙТОН”, який в свою чергу найняв дрібних субпідрядників. Роботи виконуються згідно договору № 926 від 03.04.2018 року. Автор проекту –
ТОВ “Інженербудпроект”. Контрольна картка на тимчасове порушення та відновлення благоустрою № 18010034-ГА видана 16.04.2018, строк дії якої закінчився 16.07.2018. Про це повідомляє ресурс “Корупціонер в Україні”

Спочатку нам видавалось, що до злочину безпосередньо причетні представники виконавця робіт – ТОВ “БК КРЕЙТОН”, проте, як виявилось згодом, саме робітник субпідрядника вранці 13 грудня, виявивши знищені і повалені дерева, сфотографував їх та надіслав начальству. Саме його фото потім буде продемонстроване в пості на сторінці КП “Плесо” у ФБ, який з’явився через 8 хв після мого посту про цей злочин. Пост КП “Плесо” “категорично засуджував подібні дії “зловмисників” і повідомляв, що на Корчуватому повалили аж “п’ять здорових дерев”.

Виїхавши на місце події разом з головою Громадської Ради при Голосіївській РДА Олександр Юрченко, де нас уже чекали місцеві активісти, ми побачили далеко не п’ять знищених дерев. Було нараховано і сфотографовано більше 30 знищених здорових дерев, серед яких були, зокрема, верби, осокори та дуб. Слід зазначити, що вечірні сутінки та навалені стовбури заважали точному визначенню кількості зрізаних дерев. Той спосіб, в який було знищено дерева, та нічний час їх різанини свідчать про відсутність необхідної дозвільної документації саме на видалення дерев.

Нами був викликаний наряд патрульної поліції, який, прибувши на місце та оглянувши повалені дерева, викликав слідчо-оперативну групу. ВідОлександр Новінський, який є головою ГО “Громада Корчуватого” та членом ГФ “Варта Корчуватого”, було прийнято звернення про злочин. Примітно, що представниці слідчо-оперативної групи поверхово оглянули місце злочину – при цьому не перелічивши і не зафіксувавши навіть приблизну кількість знищених дерев!
Того ж дня заглибившись у тендерну документацію проекту, в рамках якого була укладена угода між КП “Плесо” та ТОВ “БК Крейтон”, виявилось вражаючий факт: в рамках так званого капітального ремонту зони відпочинку “Галерна” передбачено видалення з коренем 94 дерев!
Тим часом, в.о. директора “Плесо” Олег Юсипенко публікує пости у ФБ про наміри висадити весною нові дерева замість знищених, про вірогідну провокацію по відношенню до КП “Плесо”, закидає активістам упередженість та запрошує до діалогу в свою контору, повідомивши, що буде на місці 18.12.18 з 13 години. Втім, в 14 годин 30 хв група активістів та журналістів, що прибуває на розмову з виконуючим обов’язки деректора КП “Плесо” за адресою вул. Микільсько-Слобідська, 7, на місці його не застає – бо, як повідомила секретарка, його терміново викликали в Київраду…

Віддуватися за керівника випадає заступнику директора з питань будівництва Сойкісу Григорію Михайловичу. Отже в ході явно незручної для пана Сойкіса розмови, той, зокрема, заявляє наступне: до знищення дерев КП “Плесо” непричетне – що видно по способу різки: дерева зрізані як попало та залишені височенні пеньки. Разом з тим, виясняємо, що звернення в поліцію про злочин від КП “Плесо” так і не було подане, натомість є тільки звернення в Державну екологічну інспекцію – в якому говориться про те, що на місце події 13.12.18 о 10 год виїзжав інспектор КП “Плесо”, який зафіксував “варварське знищення невідомими особами близько 15 дерев”. Цікаво, чи не так? Інспектор “Плесо” начебто був на місці події 13.12.18, де зафіксував близько 15 дерев, а в пості на сторінці “Плесо” у ФБ, який був розміщений того ж дня о 12:50, говорилось про 5 дерев! В той час як ми ще 13.12.18, ввечері, у сутінках – тільки при поверхневому огляді побачили більше 30 дерев. Напрошується питання, а чи був реальним виїзд інспектора “Плесо” на місце злочину?

А далі Сойкісу Г.М. ставиться ну зовсім незручне питання: а чим ви, тобто, посадовці КП “Плесо”, кращі за тих невідомих зловмисників, яких ви так пафосно і категорично засуджуєте, коли згідно вашої ж тендерної проектної документації, в рамках проекту “Капітального ремонту елементів благоустрою зони відпочинку “Галерна”передбачено видалення не 5, і, навіть не 15 – а 94-х дерев! І у руки Сойкісу Г.М. надаються копії їхніх же документів!.. Ніякова пауза… Григорій Михайлович Сойкіс нагадує в ці хвилини капітана команди знатоків із клубу “Что? Где? Когда?” – який напружено вигадує хоч якусь прийнятну відповідь на питання глядачів.

І ось відповідь знайдена! Ну, по-перше, знищені дерева НЕ ВХОДЯТЬ в зону, в якій заплановане видалення дерев, бо, мовляв, під видалення потрапляють дерева, розташовані у смузі між автодорогою і, власне, піском. А по-друге, і головне: виявляється, різати дерева в рамках проекту вже не будуть! – при цьому Сойкісом зовсім не заперечуються виписані плани по звалюванню дерев! Різати просто не будуть! – це така “добра воля” КП “Плесо”… Начебто, зі слів Сойкіса, ще влітку 2018 року, коли КП “Плесо” таки видалило 8 дерев – з’явились місцеві активісти, які висловили своє обурення такими діями – і от після цього “Плесо” вирішило, так би мовити, піти назустріч громаді і НЕ РІЗАТИ дерева… Дотепна відповідь, чи не так? На уточнююче питання, а чи формально зафіксована така зміна умов договору, чи це тільки усна позиція – отримую відповідь, що, виявляється, така зміна ніде не зафіксована, і це лише усна “позиція”. І що тільки з нового, 2019 року буде розроблена і укладена додаткова угода – де начебто буде передбачена відмова від видалення дерев. А як же кошти з бюджету, які в рамках проекту вже виділені в тому числі і на видалення дерев? Вони зависнуть? “А це буде економія проекту” – відповідає мудрий Сойкіс…Отже, вимальовується наступна картина: по ходу журналістського розслідування злочинної вирубки дерев невстановленими зловмисниками на Корчуватому в ніч з 12 на 13 грудня 2018 року виявлено плани КП “Плесо” видалити 94 дерева і ТІЛЬКИ ВЕЛИКИЙ РЕЗОНАНС з цього питання примусив КП “Плесо” поки шо тільки на словах відмовитись від цих планів, бо ж якби це було інакше і КП “Плесо” дійсно ще влітку 2018 року вирішило відмовитись від видалення дерев, то це б мало бути вже формалізовано і зафіксовано в додатковій угоді до договору! Тим більше, що додаткова угода до договору була укладена 11 грудня 2018 року, та стосувалась вона лише збільшення загальної вартості об’єму робіт, які належить виконати у 2018 році – з 2,8 млн грн до 5,8 млн грн. А от про відмову від знищування дерев там не було сказано жодного слова!
Зверніть увагу: додаткова угода між КП “Плесо” та ТОВ “БК КРЕЙТОН” була укладена 11 грудня 2018 року – напередодні варварської нічної різки дерев! А опублікована на сайті PROZORRO в ніч різки – 13 грудня 2018 о 00:23! Яке дивне співпадіння…

А тим часом, поки активісти спілкуються із заступником директора КП “Плесо” Г.М. Сойкісом, на самій “Галерній” працівниками КП “Плесо” за наказом “шефа” О. Юсипенка ведуться роботи по прибиранню і вивезенню знищених дерев з місця злочину. І це тоді, коли кримінального провадження по зверненню про злочин Голосіївським управлінням поліції порушено так і не було, а саме звернення розписали на дільничного інспектора поліції! Фактично, маємо загрозу знищення речових доказів. І тоді прямо із плесівського офісу розгнівані активісти зриваються і їдуть на місце злочину – де знову викликають поліцію та пишуть додаткові пояснення та звернення. Врешті, під таким громадським напором Голосіївське управління поліції таки буде вимушене відкрити кримінальне провадження! Але про це їм стане відомо лише згодом, 20 грудня, на спеціальній нараді в Голосіївській РДА під керівництвом заступника голови РДА Ю.В. Ткаченка, ініційованій головою Громадської Ради при Голосіївській РДА Олександром Юрченком, на якій слідчий поліції Ігор Мусіюк повідомив про порушення кримінальне провадження за фактом вирубки дерев за
статтею 356 “Самоправство. Стаття, як її оцінюють юристи-практики, так би мовити, “ні про що”! Ті ж юристи-практики, з якими я спілкувався, мали різні думки з приводу застосування до даної ситуації
статті 270-1 “Умисне знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства”.За результатами наради Голосіївська РДА мала подати звернення до КП “Плесо” про надання матеріалів проекту капітального ремонту зони відпочинку “Галерна” в частині запланованого видалення 94 дерев.
А 21.12.2018 О. Новінським в якості фізичної особи подана заява до Державної Екологічної Інспекції, з проханням проведення перевірки на місці та встановлення збитків, нанесених довкіллю.
У свою чергу було надіслано журналістські запити в Голосіївську РДА та КП “Плесо”

Що ж до зачистки місця злочину від знищених дерев працівниками “Плесо”, то “Плесо” на публічні заклики припинити фактичне знищення речдоків, роботи не припиняло – але слід зазначити, що в результаті цієї зачистки не були видалені, принаймні, поки що, ПЕНЬКИ – по яким можна визначити точну кількість знищених дерев. Що власне, я і зробив – виїхавши 5 січня на місце злочину разом з головою ГР при Голосіївській РДА О. Юрченком. І визначили – налічили рівно 60 пеньків від нещодавно живих і здорових дерев! 60! Тобто не 5, не 15, і не 30 – 60 дерев було знищено злочинцями на Корчуватому в ніч з 12 на 13 грудня 2018 року!
А тепер давайте приділимо увагу відповіді на журналістській запит від в.о. директора КП “Плесо” Олега Юсипенка, бо воно варте того…

Отже, матеріали капітального ремонту в частині запланованого видалення дерев нам так і не надіслали, натомість запросили для ознайомлення з ними в службу капітальних вкладень КП “Плесо”.
Але найцікавіше, що нам повідомили: “видалення аварійних та сухостійних зелених насаджень виконувалось у червні 2018 року в рамках виконання проектних рішень, згідно акту № 34-А обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню від 14.02.2017 року. Решта дерев підлягала збереженню, оскільки не заважала реалізації проектних рішень”. Запам’ятайте добре ці слова!
Отже, ще до укладання договору № 926 між КП “Плесо” та ТОВ “БК “Крейтон” від 03.04 2018, був складений акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню від 14.02.201 7 року, який вдалося дістати. Акт був складений на замовлення КП “Плесо”.

Згідно з цим документом, в зоні відпочинку “Галерна” виявлено та призначено під видалення 29 сухостійних та аварійних дерев! При цьому 121 дерево, що перебуває в задовільному стані, видаленню не підлягає – лише підлягає санітарній обрізці! І дійсно, за словами місцевих активістів, влітку 2018 року на “Галерній” проводилось кронування дерев, в тому числі й тих, які були у кримінальний спосіб знищені в ніч з 12 на 13 грудня 2018 року. Але при чому тут акт від 14.02.2017 – який передбачає видалення всього 29 сухостійних та аварійних дерев до 94 дерев, запланованих під знесення згідно тендерної документації?! Очевидно, КП “Плесо” нині опинилося у досить конфузному становищі, і у своїй відповіді прикидається дурником, просто викручується та прикривається тим актом як фіговим листком!

Отже, на питання журналістського запиту КП “Плесо” у своїй відповіді інформації так і не надало: ні копій проектної документації щодо запланованого знесення дерев, з якої ми могли би переконатись, що знищені дерева не планували знищувати, як про це стверджував Г.М. Сойкіс, ні офіційного визнання та коментарів щодо запланованого знищення дерев згідно тендерної документації – ми так і не отримали! Зате пан Юсипенко завірив нас у тому, що начебто решта дерев підлягає збереженню, оскільки не заважає реалізації проектних рішень! Тобто в проекті передбачено знесення 94 дерев “просто так” – їх існування, виявляється, не заважає реалізації проектних рішень?
Що ж, давайте хоча б частково глянемо на план проекту, зображення якого міститься в паспорті об’єкту.

Зверніть увагу на передбачений проектом спортивний майданчик за вимощеною плиткою доріжкою! Так от на місці цього майданчика зараз ростуть дерева – живі здорові дерева. І при цьому вони будуть збережені, бо не заважають реалізації проектних рішень??? Так от – ці дерева ВЖЕ відмічені під рубку – що зафіксовано разом з О. Юрченком 05.01 2019 року.

А тепер оглянемо всю смугу дерев, яка поки що живою стіною відділяє автотрасу по вул. Набережно-Корчуватська та, власне, пляжну зону – тобто саме цю територію, де за словами заступника в.о. директора КП “Плесо” Г.М. Сойкіса і було заплановане знесення 94 дерев і від якого НА СЛОВАХ відмовилось “Плесо”! Так от, навіть при поверхневому огляді чітко видно, що вся ця смуга за кількістю ледве дотягне до 100 дерев! А отже, якщо існуюча проектна документація все ж буде втілена в життя, тобто буде знесено 94 дерева – то це означає, що в зоні відпочинку “Галерна” будуть знищені ВСІ дерева! Будемо мати голу зону – втім дуже зручну для подальшої комерційної забудови, причому, навіть не в рамках існуючого проекту “капітального ремонту”, головне – що тим, хто прийде потім, нічого видаляти вже не доведеться – ДО них все буде підігнано в потрібний стан.

Пляж на “Галерній” до недавнього часу був тихим та затишним місцем, в якому дерева відігравали надважливу роль. Місцеві мешканці зазначають, що знищені дерева були незамінним притулком від літньої спеки для відпочивальників на цьому пляжі. Уявімо тепер, що знищити можуть усі дерева… Зате маємо заявлені амбіції щодо створення найсучаснішого пляжу з усіма його атрибутами та відповідною інфраструктурою.

Після подій на Корчуватому в ході журналістського розслідування почали вивчати документацію по іншим проектам так званих капітальних ремонтів та благоустрою різних зон відпочинку м.Києва, де замовником виступає КП “Плесо”… І знову – знищення дерев, причому загальна кількість перевалює за 200 – і все це за кошти з бюджету міста Києва, тобто, за наші з вами, кияни, кошти! Про це буде у наступних статтях. І звісно ж, будемо тримати під контролем ситуацію на “Галерній”.

Михайло Погребиський

Next Post

Історія найвищого моста України

Ср Січ 9 , 2019
Південний міст це один із наймолодших київських мостів. І він, в певній мірі, унікальний. Оскільки на одному рівні суміщається лінія метрополітену та автомобільна траса. А ще він є найвищим в Україні. Також він найширший, найбільший та найдовший міст Києва. З`єднує Саперно-Слобідську вулицю, Столичне шосе і Видубичі з проспектом Бажана. Будівництво […]

Можливо ви пропустили?