“Жовтень”. Кінотеатр, що пережив окупацію, більшовиків та руйнівну пожежу

На Подолі 29 січня 1931 року було людно. Оскільки це був перший день роботи нового кінотеатру «Жовтень». Показували кіно «Гегемон». Чому це важливо? Тому що «Жовтень» це перший побудований після революції кінотеатр у Києві. Йому довелось пережити багато подій, однак і сьогодні його глядацькі зали вельми популярні серед містян.

Жовтень
Кінотеатр перед відкриттям, 1929 рік

Але, почнемо спочатку. Місце розташування нового кінотеатру було обрано не випадково. Саме на розі вулиці Шолом Алейхема та Щекавицької (зараз Костянтинівська, 26) стояв маєток підприємця Якова Каплера. Його син, Олексій Каплер на той час був відомим кінодраматургом. Його фільми показували у «Жовтні» пізніше.
Був об’явлений конкурс проектів. Переможцем став архітектор Валеріан Риков. Він, до речі, був автором проекту Кіностудії художніх фільмів ім. Довженко. Будівельні роботи тривали з 1929 до 1930 року. Спершу новий кінотеатр назвали «Дев’яте Госкіно». Звичну назву він отримав лише після Другої світової війни.

Жовтень
Кінотеатр “Дев`яте Госкіно” у 1930

Кінотеатр став справжнім культурним центром Подолу. Там можна було не лише подивитись всі новинки соціалістичного кінематографа, але й корисно провести час. Зокрема до послуг глядачів були читальний зал та бібліотека, кімната для настільних ігор(шашки, шахи, доміно). В підвалі знаходився тир, де всім охочим проводили уроки зі стрільби та військового маскування. У фойє кінотеатру був великий макет місцевості з озерами, мостами, тунелями, по ньому їздив іграшковий паротяг з вагончиками. Працював буфет з великим вибором напоїв та ласощів. Під стінами стояли ряди зручних крісел. Відвідини кінотеатру були справжнім святом, шляхом забити про реалії важкого життя. Але до кінця відволіктись від них не вдавалось.

Жовтень
Кінотеатр у 1948 році

І ось чому. Згідно з макетом з тильної сторони кінотеатру планувалось провести ряд робіт по доброустрою. Там знаходились робітничі бараки, сараї. Все це виглядало досить занедбано. Замість них планували влаштувати невеличкий сквер, посадити там фруктові дерева, прокласти стежки, поставити лавки. Ця задача лягла на плечі Куренівського квіткового господарства. Проте з початком 30-х років керівництво господарства було заарештовано, а саме воно припинило свою роботу. В результаті, глядачі в очікуванні кінопоказу бачили з вікон всю правду робітничого життя: бараки, вбиральні, нескінченні мотузки з розвішаною білизною. Все це справляло гнітюче враження. До речі, в 90-ті роки, парк на цьому місці все ж з’явився. Ба, більше, центральний вхід був перенесений на колись тильну сторону будівлі.

Фойє кінотеатру
Фойє кінотеатру “Жовтень”, 1971 рік
Жовтень
Кінотеатр у 1950

Перед фільмами завжди показували так званий «кіножурнал». Він тривав 10 хвилин та складався з трьох сюжетів. Перший був присвячений новинам у країнах з іншою ідеологією. Зазвичай, вони були напружені. Наприклад, розгін мирної демонстрації, сутички з поліцією і тому подібне. Другий сюжет присвячувався соціалістичним країнам. Звісно, ролик був у позитивному ключі. А останній – про СРСР та значні досягнення країни.

Жовтень
Афіша кінотеатру “Жовтень”, 1964 рік

Під час Другої світової війни кінотеатр продовжував працювати. Щоправда, змінив назву на «Глорія». Там, в основному, крутили німецькі мелодрами. Проте після звільнення міста, виявилось, що там не має апаратури, меблів та оформлення.

Жовтень
“Жовтень”, 1987

Проте його швидко відновили, дали звичну назву «Жовтень». Кінотеатр знов полюбили глядачі. У 1951 році пройшла масштабна реконструкція. З’явились нові меблі, вперше в Україні велика зала була обладнана для показу широкоекранних фільмів.
В 1960 році у «Жовтні» побудували додатковий зал на 300 місць. Були встановлені кінопроектори, завдяки яким можна було показувати фільми при будь-якому освітленні.
У 1990 році провели капітальний ремонт. Кінотеатр отримав найсучасніше на той час обладнання, були змінені меблі.

"Жовтень"
“Жовтень”, 2006

29 жовтня 2014 Київ вразила новина. Кінотеатр «Жовтень» згорів. Як виявилось ситуація була критичною. Вогонь знищив два кінозали, приміщення кінооператорів та дах. Інші приміщення постраждали під час гасіння пожежі.

"Жовтень" горить
Пожежа у “Жовтні”

Тоді за розпорядженням КМДА почалась велика реконструкція найстарішого кінотеатру міста. Щодня на будівництві працювало понад 300 робітників та 19 субпідрядників.
Отже, по завершенню реконструкції новий кінотеатр «Жовтень» має:
• Кінозал «Гегемон» (414 місць);
• Кінозал «Кіноман» (198 місць);
• Кінозал «Аншлаг» (49 місць);
• Кінозал «Класік» (45 місць);
• Кінозал «Сеанс» (33 місця);
• Кінозал «Солодке життя» (22 місця).

Сучасний вигляд кінотеатру
Сучасний вигляд кінотеатру
Сучасний вигляд кінотеатру
Сучасний вигляд кінотеатру

Крім того, в приміщення кінотеатрі є конференц-зала та кафе. «Жовтень» обладнаний всім необхідним для людей з обмеженими можливостями.

Кінотеатр пережив світову війну, неодноразову зміну влади, фінансову кризу, пожежу, але і дотепер є відомим та улюбленим.

Автор: Марина Пєтушкова

Для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

Олексій Каплер. Єврей з Подолу, що відмовив дочці Сталіна

Сб Жов 13 , 2018
Ще декілька десятків років назад показ фільмів «Смугастий рейс» або «Людина-амфібія» приковували до екранів телевізорів людей різних поколінь. А між тим, сценарист, який брав участь у створенні цих картин народився в Києві на Подолі. Життя Олексія Каплера схоже на пригодницький роман. Всі інгредієнти є: злети, творчі успіхи, падіння, заслання, багато жінок, дочка радянського вождя, драма, трагедія […]

Можливо ви пропустили?