Парашутна вежа на Трухановому острові: Київ з висоти пташиного польоту

На Трухановому острові в Києві, недалеко від центру міста, можна знайти 47-метрову парашутну вежу. ЇЇ добре видно зі сторони Набережного шосе.
На території, що розташована між головним річищем і рукавом Дніпра Десенкою, знаходилась військова частина десантників. Солдати тренувались за допомогою дерев’яної конструкції, що була побудована в 1937 році. А в 1987 її замінили на металеву.


В 1991 році вежу закрили, проте у 2007 вона знов стала відкрита для відвідування. Володарем став співробітник Феодосійського НДІ аеропружних систем Олександр Боженко. Він відчистив іржу, пофарбував і зробив платний атракціон – стрибки з парашутом.


Найбільшу складність викликала заміна «гусака» – поворотного механізму, схожого на стрілу крану. Щоб провести всі необхідні операції, потрібно було винаймати гвинтокрил. Проте перепоною стала ціна – година оренди вартувала 3,5 тис. доларів. Володар вежи знайшов інший вихід. Допоміг єдиний в Києві МАЗ-кран з подовженою стрілою.


Довгий час вежа була улюбленим місцем для екстремалів та любителів романтики. З оглядового майданчика на висоті 36 метрів відкривався неймовірний краєвид. Конструкцію використовували не лише для парашутних стрибків, але й в якості скеледрому та для банджі-джампінгу


Підйом крутий. На сходовому блоці зрозуміло, наскільки ця конструкція стара. Сходи та каркас покриті іржею. Проте з оглядового майданчика видно Поділ, Володимирську гірку, Хрещатик, Набережне шосе, Індустріальний міст та ліси Труханового острова.


Говорять, що вежу закрили через самогубство. Дочка столичного чиновника вкоротила собі віку.
Зараз цей єдиний в Європі об’єкт такого типу стоїть закритий, занедбаний, покритий іржею.

Next Post

Секретна Феофанія. Як в Києві створювали одну з перших ЕОМ в світі

Пт Вер 21 , 2018
Уявіть своє життя без комп’ютера. Чи хоча б без телефону, що по суті, є портативним потужним комп’ютером. Завдяки цьому пристрою перед людиною відкривається цілий світ: робота, розваги, спілкування. А між тим прабабуся сучасного комп’ютера, Мала Електронна Обчислювальна Машина була створена саме в Києві. Ця історія починається в 1945 році. Тоді президент Академії наук України […]
Лебедєв за пультов керування МЕОМ

Можливо ви пропустили?