Зразкова наукова лабораторія із столітньою історією

На вулиці архітектора Кобелєва 3\8, через дорогу від колишнього сиротинця, стоїть старий будинок, в якому була розміщена перша в Російській імперії хіміко-технічна лабораторія.

Важливою персоною для залізничної справи в той час був Олександр Бородін. Він працював у галузі з 1877 року. А в 1889 – очолив Південно-Західну залізницю в Києві. Це був сміливий новатор, чиновник який сприяв науковому прогресу. Зокрема він першим в Києві провів у залізничних майстернях електричне оствітлення, організував першу паровозну лабораторію, і видавав єдиний в Російській імперії незалежний технічний вісник “Інженер”. За сприяння Бородіна у залізничний колонії було створено хіміко-технічну лабораторію.

Олександр Бородін серед працівників хімічної лабораторії
Олександр Бородін серед працівників хімічної лабораторії

В 1879 році архітектори Кобелєв та Журавський спроектували будинок в неоренесансному стилі. Він був одноповерховий, цегляний на кам`яному фундаменті.

В лабораторії було проведено дослідження складу води всіх станцій Південно-Західної залізниці, розроблений механізм її хімічного очищення. Також там розробили технічні умови для вивчення топлива, масел та інших матеріалів, які викорисnовуються на залізниці. Розробки київської лабраторії приймали участь у виставках в Нижньому Новгороді та Парижі. Всюди були нагороджені престижними відзнаками. Згодом подібні установи почали виникати на всій території Російської імперії.

Хіміко-технічна лабораторія

Нині в цій будівлі розміщені Вільна профспілка машиністів України, Головна вимірювальна хіміко-технічна і егологічна лабораторія Південно-Західної залізниці, Лабораторний центр на залізниці Держсанепідслужби України.

Автор: Марина Пєтушкова 

для Київ Інформ

Next Post

Олександр Кобелєв - від працівника залізниці до еліти київської архітектури

Пн Лип 23 , 2018
Історії життя видатних людей часто повні трагедій та страждань. Як кажуть: “Через тернії до зірок”. Проте є персона, яка повністю заперечує цей вислів. Життя Олександра Кобелєва це чудовий приклад того, що не обов`язково проходити через важкі випробування, щоб стати відомим та успішним. Олександр народився 28 липня 1860 року в Царському […]
Олександр Кобелєв

Можливо ви пропустили?