Інтерв’ю зі “Сталкером”: Ігор Опря про рейви в Чорнобилі, пожежi та мародерство

Сталкер, самоход або нелегальний турист – так називають людей, які незаконно в обхід КПП потрапляють до Чорнобильської зони відчуження. Ігор Опря – чи не найвідоміший сталкер.

Вже 7 років він в обхід пунктів пропуску ходить гуляти Прип’яттю, ночувати в покинутих будинках і спостерігати заповідну природу Зони. Зараз він почав організовувати тематичні рейв-вечірки Chillnobyl.

В цьому інтерв’ю ми розпитали Ігоря Опрю про чорнобильскі рейви, про масштабні пожежі, які охопили Зону відчуження і про те, чому правоохоронці не пускають його в Зону.

Розкажи, як в тебе взагалі з’явилася ідея провидити рейви в Зоні?

Ми з друзями якось відзначали день народження в Зоні відчуження. Приїхали в одне село, святкували там, а потім чомусь вирішили піти в місцевий покинутий клуб. Там під музику ми танцювали до самого ранку, а наступного дня я подумав, що класно було б в майбутньому проводити подібні дискотеки. Так ця ідея і виникла.

А де саме географічно це відбувається? 

Тоді перший раз ми були безпосередньо в Зоні, як нелегальні сталкери, але зараз ми проводимо рейви поряд з Зоною.

Тобто це легально і нема ніяких ризиків, скажімо, отримати зайве радіоактивне зараження? 

Ні, звичайно ніяких ризиків нема. Ця територія не є режимною і там все перевірено дозиметрами.

Ідея рейвів біля Чорнобиля – виключно локальна подія для друзів, чи ти плануєш це зробити більш масштабним заходом?

Я планував робити з цього фестиваль і при чому саме на території Зони відчуження. Але на сьогодні це дуже складно по двом причинам: по-перше, це норми радіаційної безпеки, згідно з якими все треба обладнати і їх не порушувати, а друга причина в тому, що є монополія на туристичний бізнес в Чорнобильську зону і це основна проблема.

Я чув, що в тебе непрості стосунки з туроператорами, які проводять офіційні тури в Зону. Чому так склалося, що одним вдається проводити різні культурні події в Зоні, а вам ні? 

Справа в тому, що є люди, які давно давно займаються цією справою, наприклад ARTEFACT, вони зробили вже три події. Спочатку в Прип’яті на площі, потім на ЗРЛС «Дуга» і третя теж в Прип’яті біля готелю «Полісся» на 50-ти річчя міста. Це не комерційні проекти, вони на гроші з УКФ або інші грантові гроші проводять свої заходи, але мені самому провести щось не можна. У мене навіть зараз немає можливості проїхати в Зоні відчуження, бо мене внесли в так званий чорний список, якого за законом існувати не може.

Ці «чорни списки» складає Державне агентство України з управління зоною відчуження чи ти когось іншого маєш на увазі?

Грубо кажучи так, але більше це питання не до ДАЗВ, а до ДП ЦОТІЗ (Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження,-ред). Саме вони відповідають за перепустки і за виконання наказу МНС від 2011 року про режим на цій території. І вони постійно саботують цей наказ. Я знаю хлопців, які хотіли теж організовувати в Зоні туристичні події і останній рік їх на будь-яких підставах не пускають в Зону. Їм відмовляють у відвідуванні всупереч закону. У наказі МНС сказано, що забороняти відвідування Зони можна або через стан здоров’я, або якщо людина підозрюється у терористичній діяльності, або якщо у цей час проводяться якісь інші заходи чи пожежі, як зараз. Мені відмовляли через те, що в мене є адміністративні протоколи за порушення норм радіаційної безпеки, але це ніяк не може обмежувати мене в моїх правах потрапити туди. Це теж саме, що я зараз покурю десь на зупинці, мене оштрафують а потім не будуть продавати цигарки. Іншим людям вони абсурдно відмовляли через стан здоров’я, змушували їхати здавати якісь аналізи…

Ти краще за мене знаєш, що багато людей різко негативно висловлювалися про ваші рейви. Мовляв це місце трагедії, жалоби, а ви там хочете танцювати і веселитися. Що та на це зазвичай відповідаєш?

Зараз ХХІ століття, я не дотримуюся якихось суворих консервативних поглядів на все, я прекрасно розумію моменти, пов’язані з катастрофою і ніяк не насміхаюся над трагедією. Це просто захід, який пов’язаний з цими подіями лише опосередковано. Так само можна негативно ставитися до ком’ютерної гри S.T.A.L.K.E.R., яка популяризувала Зону відчуження, чи до серіалу HBO «Чорнобиль».

Як ти взагалі сприймаєш Зону? Це для тебе більше природній заповідник, музей під відкритим небом чи все ж таки місце для культурних заходів?

Юридично частина Зони відчуження є заповідником, тому це в першу чергу природа. Але загалом вся територія звичайно може бути музеєм, але ми повинні розуміти, що від цього музею насправді майже нічого не залишилося. За останній рік всі чому стали говорити, як все треба зберігати, охороняти і так далі. Якщо взяти навіть кінець 80х, то вже тоді почали все масово виносити звідти. Було декілька хвиль мародерства, частина з тих, хто виселяли людей у 86-му році винесли золото і коштовності, потім квартири опечатали, але в 90х знову почали виносити дивани, меблі з Чехословаччини і подібне. А після цього виносили вже ванни, батареї і комунікації. Це все можна було зберегти, але про це ніхто не говорив, навіть на початку 2010х років, коли почалася активна хвиля туризму. В той самій Прип’яті вже почали руйнуватися будівлі, про це теж мовчать. Гроші, які виділяються на Зону йдуть лише на її охорону і роботу з радіоактивним матеріалом. Ніхто не хоче давати з державного бюджету кошти на Зону, як на музей. Знов ж таки, це все треба було робити раніше. Зараз мені просто смішно, коли я чую, що вони хочуть внести це в ЮНЕСКО.

Тобто ти до того, що те, що могло стати міжнародним культурним спадком і потрапити в ЮНЕСКО звідти вже давно витягли?

Так і є. Якщо б ми казали про пам’ятку радянської системи і культури, то ці квартири повинні були б бути зачинені і там все мало б залишатися таким, яким було після аварії. Зараз там навіть труби вириті і здані на метал. Техніка, яка брала участь у ліквідації мала б стояти як вона була, а її вже теж порізали на метал.

А як зараз в Зоні з мародерством? Нещодавно як раз були фото, як на в’їзному знаку в Прип’ять намалювали «Covid-19». Як ти до цього ставишся?

Завжди треба казати про якісь конкретні випадки. Якщо говорити про випадок цей випадок, то я не можу сильно засуджувати це. На мою особисту думку, це просто прикольний перформанс, мовляв Зона теж на карантині.

Якщо хтось буде щось підривати то це звичайно погано, але стосовно того ж знаку «Прип’ять», то його ніхто ніколи не фарбував і от хтось покрасив це балончиком, потім всі зрозуміли, що знак треба перекрасити і тепер він гарно виглядає.

В чому сенс ходити в Зону нелегально? Чому деякі свідомо наражають себе на ризик замість того, щоб поїхати туди з офіційним туроператором?

Якщо узагальнити, то це для того, щоб можна було порушувати норми радіаційної безпеки (сміється). Коли ти прийшов сам, ти можеш зайти в будь-яку будівлю, залишитися на ніч, піти туди, куди ти захочеш. Це просто відкрита місцевість, де можна проводити час, а не ходити з кимось за ручку. Я вважаю, що кожна людина здатна відповідати за свої дії і власноруч дбати про свою безпеку.

Деякі люблять розказувати, що сталкери це велика загроза, що вони там розносять радіонукліди на своїх кросівках, але це повна нісенітниця, тому що навіть ті, кого ловила поліція проходили радіаційний контроль і ніколи не було якихось проблем з радіацією. Це просто подвійні стандарти, коли розпилюється могільник техніки і розпродається на метал, а потім кажуть, що сталкери можуть рознести радіацію на своїх кросівках.

 

На твою думку, чи можна якось так організувати відвідування Зони, щоб це було легально, але одночасно ти міг подивитися все, що хочеш?

Це можна зробити, але ситуація зі сталкерством все одно кардинально не зміниться. Так чи інакше будуть люди, які ходитимуть в Зону нелегально. Навіть якщо зробити офіційне відвідування максимально комфортним, тобто хоча б елементарно виконувати наказ МНС від 2011 року, згідно з яким кожна людина має право туди проїхати без турфірми, а просто сам по собі. Зараз таким людям відмовляють на незаконних підставах і відправляють їхати за гроші з турфірмою.

Я розумію, що вони (працівники ДАЗВ,-ред.) на цьому заробляють, але ви в цей час могли б займатися і розвитком інфраструктури. Ви знаєте норми радіаційної безпеки, збудуйте десь в гарному місці якусь точку з їжею, наприклад. Продумайте, як туди можна заохочувати туристів.  Було також багато ідей, як на території Зони відчуження розвинути ігорний бізнес, беріть собі кусок землі і робіть.

Якщо в Зоні поставити якусь точку з шаурмою, ігрові автомати і інші атрибути типового українського міста, то це вже не буде тим заповідником, зникне атмосфера. Тобі так не здається?

Я частково згоден, але на в’їзді в КПП Дитятки вже і так стоїть магазин однієї відомої турфірми. Є місто Чорнобиль, яке функціонує, там і без того є діючі магазини і готелі. В місті Прип’ять є облаштований підвал, де колись плавили мідні комунікації, там можна було б зробити якесь кафе, можна відреставрувати якійсь старенький магазин, можливості і варіанти є.

Давай поговоримо про пожежі, які зараз відбуваються в Зоні відчуження. Ти сім років займаєшся сталкерством, за цей час було щось подібних масштабів? 

На моїй пам’яті таких великих пожеж не було. У 2015 році були масштабні пожежі, але те що відбувається сьогодні – набагато серйозніше. У 1996 була пожежа, коли згоріла церква в селі Товстий Ліс, але сьогоднішні пожежі більш масштабні. В пожежах, які відбуваються зараз також згоріла дерев’яна церква 1900-го року в селі Журба. Це наймасовіша пожежа в Зоні відчуження, згоріло вже десь відсотків 20 від всієї Зони, і майже половина місць, які могли б бути туристичними об’єктами. На сьогоднішній день згоріло вже 20 сіл і їх ніяк не відновити, бо це дерев’яні хати, вони повністю згорають до тла і лишається одна піч.

Лес Чернобыль

Як думаєш, через що виникають подібні пожежі? Є купа версій, звинувачують нелегальних туристів, кажуть про спроби приховати нелегальну вирубку дерев. 

Дійсно версій дуже багато, але пошуком винних має займатися поліція. Хотілося б порадити їм, щоб вони звертали увагу на всі фактори і на те, як цю тему роздували деякі люди. Моя версія полягає в тому, що це були навмисні підпали, щоб сховати незаконну вирубку лісів. Я спілкувався з пожежним з Чернігівського батальйону, який бере участь у гасінні пожеж, і він також дотримується цієї думки. Він зателефонував мені, бо я збирав волонтерську допомогу і теж попросив допомогти йому з колегами.

Він надіслав мені багато фотографій і відео з місця пожеж, я зацитую, що він мені написав: «Як проводиться гасіння пожежі? З одної сторони підпалюють, з іншої гасять, немає керівництва, яке може пояснити і прийняти рішення. Нема нормального забезпечення і захисту рятувальників. Саме смішне, що з одного боку гасять, а з іншого боку наші колеги підпалюють. Це дуже смішно і я не розумію чому так. Навіть нема карт по квадратах лісів.»

Дійсно, є декілька варіантів, як гасити пожежі. В тому числі масове підпалювання, щоб одним вогнем гасити інший. Але у них немає чіткого штабу, який би координував дії пожежних, є різні підрозділи з різних регіонів. По факту ці пожежі йдуть на межі Київської і Житомирської областей і дуже багато місць займання, а пожежники не можуть скоординувати свої дії з невідомих причин. Їхнє керівництво або профнепридатне, або це свідомий саботаж.

Той пожежник, з яким я спілкувався, казав, що він не розуміє куди йдуть гроші, які виділяються з бюджету на ДСНС, таке враження, що вони всі «розпилюються». Крім того, їм ще забороняють фотографувати і знімати те, що відбувається. Кажуть, що хто знімає – не отримає премії. Він розповідав, що вони працюють по 12 годин і їх годують лише один раз, польової кухні нема,  просив їжі і спальники, бо нема де спати. Каже, що вони їздять на старих ЗІЛах, в яких є газ і тормоз, але нема зчеплення.

Прес-служба ДСНС запевняє, що все під контролем і горить лише лісовий настил, але є реальні фотографії і відео великих вогнищ. Вони свідомо приховують масштаби пожежі і мені це нагадує 1986 рік, коли від людей теж приховували, що насправді відбувається.

Говорячи щодо того, хто винуватий у пожежі, є різні теорії, але чомусь зараз з початком пожеж Кабмін призначає нову людину на посаду голови ДАЗВ. Про це треба теж питати у влади.

Будемо сподіватися на найкраще, що наші пожежники зможуть врятувати те, що ще можна врятувати. Після пожеж, після карантину які плани щодо чорнобильських рейвів? 

Я б хотів працювати над майбутніми подіями, але зараз мені емоційно дуже важко через ці пожежі. Хоч я і стримую емоції, але відчуваю великий стрес. Але тим не менш, ми планували 28-29 червня провести подію, це буде вже третій рейв, сподіваюся, що у нас все вийде.

Спiлкувався журналiст Дмитро Шутаєв

Next Post

На Київщині серед сміття на звалищі знайшли тіло немовляти

Ср Кві 29 , 2020
Мати викинула дитину просто у сміттєвий контейнер 27 квітня на сміттєзвалищі у Переяславі Київської області було виявлено тіло новонародженого хлопчика. Про це повідомляє Переяслав-Хмельницький відділ поліції. Про жахливу знахідку повідомив водій-вантажник ТОВ «Переяслав Буд», яке надає послуги зі збирання і вивезення побутових відходів у місті. Він помітив тіло немовляти, коли […]
Полиция-Киев

Можливо ви пропустили?