До дня народження Києва: історія пісні “Як тебе не любити, Києве мій”

Якщо будь-якому мешканцю столицы проспівати фразу «Як тебе не любити…», він підхопить «Києва мій!».  Ця пісня довгий час була неофіційним гімном столиці  і лише в 2014 році була визнана на державному рівні.

«Як тебе не любити, Києве мій!» була написана у 1962 році. Автор музики Ігор Шамо, а слова написав поет Дмитро Луценко.

Міністерство культури УРСР замовила пісню про Київ як раз до дня міста 1962 року. Ігор Шамо свою частину роботи виконав дуже швидко, музика була написана буквально за ніч.

Ігор Шамо

Дмитро Луценко

З віршами справа йшла повільніше. Місяць Дмитро Луценко намагався скласти вірші, які б найбільш яскраво описували Київ. Проблема була з рядком, щоб завершував приспів. Рішення підказало саме місто. Одного разу Шамо з Луценко гуляли по Києву і випадково почули фразу «Ну як тебе не любити?». Ці слова сказав хлопець своїй дівчині. Поет одразу ж записав почуте і вірші склались.

Юрій Гуляєв

Першими виконавцями стали солісти Київського оперного театру Юрій Гуляєв та Костянтин Огневий. Пісня дуже прийшла до душі киянам, і одразу ж стала неофіційним гімном міста.

У листопаді 2014 року депутат Київради Павло Бригінець вніс пропозицію затвердити «Як тебе не любити, Києве мій» в якості офіційного гімну столиці. Пропозиція була прийнята одностайно.

До дня народження Києва: історія пісні “Як тебе не любити, Києве мій”

За роки свого існування цю пісню виконували багато виконавців: Микола Кондратюк, Дмитро Гнатюк, Юрій Мамчук, Gogol Bardello, Олександр Пономарьов.

У 2015 році під час святкування дня міста на Софійській площі було встановлено всеукраїнський рекорд з наймасовішого виконання композиції. «Грає море зелене» співали близько 3 тисяч людей на чолі з міським головою Віталієм Кличко.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

Міністр назвав перші країни, з якими Україна відновить авіасполучення

Пн Чер 1 , 2020
Міністр інфраструктури Владислав Криклій розповів, що міжнародне авіасполучення Україна відновить з 15 червня – передусім йдеться про рейси за туристичними напрямками.  За словами міністра, Україна відновлює міжнародне і внутрішнє авіасполучення з 15 червня. При цьому міністр допустив, що внутрішнє авіасполучення відкриється “можливо, трохи раніше”. Щодо закордонних напрямків, то передусім польоти […]

Можливо ви пропустили?