Будинок-тістечко в центрі столиці

Будинок Майкопар на Лютеранській вулиці виглядає так, ніби декоруванням фасаду займався кондитер-віртуоз. Рожевий, щедро оздоблений, святковий – він обов`язково приверне вашу увагу.

Вже на початку XX століття центр Києва був престижним місцем. Там знаходились найкращі крамниці, мешкали найзаможніші люди. В цьому районі було багато будинків, побудованих виключно для найму квартир в оренду. Будівля за адресою вул. Лютеранська,6 була саме такою.

Зліва будинок Майкопар, 1943 рік
Зліва будинок Майкопар, 1943 рік

Це був міський маєток київської купчихи Рахілі Майкопар. Він складався з трьох будівель. В 1901 році з`явився флігель у дворі (вул. Лютеранська, 6-б). Його спроектував Н. Вишневський. В 1905 році вулицю прикрасив головний будинок. Проектом керував архітектор Мартін Клуг. І в 1911 архітектор Ф. Олтажевський побудував флігель на 6 поверхів (вул. Лютеранська,8).

Будинок Майкопар був не з дешевих. Ззовні він виглядає, як палац з казки. Фасад прикрашений колонами, карнізами, орнаментами, чарівними феями. Навіть атланти виглядають, як бородаті діди. На жаль, від оригінальних інтер’єрів нічого не залишилось, проте серед киян ходили чутки, що внутрішнє оздоблення було пишним, багатим, ефектним.

Елементи фасаду
Елементи фасаду

Будинок був популярним серед акторів театру Соловцова. До речі, саме там винаймала помешкання актриса Марія Андрєєва. Вона була коханою Максима Горького. Сам письменник не рідко зупинявся в будинку Майкопар.

А в 1950 році там оселився скульптор та художник Олександр Ковальов. Саме він створив пам’ятник Миколі Лисенку, що знаходиться біля Театру опери та балету.

Нині в будинку, так само як і століття назад, знаходяться квартири. І хоча від колишніх інтер’єрів не залишилось навіть спомину, вони й досі є дорогими та престижними.

Автор: Марина Пєтушкова 

для Київ Інформ

Next Post

Ляльковий будиночок на Банковій: від маєтку цукорного магната до обителі письменників

Пт Сер 3 , 2018
Будинок письменників України, Ляльковий будиночок, маєток Лібермана – все це різні назви однієї будівлі за адресою вул. Банкова,2. Він має не лише розкішні інтер’єри але й вельми буремну історію. Проте, почнемо з самого початку.  В 1879 році колишній очільник міста Санкт-Петербурга Федір Трєпов замовив архітектору Володимиру Ніколаєву будинок. Це повинен бути видовищний […]
Будинок письменників

Можливо ви пропустили?