Війна в Україні почалась 10 років тому: події на Донбасі у буремному 2014 році

Десять років тому 12 квітня 2014 року, російські диверсанти на чолі з Ігорем Гіркіним-Стрэлковим, захопили відділення міліції у Слов’янську та Краматорську.

Ці події стали підставою для початку антитерористичної операції (АТО) на Донбасі для відбиття агресії РФ.

Апостроф” зібрав факти про ці події.

Близько 9 ранку 12 квітня 2014 року до будівлі Слов’янського міського управління МВС України під’їхали 2 автобуси, що доправили близько 20 добре озброєних і екіпірованих невідомих чоловіків, які захопили установу. Під час штурму бойовики використали димові шашки та сльозогінний газ, стріляли у повітря. Метою захоплення міліцейського відділку було заволодіння вогнепальною зброєю. Увечері того ж дня загін бойовиків захопив відділок МВС у сусідньому місті – Краматорську.

Вже вдень 12 квітня репортер Василь Максимов впізнав в одному із членів штурмової групи у Слов’янську учасника російської інтервенції у Криму – тоді він зі зброєю забороняв репортерам зйомку. Було опубліковано його фото для порівняння у Криму та Слов’янську.

Війна в Україні

Очільник групи “Інформаційний спротив” Дмитро Тимчук повідомив – події на Донбасі керуються російською розвідкою. У Слов’янську діють ті самі бійці російського ГРУ, що в березні захоплювали Крим.

Війна в Україні

Як повідомляла пресслужба МВС України, у будівлі перебувало близько 20 озброєних людей, які представилися ініціативною групою так званої “донецької республіки”.

Війна в Україні
AFP PHOTO / ANATOLIY STEPANOV (Photo by AFP) (Photo by -/AFP via Getty Images)

У черговій частині містилося два десятки автоматів, понад чотири сотні пістолетів Макарова, а також набої. Ніяких конкретних умов зловмисники не висували.

Захоплену зброю росіяни роздали учасникам мітингу, який якраз тоді відбувався у Слов’янську. Мер Слов’янська Неля Штепа після переговорів з озброєними людьми, які захопили відділення міліції, повідомила, що це представники “Народного ополчення Донбасу”.

Війна в Україні

Станом на ранок 13 квітня диверсанти контролювали усі виїзди зі Слов’янська.

У ніч з 12 на 13 квітня 2014 року на засіданні РНБО було ухвалено рішення про проведення антитерористичної операції з метою нормалізації ситуації на сході України.

Next Post

Ремонт пральних машин Київ

Чт Кві 18 , 2024
«Упс…здається, пральна машина своє відпрацювала», – думає, мабуть, кожен, побачивши зміни в її роботі. І це в самий не підходящий момент, коли покупка нової техніки аж ніяк не входила в ваші плани? Розуміємо, пралки можуть «здивувати».Та, хвилюватись не має сенсу, адже «списати» агрегат завжди встигнете, а спочатку було б непогано […]
Ремонт пральних Машин

Можливо ви пропустили?