У день ЗСУ Amnesty International провела акцію проти сексуальних домагань в армії

акція

У день Збройних сил Amnesty International разом з учасницями проєкту “Невидимий батальйон” мітингували проти сексуальних домагань в армії.

Про це повідомляє інтернет-видання.

Правозахисниці розмістили на Софіївській площі манекени у жіночій військовій формі, аби засвідчити: військовослужбовиця — не об’єкт, її тіло й особисті кордони мають лишатися недоторканими.

“Українське суспільство має знати, що справи про сексуальні домагання в армії ефективно не розслідуються, не доходять до суду, а кривдники залишаються не покараними. Через страх, осуд і зневіру в правоохоронні органи постраждалі не заявляють про ці злочини в поліцію. Наше завдання сьогодні — зняти табу з цієї теми, домогтися об’єктивних і своєчасних розслідувань та покласти край гендерно обумовленому насильству у професійних військових структурах”, — зазначила директорка Amnesty International в Україні Оксана Покальчук.

Яскраве свідчення того, що українська система правосуддя не здатна захистити військовослужбовиць від домагань, — це історія лейтенантки Валерії Сікал. Вона стала однією з перших, хто 2018 року відкрито заявили про сексуальні домагання в ЗСУ. Протягом року вона потерпала від домагань із боку командира і весь цей час не могла почуватися безпечно на службі. Валерія була змушена звільнитися з військової частини й подала заяву до поліції щодо дій командира. Минуло майже два роки, але військова прокуратура і досі не винесла підозру начальнику та не передала справу до суду. Валерія Сікал є героїнею цьогорічного Марафону написання листів — найбільшої правозахисної кампанії Amnesty International.

Попри розширення доступу жінок до військової служби, проблема сексуальних домагань та особистої безпеки жінок в армії досі залишається не вирішеною. Іще 2010 року Науково-дослідний центр гуманітарних проблем ЗСУ підтвердив, що кожна десята жінка стикалася із сексуальним домаганням в армії. Утім з того часу ЗСУ не проводило нових досліджень.

Проєкт “Невидимий батальйон” наразі ґрунтовно досліджує дану тему, приводом для дослідження стало попереднє анонімне опитування серед ветеранок і ветеранів, яке дало приголомшливі результати: приблизно 70% опитаних були постраждалими або свідками сексуальних зловживань в українській армії.

Раніше ми повідомляли, що в Києві затримали нотаріуса на хабарі в 1,2 млн. грн.

Next Post

Прикордонники заборонили в'їзд в Україну музиканту Петру Мамонову

Нд Гру 6 , 2020
Російському рок-музиканту Петру Мамонову на три роки заборонили в’їзд в Україну, оскільки він раніше незаконно відвідував тимчасово окупований Крим, повідомила Державна прикордонна служба України. “Учора в аеропорту “Бориспіль” під час оформлення пасажирів авіарейсу з Туреччини, прикордонники Окремого контрольно-пропускного пункту “Київ” зупинили двох громадян РФ. Іноземці порушили порядок в’їзду-виїзду на тимчасово […]
петро мамонов

Можливо ви пропустили?