Як оформити субсидію. Хто має право на субсидію

В Україні розпочинається опалювальний сезон, а значить, рахунки за оплату житлово-комунальних послуг знову збільшаться. Проте за допомогою держави українці можуть зменшити свої витрати на комірне, оформивши субсидію.

Хто має право на субсидію та що для цього потрібно зробити – розповідає «Каштан NEWS».

Як дізнатися, чи маєте ви право на субсидію

Субсидія надається не окремій людині, а домогосподарству. Якщо ваша родина сплачує за комунальні послуги більше, ніж визначений для неї обов’язковий платіж, ви маєте право отримати допомогу від держави. Розмір субсидії становитиме різницю між вартістю всіх комунальних послуг з урахуванням соціального нормативу та розміром обов’язкового платежу.

Обов’язковий платіж розраховується наступним чином:

  1. Підрахуйте середньомісячний сукупний дохід свого домогосподарства. У цей дохід враховується зарплата членів родини після сплати податку на доходи фізичних осіб, грошове забезпечення військовослужбовців, пенсії, стипендії (крім соціальної стипендії, яка надається дітям-сиротам), соціальні виплати (зокрема, пільги на оплату комуналки, придбання твердого палива та скрапленого газу), допомога з безробіття, страхові виплати, дивіденди від цінних паперів, грошові перекази, отримані з-за кордону та інші доходи, задекларовані особою.

Увага: якщо на день звернення за призначенням субсидії хтось із вашої родини перебуває за кордоном понад 60 днів, його дохід не має враховуватися!

  • Поділить середньомісячний сукупний дохід на кількість членів родини. Таким чином ви визначите дохід на одну особу.
  • Розділіть суму доходу на одну особу на розмір прожиткового мінімуму (з 1 січня 2024 року він становить 2920 грн).
  • Розділіть отриманий результат на 2 (базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії), а потім помножте на 15 відсотків  (базова норма плати за послуги). Число, яке ви отримаєте, буде обов’язковим відсотком платежу.
  • Тепер визначте свій обов’язковий платіж: помножте обов’язковий відсоток платежу на середньомісячний сукупний дохід вашого домогосподарства. Якщо отримана сума менша за ту, що ви сплачуєте за комунальні послуги, ваше домогосподарство має право на субсидію.

субсидія

На кого може бути оформлена

Субсидія оформляється на одного з членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні. Також оформити субсидію можна:

  • якщо ви орендуєте житло на підставі договору оренди;
  • якщо ви є внутрішньо переміщеною особою і не маєте реєстрації або договору оренди, але фактично мешкаєте в житловому приміщенні (у таких випадках до заяви на отримання субсидії потрібно додати документи, що підтверджують проживання за адресою домогосподарства – наприклад, довідку ВПО);
  • якщо ви опікун чи піклувальник неповнолітньої дитини, яка залишилася без батьківської опіки, або недієздатної особи працездатного віку, над якою встановлено опіку;
  • якщо ви індивідуальний забудовник і ваш будинок ще не прийнятий в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги вже нараховується (у такому разі додайте до заяви документи, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства).

У яких випадках субсидію можуть не призначити

Субсидія не призначається, якщо загальна площа квартири перевищує встановлену норму: 130 кв. м для квартир у багатоквартирному будинку та 230 кв. м для індивідуальних будинків.

Також субсидію не призначать, якщо будь-хто з членів  домогосподарства або родини:

  • протягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії здійснив операцію на суму, яка перевищила 50 000 грн (купівля нерухомості, транспортного засобу, цінних паперів, віртуальних активів, іноземної валюти, банківських металів, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку, одноразова оплата будь-яких робіт або послуг, крім медичних, освітніх та житлово-комунальних згідно із соціальною нормою житла, благодійна діяльність, внески до статутного капіталу товариства, підприємства чи організації, надання комусь позики або безповоротної фінансової допомоги;
  • на 1 число місяця, з якого призначається житлова субсидія, має на депозитному банківському рахунку понад 100 000 гривень  або облігації внутрішньої державної позики на загальну суму понад 100 000 гривень;
  • володіє транспортним засосом, що підлягає державній реєстрації, з року випуску якого минуло менш як п’ять років (крім мопеда і причепа), або більше, ніж одним транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з року випуску якого минуло менше, ніж 15 років (крім мопеда і причепа);
  • не мав доходів, які враховуються під час призначення житлової субсидії; отримував середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати; не сплачував єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;
  • має заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці (крім осіб, які вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду або мають правовий статус осіб, зниклих безвісти, осіб, які є алко- або наркозалежними за довідкою від лікаря, осіб, відсторонених від роботи (посади), осіб, до яких застосовуються запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою).

Крім того, не мають права на отримання субсидії домогосподарства, в яких принаймні один із членів має у власності більше,  ніж одне житло – квартиру або будинок. Водночас не враховується:

  • житло, непридатне для проживання (підтверджується актом обстеження технічного стану будинку або квартири);
  • житло, отримане дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, особою з їх числа коштом державного чи місцевого бюджету;
  • житло, яке знаходиться у спільній сумісній або частковій власності;
  • житло, на яке оформлено спадщину (якщо воно не здається в оренду, що підтверджується актом обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства);
  • житло, розташоване в сільській місцевості, селищах міського типу на тимчасово окупованих територіях, у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та в населених пунктах на лінії зіткнення.

Куди подати заяву та які документи до неї додати

Наразі в Україні діє спрощений механізм звернення за житловою субсидією, тому збирати довідки та заповнювати декларацію не потрібно. Ви можете подати спрощене звернення, а заяву і декларацію оформить Пенсійний фонд України, використовуючи інформацію з офіційних реєстрів.

Подати спрощене звернення можна наступними способами:

  • поштою або особисто в одному з сервісних центрів ПФУ (перелік);
  • через портал електронних послуг або мобільний додаток ПФУ;
  • через портал «Дія»;
  • через ЦНАП;
  • через уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Для заповнення заяви треба мати кваліфікований електронний підпис. Отримати його можна через «Дію», «Ощадбанк», «Приватбанк» або в будь-якому іншому акредитованому центрі сертифікації ключів.

У заяві потрібно вказати:

  • відомості про членів родини, котрі живуть у приміщенні;
  • адресу мешкання, за якою мають нараховувати субсидію;
  • тип субсидії (житлово-комунальні послуги чи тверде паливо);
  • реквізити рахунку у форматі ІВАN, на який буде зараховуватися субсидія;
  • спосіб комунікації (телефон, e-mail, електронні повідомлення через вебпортал ПФУ тощо).

Якщо ви маєте якісь особливі обставини, які можуть вплинути на призначення субсидії, Урядовий портал рекомендує подавати не спрощену заяву, а повний пакет документів: заява, декларація та підтвердні документи щодо окремих обставин життя, на які може зважати Пенсійний фонд під час ухвалення  рішення.

На який період призначається  

Субсидія на опалення призначається з 1 жовтня або з моменту подачі заяви, якщо ви подасте її пізніше, і діятиме до кінця опалювального сезону.

Субсидія за жовтень, яку ви отримаєте в листопаді, буде меншою, ніж у наступні місяці. Це пояснюється тим, що в жовтні буде зараховано лише 15 опалювальних днів – незалежно від фактичного початку подачі тепла.

Костянтин МИХАЙЛЕНКО

Можливо ви пропустили?