Будинок зі зміями: аварійний, занедбаний та прекрасний

Велика Житомирська вулиця в Києві це справжній музей просто неба. Будинки, що там споруджені, можна розглядати, забувши про час. Всі ці деталі, прикраси фасаду, вигадливі форми. А на початку вулиці стоїть одна із найкрасивіших споруд міста – Будинок зі зміями.

Зараз ця будівля виглядає стомленою, занедбаною. Довгий час будинок руйнувався без належної уваги. Проте з’явилась інформація про реконструкцію старої архітектурної пам’ятки. Вже навіть стоїть захисний зелений паркан. Можливо, скоро Будинок зі зміями отримає нове життя. А зараз, давайте згадаємо його історію.


У 1911-1912 році купчиха Софія Чоколова замовила архітектору Ігнатію Ледоховському прибутковий будинок. Родина була непроста. Чоловік Софії Микола Іванович був одним із найбільш багатих людей Києва того часу. Він володів друкарнею, що знаходилась у будинку №20 на тій же Великій Житомирській. Однак справжні статки він заробив, коли з братом відкрив в 1872 році на Подолі винокурно-дріжджовий завод. Пізніше на честь чоловіка назвали район Києва – Чоколовка.

Хто ж такий Ігнатій Ледоховський? Наряду з Владиславом Городецьким, це один із батьків школи київського модерну. Про нього відомо мало, однак будинки, що спроектував цей зодчий вже багато десятиліть незмінно привертають увагу. Серед його доробків будинки номер 19 та 21 на вулиці Назарівській, клініка лікаря Маковського на вулиці Гончара і «Будинок зі зміями».

Спершу «Дім зі зміями» мав три поверхи і горище над входом. Причому кожен поверх мав по одній квартирі на 10 кімнат. Це було житло для заможних містян. Варто зазначити, що він був обладнаний по останньому слову техніки того часу: електрика, водопровід, каналізація. Квартири були багато вишукано прикрашені ліпниною, плиткою.


Під стать квартирам був і фасад. Всі знакові елементи стилю модерн знайшли собі місце: переплетіння змій, каштанове листя, херувими, вікна з плавними лініями. Дім мав два входи з невеличким двориком між ними.

Після революції будинок націоналізували. Його володарі емігрували. А в будинку розмістились різні державні організації. Після 1945 року надбудували 4 поверх, пожертвувавши хвилеподібним аттиком. Тоді «Дім зі зміями» мав ніжно-рожевий колір, за що його називали «Нареченою генерала».

Однак такий вишуканий, незвичний дім довгий час не був гідно оцінений. Під час ремонту 1990-х років зруйнували старовинні кахельні печі та елементи внутрішнього декору. В результаті хитросплетінь передачі прав власності, він опинився на балансі МВС. Розмови про реставрацію пам’ятника архітектури звучали часто, однак до справи ніхто не брався.


Нарешті, у 2019 історія будинку може змінитись на краще. Компанія B&H film distribution стала інвестором проекту реставрації будівлі. Головним куратором відновлення «Дому зі зміями» стала архітектор Вероніка Лисенкова. Вона так прокоментувала стан будівлі:”Проект можна охарактеризувати як ремонтно-реставраційний. На даному етапі ми досліджуємо та збираємо інформацію про будинок, у подальшому продовжимо реставраційні роботи з максимальним відновленням того, що було втрачене».

Фото: М. Соловьова

Будемо сподіватись, що «Будинок зі зміями» з аварійної споруди знов стане прикрасою Великої Житомирської.

Автор і фото: Марина Пєтушкова

Для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

У Києві вщент спалили авто депутата

Вт Лют 12 , 2019
У ніч на 12 лютого в Києві на проспекті Перемоги в одному з дворів згорів позашляховик Toyota, що належить депутату Київради. Про це повідомляє Інформатор. Інцидент стався недалеко від станції метро “Політехнічний інститут”. За попередньою інформацією, машина загорілася близько 1:50, через годину після того, як водій залишив авто і пішов […]
пожар

Можливо ви пропустили?