У Балчуна розкритикували децентралізацію Гройсмана

У лютому 2016 року парламент ухвалив за основу і в цілому проект закону, який передбачував внесення змін до механізму фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зазначив, що цей законопроект дозволить терміново врегулювати питання компенсацій за пільговий проїзд для окремих категорій громадян, що виникло після ухвалення Державного бюджету на 2016 рік.

Тоді ж прем’єр-міністр дав доручення профільному комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, Міністерству соціальної політики України спільно з народними депутатами України напрацювали професійний вихід з ситуації щодо компенсування пільг на безоплатний проїзд.

Також голова парламенту дав вказівку Апарату Верховної Ради сформувати відповідне протокольне доручення для ухвалення спільних варіантів врегулювання ситуації, що склалася, щодо компенсування пільг на безоплатний проїзд.

“Для цього не потрібно приймати закони – потрібно прийняти правильно систему, і ухвалити її рішенням Кабінету Міністрів України. Вся законодавча база у нас для цього є”, – підкреслив Володимир Гройсман.

Зазначений проект є одним із елементів масштабного плану з децентралізації в Україні. Разом з тим, тільки один перевізник виступив у кінці року зі скаргою на проведення реформ – ПАТ “Укрзалізниця”.

На початку січня 2017 року на сайті “Укрзалізниці” з’явилася стаття із критикою ініціативи децентралізації. У публікації йдеться про те, що місцеві бюджети не повністю компенсують вартість проїзду пільговиків. Окрім того, у публікації державної структури твердять, що місцеві ради виплачують компенсації лише після “проведення відповідної роботи з боку Укрзалізниці”. У структурі пропонують “замінити надання пільг на перевезення громадян адресною грошовою допомогою”.

В “Укрзалізниці” заявляють, що “недоотримання коштів не дає змоги забезпечити оновлення необхідної кількості рухомого складу та придбання запасних частин”.

Разом з тим, відомо про значну розтрату коштів у керівництві структури, суми якої могли б частково покрити витрати на перевезення пільговиків.

Зокрема, у 2016 році голова правління “УЗ” Войцех Балчун та члени правління привласнили близько 12 мільйонів гривень. У 2017 році сума премій для польського менеджменту державного підприємства може скласти до 31 мільйона гривень.

Окрім того, така публікація на офіційному сайті державної структури порушує постанову Кабінету міністрів України від 11 лютого 2016 року № 65, якою затверджено Правила етичної поведінки державних службовців. Згідно з ними, представникам державних структур рекомендовано “утримання від будь-яких проявів публічної критики діяльності державних органів та їх посадових осіб”.

Нагадаємо, 10 січня під головним офісом ПАТ “Укрзалізниця” громадські активісти провели акцію протесту з вимогою припинити корупцію в державній структурі.


Олег Виговський 

для ІНФОРМАТОРа

Next Post

Киевлянам разослали ошибочные квитанции на оплату коммунальных услуг

Чт Січ 12 , 2017
С 10 января киевляне получили единые платежки с реквизитами на оплату всех коммунальных услуг. Однако оказалось, что уплатить по ним за свет пока нельзя. Об этом сообщает LB.ua. Как сообщил на брифинге замглавы КГГА Петр Пантелеев, столичные власти действительно собираются ввести единую квитанцию на оплату коммунальных услуг, но позже. В […]
Тарифы ЖКХ

Можливо ви пропустили?