На синагозі в Києві з’явилася бронзова мініскульптурка

У неділю, 17 листопада, у Києві відкрилася двадцять третя мініскульптурка проєкту «Шукай».

«Ки́ївський лист» — рекомендаційний лист, виданий Мар Яакову бен Хануці хозарською юдейською громадою Києва. На думку першовідкривачів, даний лист є найдревнішим автентичним документом, написаним на території Київської Русі і може датуватися 10 ст. н.е. Документ містить першу згадку про Київ у формі Qiyyōb (іврит קייב‎).

Лист містить прохання до юдеїв інших міст пожертвувати кошти на викуп Мар Яакова Бен Ханукки. Повідомляється, що ця людина ніколи раніше не потребувала грошей, аж поки не поручилася за брата, який взяв гроші у інаковірців. Брата вбили розбійники, а коли настав час повертати борг, заставника, тобто Якова, посадили у в’язницю. Через рік громада викупила його за 60 монет, але для повного його звільнення потрібно було ще 40. Яков бен Ханукка відправляється із даним листом збирати суму, якої бракує. Текст листа написаний івритом. В кінці листа стоять підписи (імена) упорядників листа. Всього 11 осіб. Останнє слово написане древнім тюркським рунічним письмом. Можливо, це єдиний напис хозарською мовою, що дійшов до наших днів, який означає «Я прочитав (це)».Текст листа не містить вказівок на час його створення. За палеографічними ознаками Норман Голб датував його 10 століттям (почитайте ось це). Актовий характер джерела дозволяє вважати його оригіналом, а не копією. Те, що лист був знайдений в Каїрі, свідчить про те, що Єгипет був кінцевим пунктом подорожі Яакова.

Місце написання листа визначається за виразом у 8-му рядку. «Ми повідомляємо вам, спільното Києва…». Дана синтаксична конструкція має два варіанти прочитання. Або київська спільнота звертається до сусідів, або до неї звертається якась інша спільнота. Другий варіант визнаний малоймовірним, оскільки за змістом, лист адресується до всіх спільнот, а не до якоїсь конкретної.

Рукопис T-S (glass) 12.122. зберігається в бібліотеці Кембриджського університету. Це шматок пергаменту довжиною 22,5 см і шириною 14,4 см. В двох місцях лист пошкоджений, має сім вертикальних складок. Текст написаний на лицевій стороні, зворотний бік — порожній. Чорнило коричневе (вицвіле чорне). Текст займає 30 рядків.Вірогідно, документ містить найдавнішу згадку про Київ, зафіксовану у формі Qiyyōb. Оскільки лист є прикладом приватної правової домовленості, то він становить велику цінність для вивчення давньоруської правової системи. Висвітлює процедури закладу і поруки. Крім цього, лист є третім виявленим джерелом хозарського походження (поряд із листом царя Йосифа і листом анонімного хозарського єврея 10 ст.) Його відкриття додало додатковий аргумент дослідникам, що дотримуються ідеї про порівняно широке розповсюдження юдаїзму в Хозарії.

Міні-скульптура знаходиться на стіні Центральної синагоги на Шота Руставелі, 13.

Автором фігури є скульптор Юрій Білявський

1 thought on “На синагозі в Києві з’явилася бронзова мініскульптурка

  1. Больше синагог хороших и разных!

    kievvlast.com.ua/text/sinagoga-ili-detskoe-tvorchestvo-stolichnye-vlasti-reshayut-sudbu-zdaniya-v-goloseevskom-rajone

    “Иудейская религиозная община “Хабад Любавич” в Голосеевском районе” просит Киевсовет передать ей в безоплатное пользование здание по проспекту Голосеевскому, 22/1. Основание – ранее в этом нежилом доме находилась синагога Барышпольского, которая была экспроприирована во времена Советского Союза. Но в этом здании на данный момент располагается Дом детского и юношеского творчества Голосеевского района, в котором занимается больше 3 тысяч детей. Для них сперва нужно найти альтернативное помещение, с чем возникли большие трудности.

Comments are closed.

Next Post

Световые шоу похожи на магию

Вт Лис 19 , 2019
Проекционные инсталляции преображают любое здание, памятник, даже обычные голые стены. Они оживляют их, дарят новое виденье и привлекают большое количество восторженных зрителей. Но за этим невероятным, необычным, магическим зрелищем стоят люди. Специалисты из http://3dmagic-innovations.com могут воплотить в жизнь любую, даже самую сумасшедшую идею. Для чего же можно использовать проекционные инсталляции? […]
Световое шоу

Можливо ви пропустили?