Монети номіналом 1, 2 і 5 копійок вийшли з обігу

Національний банк України почав вилучати з обігу монети номіналами 1, 2 і 5 копійок. З 1 жовтня ними не можна розраховуватися, і вони перестали бути платіжним засобом.

Про це інформує прес-служба НБУ.

Повідомляється, монети номіналами 1, 2 і 5 копійок потрібно буде обміняти протягом наступних трьох років до кінця вересня 2022 року:

– в банках України – до 30 вересня 2020 включно;

– в Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль) – до 30 вересня 2022 року.

Нацбанк також починає поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. На відміну від 1, 2 і 5 копійок, 25 копійок поки залишаться в готівковому обігу. Ними можна буде розплачуватися, але монети, що потрапили в банки, які не будуть повертатися в оборот і поступово їх буде ставати все менше.

Також залишаються в обігу монети номіналом 10 і 50 копійок.

Тепер для полегшення розрахунків готівкою застосовуються правила округлення загальних (в чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до 10 копійок. При безготівковому розрахунку буде списуватися сума по чеку.

Всі банківські установи зобов’язані приймати виведені з обігу монет до обміну протягом року, аж до 30 вересня 2020. Якщо банк відмовляється обмінювати монети, регулятор рекомендує громадянам скаржитися до Національного банку.

Next Post

В Україні почався осінній призов до армії

Вт Жов 1 , 2019
В Україні 1 жовтня стартує осінній призов на строкову службу. Призовна кампанія триватиме до 31 грудня. За даними Міністерства оборони, планують призвати 15,2 тисячі громадян: до ЗСУ – 9 тисяч, до Нацгвардії – 4,4 тисячі, Державної прикордонної служби – 1 тисяча, Державної спеціальної служби транспорту – 800 осіб. Призовний вік […]
Военкомат, армия

Можливо ви пропустили?