Вбивство бізнесмена в Києві: поліція озвучила несподівані версії

Убитий в Києві бізнесмен був власником тих самих діамантів, які знайшли під час обшуку у колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця.
Що трапилося. Сергія Кисельова застрелили в його Мерседесі. Об 11:15 в поліцію надійшло повідомлення, що в припаркованому біля будинків авто пролунав постріл, після чого з машини вибіг невідомий (можливо, у формі поліцейського – ці свідчення свідків зараз перевіряється) і зник у дворах. Поліцейські виявили в іномарці тіло чоловіка – його вбили пострілом в голову.
“Слідчі розбираються. Камери відеоспостереження, які були поруч по периметру будівель, теж ретельно вивчаються. Після цього вже щось можна буде говорити. Може, нова інформація з’явиться вранці”, – повідомили в поліції Києва.
Убитим виявився киянин Сергій Кисельов, який займався ювелірним бізнесом.
Чому це важливо. Відразу після вбивства в ЗМІ з’явилася інформація, що Сергій Кисельов був свідком у справі діамантових прокурорів – Олександра Корнійця і Володимира Шапакіна. Суд вже четвертий рік не може вийти на вирок.
Колишній заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе, який і дав старт цій резонансній справі, підтвердив: з Сергієм Кисельовим був знаком, і до вилучених у Корнійця під час обшуку 65-ти діамантів бізнесмен мав безпосереднє відношення.
Фактично по діамантовим прокурорам було відкрито три справи. Перше стосувалося хабара, яку, за даними слідства, Корнієць та Шапакіна нібито взяв від підприємця, який займався намиванням піску в Київській області – 200 тисяч доларів. “За це тоді ми їх і затримали”, – говорить Сакварелідзе. Друга справа спливло пізніше. Прокурори підозрюють, що Корнієць, будучи посадовою особою в Київській обласній прокуратурі, віджав частку в сміттєпереробному підприємстві і переоформив на свою сестру.
А ось в третьому справі прізвище Сергія Кисельова і з’явилася.
“Кисельов сам на нас вийшов. Якщо не помиляюся, він мені на Вайбер або в Фейсбук написав, – коли впізнав по телевізору упаковку своїх діамантів. Їх у нього віджали під час обшуку в 2010 році, який проводила тодішня прокуратура і МВС”, – зазначив Сакварелідзе.
Крім діамантів, як говорив Кисельов, у нього забрали 70 кілограмів золота і 2 мільйони готівкою. Далі один із заступників тодішнього генпрокурора Пшонки переконав бізнесмена підписати папір про те, що йому повернули гроші (природно, їх не повернули) – в обмін на закриття справи.
За цими даними було відкрито кримінальне провадження. “Він в ньому був головним свідком і заявником”, – сказав Сакварелідзе.

Але прямого відношення до справи діамантових прокурорів і до його розгляду в суді убитий Кисельов не мав. “Ні, він не проходить в тій справі, де мова йде про хабар або віджиманні частки. Тільки в справі крадіжки діамантів, які потім якимось чином опинилися у Корнійця. Кисельов заявляв, що один зі слідчих, який проводив тоді обшук в його підприємстві в 2010 році, працював у підпорядкуванні Корнійця в Київській області. Тому він підозрював, що ці діаманти могли потрапити до нього звідти “, – уточнив Сакварелідзе.
У Генеральній прокуратурі пояснили: Сергій Кисельов в кримінальному провадженні по діамантовим прокурорам не має ніякого процесуального статусу. “Він не проходить ні свідком, ні потерпілим, ні заявником. Тому все, що говорять, – що нібито він головний свідок, – це все неправда”, – сказав спікер прокуратури Андрій Лисенко.
Проте, написав в Facebook колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак, будь-які пов’язані зі справою події (особливо вбивство людини, який давав в ньому важливі свідчення) повинні бути в фокусі слідчих і оперативників: “Вважаю, що за фактом цього вбивства у слідства є підстави розглянути як одну з версій зв’язок зі справою діамантових прокурорів “.
Що буде далі. “Будь-який ювелірний бізнес дуже мутний. І цей теж”, – сказало джерело в поліції.
У Кисельова було кілька ювелірних бізнесів, повідомляють ЗМІ. Один з них – ювелірна фірма ТОВ ЮВК-Агат, в якій, за даними з відкритих джерел, убитий був засновником. Крім того, він був засновником і (або) керівником ще ряду фірм: ЮВК Рубін, ЮВК Онікс, Альянс СК, Ю.В.К. – Агат. Профіль компаній – виробництво дорогоцінних металів, ювелірних та дорогоцінних виробів.
У тому насправді 2010 року, в якому у компанії Кисельова вилучили діаманти, фігурував ще й Київський ювелірний завод. Його співробітників підозрювали в тому, що вони ставили тавро на золотих виробах інших виробників на КЮЗ. А якщо точніше – передали клеймо КЮЗ компаніям Кисельова: ЮВК-Агат і ЮВК-Онікс. Далі прикраси під маркою КЮЗ продавалися як в Україні, так і йшли на експорт.
У 2016 році, вже на хвилі скандалу з діамантовими прокурорами, дуже третьосортні сайти звинувачували Кисельова в контрабанді і фальсифікації ювелірних виробів: нібито він закуповував золото в Україні, вивозив в суміжні держави, виготовляв підроблену ювелірку з клеймами великих українських заводів і далі продавав за кордон. Підтвердження цієї інформації – немає.
Слідчі розглядають кілька версій вбивства Сергія Кисельова, основна з яких – корисливі мотиви.
Відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу.
Джерело: Інформатор

Next Post

"Вбивць багато, президент один". На матчі "Динамо - Челсі" ультрас розгорнули банери про корупцію і справі Гандзюк

Пт Бер 15 , 2019
Під час матчу “Динамо – Челсі” вболівальники “біло-синіх” розгорнули банер про корупцію в армії і поліції. Про це повідомляє “Трибуна”. “Непоборні ті полки, де звітяжні вояки. Корупція в армії та полиции вбиває Захисників України”, – свідчить напис ультрас. Мабуть вона відсилає до скандалу з “Укроборонпромом”, на схемах в якому могли […]

Можливо ви пропустили?