Караїмська кенасса – єдина будівля в Києві в мавританському стилі

На вулиці Ярославів Вал, 7 знаходиться Караїмська Кенасса. Будівля виглядає так, ніби її побудували міфічні джини. Насправді її спроектував в свому роді чарівник. Людина, що відкидала звичні форми і традиції. Автором Караїмської Кенасси був Владислав Городецький.

Караїми це небагаточисленна тюрська народність, що сповідує караїзм (форма іудаїзму). Найбільше їх в Криму, в Західній Україні, і в районі Тракай (Литва). В Києві перші караїми з`явились в 1850 роках. З плином часу громада росла, і до 1900 року її численність нараховувала 200 осіб. Найвпливовішим караїмом Києва був Соломон Коген. Саме він замовив найвідомішому київському архітектору дім для молитв.
Справа в тому, що з часу виникнення, караїмська компанія в Києві не мала свого храму. Вони збирались в орендованому приміщенні. Соломон Коген виділив 35 000 рублів на купівлю земельної ділянки, а потім ще 80 000 на будівництво кенасси. В 1898 року почались будівельні роботи.

В 1900 році помер єдиний інвестор. Однак, виявилось, що в заповіті Соломон Коген залишив достатньо грошей для завершення робіт. Будівля виконана з бетону, а на той час це був вельми дорогий матеріал.

Склепіння Кенасси

Всередині будинку знаходиться вестибюль, дві невеликі бокові кімнати, і головна молитовна зала. Вся площа стін покрита вишуканими ліпними орнаментами в мавритансько-арабському стилі.

Молитовна кімната

Доповняють інтерьер різнокольорові вітражі на вікнах. Кенасса була прикрашена куполом, проте після реконструкції 1968 року, він був втрачений. На цоколі купола досі можна роздивитись орнамент у вигляді нескінченної свастики (але його видно лише з іншої сторони вулиці).

Караїмська кенасса, 1905-1910 роки

Урочисте відкриття молитовного будинку відбулось в 1902 році. Вона працювала за своїм прямим призначенням до 1920 року. Згідно з антирелігійною політикою радянського союзу, діяльність громади припинилась, а кенассу зачинили. В будівлі розмістилась установа політосвіти. Пізніше, будинок народів сходу, ляльковий театр, кінотеатр “Зоря”.

Кінотеатр “Зоря”

З 1981 року і до сьогодні там знаходиться Будинок Актора.
Зараз це майданчик для різноманітних культурних заходів. Там проводяться вистави, концерти, літературні та творчі зустрічі.

 

Будинок актора в Караїмській кенассі

Автор: Марина Пєтушкова 

для Київ Інформ

Next Post

Михайло Лапінський - зірка нейромедицини з Києва

Чт Лип 5 , 2018
Михайло Лапинський – лікар, який заснував в Києві перший водний санаторій, приймав екзамени у Михайла Булгакова, його ім`ям названа вегето-судинна точка на стегні (а це неабияке визнання в світі медицини). Михайло Лапинський народився в 5 червня 1862 року в родині колежського асессора в Чернігівській губернії. Після закінчення місцевої гімназії, юнак […]
Михайло Лапінський

Можливо ви пропустили?