Оксана Петрусенко – український соловейко

В 1934 році у київському оперному театрі був аншлаг. Містяни скуповували квитки, вони хотіли послухати спів Оксани Петрусенко, яку лагідно називали “Український соловейко”

А народилась співачка в 1900 році в досить бідній родині в Севастополі. Батько помер через рік після народження дочки, мама важко працювала. В 15 років Оксана кинула навчання, щоб піти працювати на взуттєву фабрику. Тяжкі умови праці, маленька зарплатня. Але в родині постійно звучали пісні. Оксана співала вдома, виступала в хорі, в дуетах та сольно.

Зліва направо: О. Петрусенко, А. Слуцька, В. Варецька 1919 рік

Одного разу повз їх подвір`я проходив выйськовий капельмейстер, почув спів Оксани і запропонував матері відправити дівчину на навчання його коштом. В 1918 році Оксана поїхала в Херсон і влаштувалась в український державний театр під керівництвом Юрія Шумського. В тому ж театрі вона познайомилась зі своїм першим чоловіком, Петром Бойченко. Він, зокрема, придумав її сценічний псевдонім. Проте подружнє життя не склалось.

Оксана Петрусенко в ролі Наталки

Вона почала співати в музично-драматичному театрі імені Лисенко в Києві. Її слава росла. В той же час, Оксана зустрічає Мефодія Семенюту-Борило. Це були епізодичні стосунки. Але після них Петрусенко стала мамою. Син Володимир народився в 1925 році. Співачка почала гастролювати з трупою Сагатовського по всій Росії, син виховувався в умовах буремного акторського життя. Тоді ж вона вдруге одружується, проте знов невдало.

Оксана в ролі Пікової дами

І хоча в особистому житті Оксани Петрусенко все було складно, на сцені вона зачаровувала глядачів. Її спів високо оцінювали Іван Козловський, Панас Саксаганський, Марія Заньковецька. Вона стала співати в Київському оперному театрі, отримала орден “Знак відзнаки”, кожен виступ збирав аншлаги.

В 40 років жінка зустріла Андрія Чеканюка, редактора газети “Комуніст”, члена ЦК КП України. І закохалась. Проте у чоловіка вже була родина. Оксана не стала розбивати сім`ю, але народила від коханого сина, Олександра.

А через вісім днів після народження дитини – загинула. Офіційна причина смерті тромб, проте ходили плітки про отруєння.

Могила Оксани Петрусенко

Чеканюк сина не визнав, дітей до себе забрала подруга загиблої.В 1944 році Володимир помер від туберкульоза, Олександра виховала і виростила Алла Педченко (шанувальниця співачки).

 

Автор: Марина Пєтушкова

для Київ Інформ

Next Post

Мала Київська Опера - культурний осередок Лук`янівки

Пт Чер 29 , 2018
За адресою вул. Дегтярівська, 5 знаходиться рожева 2-х поверхова будівля. Серед трамвайних рельсів, старого депо, ТЦ Квадрат та Лук`янівського ринку вона виглядає як вишукана пані, що випадково загубилась у переплетінні міських вулиць. Це “Київська мала опера”, і вона дійсно варта уваги. Будинок був побудований у 1902 році в стилі псевдоросійської […]
Мала Київська Опера

Можливо ви пропустили?