Михайло Врубель – митець, життя якого нерозривно пов`язане з Києвом

Михайло Врубель – всесвітньо відомий художник. Його картини займають почесне місце в музеях всього світу. Саме в Києві він почав свій творчий шлях, пізнав кохання, відчай, успіх та бідність. 

Михайло Врубель був учнем академії мистецтв у Санкт-Петербурзі. І саме його порекомендував київському мистецтвознавцю Адріану Прахову один із професорів академії. Завдання було цікавим – потрібно було розписати Кирилівську церкву.

В 1884 році молодий Врубель приїхав до Києва, де почався його шлях до визнання. Він блискуче виконав замовлення. Причому, цікаво, що образи святих та апостолів Михайло писав із киян. Венеціанська Богоматір написана з Емілії Прахової, в яку художник був закоханий. Маленький Ісус схожий на дочку Прахових Ольгу.

 

фото з відкритих джерел
Богоматір з Ісусом в Кирилівській церкві
Фото з відкритих джерел
Емілія Прахова та лик Богоматері

А в апостолах можна впізнати археолога Гошкевича, історика Лебединцева, та самого замовника Адріана Прахова.

Фото з відкритих джерел
“Зходження святого духу на апостолів” Кирилівська церква

Через нерозділене кохання до дружини свого замовника, в Києві Михайло Врубель переживає важку кризу, тоді він вперше починає замислюватись над образом Демона, що приніс йому всесвітню славу. Тим не менш, в місті митець виконує ще ряд робіт.

Фото з відкритих джерел
“Демон”

Врубель багато малює, проте це не приносить йому достатку. Часто він продавав свої картини за безцінь, щоб купити їжу та одяг. Наприклад для того, щоб розрахуватись з лихварем Дахновичем, художник намалював портрет його дочки. За картина “Дівчинка на фоні персидського килиму” зараз знаходиться в Київському музеї російського мистецтва.

фото з відкритих джерел
“Дівчинка на фоні персидського килиму”

А на картині “Портрет чоловіка” зображений київський меценат Іван Терещенко.

“Портрет чоловіка”

Дружиною художника стала киянка Надія Забіла. Це була відома оперна співачка. Пара постійно жила в Москві, однак регулярно відвідувала Київ.

 

Врубель з дружиною
фото з відкритих джерел
“Царівна Лебідь” написана з Надії Забіли

І одна з таких подорожей закінчилась трагічно. Маленький син Врубеля Саввочка захворів у потязі на пневмонію. Його могила знаходиться на Байковому кладовищі. Життя художника після цієї трагедії фактично закінчується. В нього починаться проблеми з психікою, сліпота і безмежна депресія.

Next Post

Іван Фундуклей - губернатор, якого любили

Чт Чер 21 , 2018
Досить рідко можна почути схвальні відгуки про місцеву владу, проте київський губернатор Іван Фундуклей став улюбленцем мешканців Києва. І причина цього не в коштовній піар-компанії чи у видовищних акціях. Іван завоював прихильність містян виключно своїмі справами. Виявляється, так теж можна. Він единий син вельми заможного підприємця з Одеси. Проте батько […]

Можливо ви пропустили?