Чому для нас важливий референдум у Молдові?

Цікаві події розгортаються в сусідній Молдові, де 20 жовтня відбудеться референдум про вступ до Європейського Союзу, який пройде разом із виборами президента, на яких президентка Мая Санду прагне переобратись на другий термін.

З виборами ситуація більш-менш зрозуміла: Центрвиборчком Молдови зареєстрував 11 кандидатів для участі у виборах президента країни, зокрема і Санду. Показово, що не балотуються два основні проросійські кандидати – Ігор Додон та Ілан Шор, – про це пише аналітичний телеграм канал Дозвольте Доповісти.

Додон поступився ексгенпрокурору Олександру Стояногло, якого підтримують проросійські партії, але який об’єктивно не має високої підтримки серед місцевого населення. Партію Шора заборонив Конституційний суд Молдови у 2023 році, а сам Шор заочно отримав 15 років в’язниці з конфіскацією і зараз переховується в ерефії разом зі своєю дружиною, пєвічкою Жасмін.

Тож не дивно, що ключова задача російських сил в Молдові – зірвати референдум до ЄС. Зрозуміло, що це завдання поставлено безпосередньо в Кремлі, де взялися за справу дуже всерйоз. Так, стало відомо про те, що Росія завербувала 130 тисяч громадян Молдови, щоб зірвати референдум про вступ країни до Європейського Союзу. Це істотна кількість людей: населення Молдови становить приблизно 2,6 мільйона людей. Кошти спрямовували на дезінформацію, провокації та напади на державні установи.

Молдовська влада викрила цю спецоперацію, стверджуючи, що до цього причетна мережа, повʼязана з Іланом Шором.

Чому референдум в Молдові вкрай важливий для України? Хоча б тому, що негативне рішення (або його зрив) ламає стратегію, на якій базується подальша логіка розширення Євросоюзу. Яка безпосередньо стосується нас і швидкості нашого входження в європейську спільноту. Як показує практика, завжди трохи легше заходити не самому, а разом з кимось.

Референдум у Молдові

Next Post

Відтепер у бойовій системі DELTA доступна платформа відеоаналізу поля бою

Пн Жов 14 , 2024
Платформа відеоаналізу поля бою Vezha, яка передає трансляції з дронів у реальному часі та забезпечує ефективне ураження ворога, стала доступна у бойовій системі DELTA. Про це повідомили у Міноборони, пише LB. Як зазначають у відомстві, це підвищить оперативність і точність операцій завдяки кращій взаємодії та обміну даними між екіпажами дронів, артилерією […]
Бойова система Delta

Можливо ви пропустили?