Що потрібно знати про іранські дрони Shahed-136

Протягом останнього місяця Росія почала атакувати українські міста іранськими дронами-камікадзе “Шахидами” – постраждали Миколаївська та Одеська області, були випадки їхнього застосування на Криворіжжі, а 5 жовтня дронами обстріляли Київську область.

Shahed-136

Що потрібно знати про іранські “шахіди” “Shahed-136”, розповідає “Апостроф”.

Незважаючи на те, що на збитих українськими військовими безпілотниках написано назву “Герань-2”, до російського виробництва вони не мають жодного відношення – країна-агресор закупила їх в Ірані, де летальні апарати називаються “Shahed-136”.

Дрон “Shahed-136” має трикутну форму, фюзеляж у нього практично зливається з крилом, у носі розташований обтічник, в якому знаходиться вибухівка. Силова установка – хвостовий електромотор з повітряним гвинтом, що штовхає. Розмах крил становить 2,5 метра, довжина корпусу – близько двох метрів, заявлена дальність польоту – не менше 2 000 кілометрів, загальна вага та вага бойової частини невідомі. Швидкість польоту – близько 185 км/год.

“Шахиди” можуть застосовуватися масово та приховано. В Ірані найчастіше ці безпілотники запускають групами – до п’яти безпілотників поміщають у контейнер, який розташовують на цивільній вантажівці. Розрахунок робиться на те, що навіть якщо частина з них буде збита, якісь все ж таки долетять до цілі.

Іранські Дрони

Варто зазначити, що дрони-камікадзе можуть бути збиті будь-якими засобами ППО і навіть звичайною стрілецькою зброєю. Складність полягає у виявленні апарату за допомогою радарів через їх невеликий розмір. Однак його можна виявити візуально, і відстежувати напрямок польоту, оскільки його швидкість невелика.

За словами українських військових експертів, глобально такі безпілотники хід війни не змінять, але багато залежить від їхньої кількості. За даними розвідки, до Росії надійшло менше сотні таких апаратів. Збивати їх також цілком реально навіть у великих кількостях, потрібна практика.

Нагадаємо, іранські дрони-камікадзе становлять загрозу для життя, здоров’я та майна українців. Шахіди несуть досить потужний заряд на борту та мають великий радіус ураження. Крім того, такий дрон може довільно, або від влучення ППО, вибухнути в повітрі, і уламки, що падають, можуть завдати чимало бід.

Тому при появі подібних літальних апаратів у небі слід негайно пройти в укриття, притулок або інше безпечне місце.

Next Post

Як пережити холоди в умовах війни та що робити у разі блекауту

Чт Жов 6 , 2022
Прийдешня зима може стати найскладнішою за часи незалежності України. Уряд поки готується до опалювального сезону, а українці розмірковують, як пережити холоди в умовах війни та що робити у разі блекауту чи відсутності газу, або якщо рашисти влучать в об’єкти критичної інфраструктури. В ефірі Апостроф TV голова спілки споживачів комунальних послуг […]
Опалення

Можливо ви пропустили?