Забутий Київ. Вегетаріанські їдальні в дореволюційні часи

Вегетаріанство сьогодні має багато прихильників. Знайти смачну їжу рослинного походження в Києві зовсім не складно. Проте перший успішний заклад в незалежній Україні орієнтований виключно для вегетаріанців з’явився у столиці лише у 2010 році.
А зараз час для історичної справедливості. Насправді перше місце, де подавали їжу суто рослинного походження в Києві з’явився набагато раніше. А саме у 1908 році. Почнемо історію з початку?

Київське Вегетаріанське Товариство

До 1901 року в Російській імперії організованої спільноти вегетаріанців не існувало. Більшість людей полюбляли їжу тваринного походження, деякі намагались її уникати. Загалом, в той час мало хто мав можливість забезпечити собі повноцінне, здорове вегетаріанське харчування. Іноді з’являлись брошури з інформацією про переваги рослинної їжі, де-не-де відкривались навіть їдальні. Але це були поодинокі випадки, приречені на невдачу.
Нарешті, у 1901 році в Санкт-Петербурзі з’явилось перше об’єднане товариство вегетаріанців. А вже у 1908 році подібна організація була заснована і в Києві.
Почалось все з листа, який був відісланий в редакцію однієї з київських газет 9 листопада 1907 року. Він мав такий текст:
«Существование вегетарианских обществ и вегетарианских столовых в некоторых городах, позволяет предполагать о возможности объединения вегетарианцев и в Киеве. Почему обращаюсь к вегетарианцам с предложением отозваться, чтобы войти в общение между собой как в интересах вегетарианства, так и лично своих. Если не наберется достаточного количества лиц для образования Общества, то все же установится общение и, может быть, будет достигнута возможность открыть вегетарианскую столовую.
М. М. Пудаков»
Михайло Пудаков, який і є автором цього листа був маловідомим чиновником. До 1908 року проведели три зустрічі ініціативної групи. В результаті 20 лютого 1908 року був утверджений Устав вегетаріанського товариства, а 30 березня були проведені загальні збори його учасників. Тоді ж губернатор граф Павло Ігнатьєв схвалив Устав. Керувати новою організацією став лікар-педіатр Євгеній Скловський.

Вегетаріанський вісник, 1917

Вегетаріанські їдальні

Головним завданням товариства було створення мережі їдалень, де б подавали здорову їжу рослинного походження, провадили освітню роботу серед населення та організовували зустрічі із прихильниками вегетаріанства.
Перша їдальня була відкрита на вулиці Іринінській, 3 у квартирі 25. Найбільша кімната стала безпосередньо місцем для прийому їжі. Кухня знаходилась на нижньому поверсі, їжу передавали через люк у стелі. Також там продавалась вегетаріанська література. За столами з їжею було вирішено багато важливих питань стосовно товариства. Обіди були лише на замовлення. Скоро популярність закладу стала настільки великою, що не було змоги обслуговувати всіх охочих.
Попит народив пропозицію. Згодом з’явилась друга їдальня. Вона розмістилась у маєтку на вулиці Пушкінській, 10. Ним володіла родина Скловських, і там же знаходилось правління Київського вегетаріанського товариства.

Вегетаріанська їдальня на Всеросійській виставці, 1913

У 1913 році в Києві проходила Всеросійська виставка. Київські вегетаріанці облаштували там власний павільйон. Були розвішані діаграми і таблиці, присвячені користі рослинної їжі. А щоб привабити відвідувачів, на території виставки була відкрита ще одна їдальня. Гостям закладу так сподобалась недорога, смачна та корисна їжа, що заклад продовжував працювати й після закриття виставки. До 1916 року в Києві працювало вже сім вегетаріанських їдалень.

Всеросійська виставка в Києві, загальна вигляд

Чим ще займалось товариство?

Звісно, створення мережі їдалень, стало одним з основних завдань вегетаріанців міста, проте далеко не єдиним. Київське об’єднання було одним із найбільш активних на території Російської імперії.
Щомісяця виходив журнал «Вегетаріанський огляд». Редактором був вже відомий Скловський, а видавцем підприємець Лев Фіш. Редакція розмістилась у конторі Фіша за адресою вул. Тарасівська, 6. Пізніше з’явилось ще одне видання «Вегетаріанський вісник”. Члени товариства відмовлялись носити одяг, заради якого були вбиті тварини. І тоді на розі вулиці Володимирська та Караваєвська (Льва Толстого) була відкрита майстерня екологічного взуття.
Для того, щоб забезпечити їдальні всім необхідним було створене Вегетаріанське споживче товариство на кооперативних засадах.

Пушкінська, 10

Занепад товариства

Як і багато інших суспільних об’єднань того часу, вегетаріанці завершили свою діяльність за більшовицького режиму. Перший час після революції 1917 року їдальні ще продовжували працювати. Проте люди туди ходили не з ідейних міркувань, а в основному через доступні ціни. Але згодом товариство було ліквідоване.

З Уставу Київського вегетаріанського товариства

«Київське вегетаріанське товариство має ціллю:
1. Сприяти розповсюдженню без убійного харчування – фруктами, овочами, зерновим хлібом і іншими витворами рослинного царства;
2. Розповсюджувати відомості про дієтичну реформу шляхом публікацій, лекцій, статей в газетах та журналах, вказуючи на переваги вегетаріанської дієти у фізичному, розумовому та етичному відношеннях;
3. В інтересах розповсюдження вегетаріанства давати можливість більш тісного спілкування серед осіб, що ним цікавляться»

 

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

Где лучше всего чинить сбои в электросистеме автомобиля

Пт Лис 23 , 2018
Представьте себе утро, промозглое и холодное. Вы нажимаете на брелок автомобиля, предвкушая, как внутри салона будет тепло и комфортно. Однако после нажатия, не удается достичь ожидаемого результата. Автомобиль так и остается запертым. Почему так произошло? Есть несколько причин поломок автосигнализации. Точно диагностировать поломку и устранить ее поможет компания «AVTOELEKTRONIKA», достаточно […]
Автоэлектроника

Можливо ви пропустили?