Будинок Лесі Українки, де вона ніколи не мешкала

Леся Українка. Цю жінку не потрібно довго представляти. Вона була надзвичайна, талановита, сильна, смілива, самобутня. І саме 25 лютого виповнюється 148 років з дня її народження.

Життя поетеси було досить тісно зв`язане з Києвом. Про це говорить, як мінімум той факт, що на вулиці Саксаганського знаходиться меморіальний музей в будинку, де Українка мешкала. Однак, недалеко від того місця є ще один цікавий дім. Він ефектно виглядає, привертає увагу. І має пам`ятну табличку з інформацією про те, що саме там в свій час мешкала Леся Петрівна.

Будинок Трофимова (а саме так він називається) розташований за адресою вул. Назарівська,21. Зовні – просто фантастичний. Яскравий приклад стилю модерн. До речі, його спроектував один із батьків київського модерну Ігнатій Ледохівський. Іншими відомими проектами цього загадкового архітектора є Будинок зі зміями на Великій Житомирській та клініка лікаря Маковського на Гончара.

І можна навіть уявити, як маленька Леся Українка зі своєю мамою Оленою Пчілкою за руку йде тихою Назарівською вулицею, підходить до дверей, стрибає біля колон, весело сміється під суровим поглядом чоловічого маскарона. Але все це не відповідає дійсності. Справа в тому, що родина Лесі Українки жила в будівлі, що знаходилась на місці будинку Трофимова раніше. Наприкінці XIX століття там стояв невеликий маєток. Починаючи з 1894 року родина Лесі знімала там помешкання до літа 1899 року. Так що меморіальна табличка одночасно є і правдивою, і ні.

Проте будинок Трофимова навіть і без знаменитої квартирантки дуже цікавий. Микола Трофимов був київським приват-доцентом, засновником клінічного відділення ЛОР-хвороб (1899 рік). Згодом на базі цього відділення була відкрита клініка по хворобам горла, вух та носа. А ще через рік при ній були створені «Повторні курси», де Микола Павлович готував отоларингологів.

Лікар придбав в земельну ділянку на Назарівській, зніс стару будівлю та замовив нову. Ігнатій Ледохівський створив для нього проект будинку, що можна сміливо назвати пам`ятником модерну.  Спершу дім мав три поверхи. Він виглядав ефектно завдяки трійним вікнам з тонкими перегородками, центральному овальному еркеру.

Головною прикрасою будівлі є чоловічий маскарон. А над ним на огорожі балкону знаходиться монограма першого володаря будинку – Т.Н.П.

В 1915 році в будинку деякий час мешкав письменник Ісаак Бабель, тоді ще юний студент.

Зараз ми бачимо дещо перебудований будинок. Зміни були внесені в 1950 році. Тоді надбудували четвертий поверх, з семи балконів залишилось три, на фризі лівого ризаліту прибрали барельєф з міфічним сюжетом.

Тим не менш, тішить те, що будинку Трофимова вдалось уникнути сумної долі багатьох київських маєтків початку XX століття. Він і досі змушує зупинитися і уважно роздивлятись всі деталі.

Автор: Марина Пєтушкова

Фото: Роман Пєтушков

Для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

У столиці покажуть «Глянцевих Мадонн»: вхід вільний

Вт Лют 26 , 2019
27 лютого у Lera Litvinova Gallery відбудеться відкриття персональної виставки Артема Андрійчука (Kaffelman) «Persons. Glazed Madonnas».  Багаторічний проект «Persons. Glazed Madonnas» репрезентує серію картин із зображенням голів жінок зі схожим типом зовнішності та подібним виразом обличчя. Серія полотен є своєрідною іронією автора щодо свідомої однотипності людей – зображені обличчя навмисне […]

Можливо ви пропустили?