Вбивство Гандзюк: суд у Києві відправив Мангера під варту на 17 днів

Шевченківський суд Києва ухвалив рішення, згідно з яким голову Херсонської облради Владислава Мангера, якого підозрюють у замовленні вбивства активістки Катерини Гандзюк, взято під варту на 17 днів із правом внесення застави у сумі 2 мільйони 497 тисяч 300 гривень.

Про це повідомляє Громадське із зали суду.

Відтак, суд частково задовольнив клопотання обвинувачення.

Адвокати Мангера заявили, що у їхнього підзахисного немає таких грошей і зазначили, що допоможуть знайти кошти.

Також захист Мангера анонсував подання апеляції на рішення суду.

Повний текст ухвали суд оголосить 18 лютого о 16:00.

За даними слідства, на початку липня 2018 року Владислав Мангер вирішив організувати умисне вбивство Катерини Гандзюк. Як зазначають у ГПУ — «керуючись особистісною неприязню до жінки та наголошуючи, що її діяльність підриває його авторитет». Зокрема, Катерина публічно заявляла про неприпустимість підпалів та вирубки лісів, які використовували для особистого збагачення представники кримінального світу Херсона за сприяння місцевої влади та правоохоронних органів.

Також слідство стверджує, що Мангер звернувся до раніше знайомих йому Олексія Левіна-Москаленка, який за інформацією херсонських активістів, є кримінальним авторитеома, а за сумісництвом — помічником депутата Херсонської облради Миколи Ставицького.

Також Мангер звернувся до Ігоря Павловського — тодішнього помічника народного депутата України від БПП Миколи Паламарчука, і запропонував їм знайти виконавців нападу на Гандзюк, на що чоловіки погодилися.

Зазначається, що Мангера регулярно до моменту нападу на Гандзюк бачили у херсонському кафе «Сандор» із Левіним та Павловським.

За даними слідства, Мангер дав Павловському та Левіну щонайменше 10 тисяч гривень для придбання засобів зв’язку та закупівлі знаряддя для вбивства. Своєю чергою Левін та Павловський залучили до виконання злочину Сергія Торбіна, а останній залучив Микиту Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського та Віктора Горбунова.

Після цього підозрювані у виконанні злочину купили кислоту, відстежувати маршрут пересування Катерини, створили групу в мережі, де чоловіки спілкувалися між собою і 31 липня скоїли напад. Левін та Павловський, за даними слідства, отримали від Мангера близько 5 тисяч 600 доларів, віддали Торбіну близько 4 тисяч, а той своєю чергою по 500 доларів чотирьом ймовірним виконавцям, залишивши решту собі.

Слідство також встановило, що Мангер та Левін здійснювали тиск та погрожували фізичною розправою потенційним свідкам у справі. А затриманим за підозрою у виконанні злочину платили кошти за мовчання, а саме Левін наймав певних осіб для передачі грошей рідним затриманих. Це, на думку прокуратури, є ризиком тиску на свідків.

Прокурори також зазначили про наявність у Мангера будинку у Відні і про те, що чоловік 112 разів перетинав кордон України упродовж року. Це ж є ризиком втечі та переховування від слідства, запевняють у прокуратурі.

Також прокурори у своєму клопотанні про взяття Мангера під варту наголосили на ризику знищення підозрюваним речових доказів.

Сам Мангер спростував свою причетність до злочину. Під час своєї промови він заявив, що йому відомо про те, що Катерина Гандзюк тісно співпрацювала з СБУ, зокрема залучалася генералом Данилом Доценком, який неодноразово особисто йому говорив про ненависть до партії «Батьківщина» та її очільниці Юлії Тимошенко.

За словами Мангера, саме Доценко створив у Херсоні кримінальні угруповання, що займались незаконною вирубкою лісу. Чоловік, як стверджує Мангер, замовив напад на Гандзюк з метою дискредитації органів поліції, а коли наслідки виявилися тяжкими — вирішив фізично її знищити.

Під час засідання адвокати Мангера клопотали про можливість їх підзахисному пройти поліграф, задавши одне питання: «Чи замовляли ви вбивство Катерини Гандзюк?». Таке бажання виявив і сам Мангер. Суд відмовив у задоволенні даного клопотання, зазначивши, що він не позбавлений права зробити це самостійно. Прокурори заявили, що хотіли б підготувати перелік питань, а не одне.

Рідні та друзі Катерини заявляють, що ймовірними замовниками вбивства Гандзюк є — голова Херсонської облради Владислав Мангер, а також двоє представників БПП: голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук. У прокуратурі заявили, що доказів вини інших двох осіб у слідства наразі немає.

Next Post

У Києві вандали зіпсували пам'ятник воїнам АТО

Пт Лют 15 , 2019
У Києві вандали розмалювали червоною фарбою пам’ятник воїнам АТО. Про це повідомила журналістка Тетяна Деркач у Facebook. Пам’ятник встановлено на столичній Борщагівці. Даний пам’ятник відкрили у Києві в серпні 2017 року на перетині пр. Леся Курбаса та вул. Академіка Корольова. Представник громадської організації Ветерани АТО Євген Яранцев вказав, що новий пам’ятний знак […]

Можливо ви пропустили?