Вулиця Назарівська – прибуткові будинки та знамениті квартиранти

Ця невеличка вулиця вперше виникла на мапі міста в 1837 році. Її довжина складає всього 600 метрів, проте вона має вельми цікаву історію.

У чотирьохповерховому будинку жовтого кольору під номером 9 в свій час мешкало подружжя Русових. Без Олександра та Софії в той час в Україні не проходив ні один відомий захід в сфері освіти та культури. Саме завдяки їм в Києві був відкритий перший дитячий садок. Також у цьому будинку мешкав історик та міністр іноземних справ УНР Дмитро Дорошенко.

Будинок номер 9 по вулиці Назарівській
Будинок номер 9 по вулиці Назарівській

Фасад будинку прикрашений вишуканою лепниною, а над центральним входом розміщена морда лева, хоча вже з відбитою нижньою частиною.

Лев над входом до будинку
Лев над входом до будинку

У будинку номер 15 в свій час зупинявся Михайло Коцюбинський.

Назарівська, 15
Назарівська, 15

В будинку № 17 мешкав видатний історик М. Владимирський-Буданов.

вул. Назарівська, 17
вул. Назарівська, 17
Елементи декору
Елементи декору

Будинок за адресою, вул. Назарівська,19 був створений спеціально для адвокатів. Його побудував Ігнатій Лєдоховський. Всередині там досить незвичайне планування. На кожному поверсі по дві 5-кімнатні квартири, де були не лише кабінет, вітальня та спальня, але і загальна на два житла приймальня.

Назарівська,19
Назарівська,19

Проте найвідомішим є будинок за адресою вул. Назарівська, 21. Чотирьохповерхова будівля виділяється своїм декором. Ценральний вхід прикрашає чоловіча голова, яка суровим поглядом споглядає вулицю. Маєток побудований в 1909 році для київського лікаря Трофимова (про це свідчить іменний вензель володаря над входом “Т.Н.П”). Там під час навчання в Київському комерційному інституті жив Ісаак Бабель.

Вулиця Назарівська, 21
Іменний вензель Миколи Трофимова
Іменний вензель Миколи Трофимова

На місці цього будинку раніше був інший (його потім знесли). Там жила певний час Олена Пчілка з дочкою Лесею Українкою. Про це повідомляє меморіальна табличка на будинку. Проте варто пам`ятати, що поетеса жила не в будівлі, а на місці, де ця будівля зараз стоїть.

Меморіальна табличка на будинку номер 21
Меморіальна табличка на будинку номер 21

Вулиця багато разів змінювала свою назву. Спершу вона була Макарівською. В 1874 отримала нове ім`я – Назарівська. В 1919 році вона стала вулицею Антоновича. В 1926 році вулицю назвали на честь Бориса Вєтрова (робітник, що загинув під час повстання на заводі “Арсенал”). І лише в 2014 році вулиці повернули стару назву – Назарівська.

Сучасний вигляд вулиці
Сучасний вигляд вулиці

Автор: Марина Пєтушкова

для Київ Інформ

Next Post

Володимир Караваєв - засновник вітчизняної хурургії

Вт Чер 26 , 2018
Володимир Караваєв – один з найбільш визначних медиків XIX століття. Він був засновником та першим деканом медичного факультету Київського університету, створив хірургічну на очну клініки, виконав більше 16 000 операцій, ставив на ноги безнадійно хворих. А народився Володимир Опанасович в 1811 році у місті В`ятка, в родині заможного купця. Після […]

Можливо ви пропустили?