Дзвіницю Софійського собору реставруватимуть

Дзвіниця

В Національному заповіднику “Софія Київська” почали розробку комплексного проекту на проведення ремонтно-реставраційних робіт.

“Зараз ми робимо перші кроки. Обстежуємо конструкцію дзвіниці, вивчаємо архіви, робимо геологічні дослідження. Ведеться розробка комплексного проєкту реставрації дзвіниці Софійського собору”, – розповів заступник гендиректора з реставраційних робіт заповідника Вадим Кириленко.

Дзвіницю востаннє реставрували 20 років тому.

“Це планові роботи. Ми подавали заявку на виділення коштів. Цього року за програмою “Велике будівництво” нам виділили невелику суму – 2,4 мільйона гривень. Але цих коштів достатньо, щоб розробити комплексний проект реставрації”, – сказав Кириленко.

2000 року реставратори займалися позолотою купола та ремонтом фасадної частини.

“Багато чого тоді не було зроблено, наприклад, дерев’яні елементи купола дзвіниці залишилися старими. В останній раз вони змінювалися в 1979 році. Є місця на дзвіниці, де помічені явні пошкодження. Той же фасад вже не ремонтувався 20 років – це великий термін для таких будівель. Є місця, де ліпнина вимагає зміцнення і вже відходить фарба”, – каже він.

Розробка проекту займе рік. Стільки ж триватиме експертиза та отримання дозволів.

Реставрація дзвіниці почнеться 2023 року. Займе два роки, якщо буде своєчасною фінансування.

Джерело

Next Post

У КМДА анонсували рейди з контролю дотримання маскового режиму

Пт Вер 10 , 2021
У Києві вже почали проводити показові рейди для контролю маскового режиму. Про це в етері “Громадського радіо” заявила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко. За її словами, столична влада дозволила проводити рейди щодо дотримання карантинних норм у місті. “На комісії з надзвичайних ситуацій регіонального рівня ми приймали рішення аби посилити саме інспектування дотримання […]
масковий режим

Можливо ви пропустили?