Президент підписав указ про створення безбар’єрного простору в Україні

Зеленський

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 533/2020 «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні», яким передбачено розробку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

Указ підписаний з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, який відзначається 3 грудня.

Документ спрямований на забезпечення рівного і безперешкодного доступу всіх соціальних груп населення до освіти, зайнятості, послуг, інфраструктури, участі в житті суспільства і сприятиме створенню належних умов для реалізації соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод українських громадян.

Кабінет Міністрів України із залученням Національного інституту стратегічних досліджень, представників держорганів і місцевого самоврядування, громадських активістів, вчених, експертів повинен розробити і затвердити Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні. Стратегія, спираючись на кращий світовий досвід у цій сфері, повинна запропонувати комплексний підхід до розвитку принципів соціальної, економічної, політичної, цифрова і фізична безбар’єрності для всіх суспільних груп, в тому числі людей з інвалідністю, людей похилого віку, молоді, жінок, батьків малолітніх дітей і дітей з інвалідністю. Згідно з указом, стратегія повинна бути розроблена і затверджена в квітні 2021 року.

Безбар’єрність – це нове бачення соціальних норм в Україні, спрямоване на залучення і самореалізацію неактивних громадських груп, розвиток соціального капіталу та подолання бар’єрів у фізичному просторі, культурі, суспільному житті, відносинах «людина – держава».

Указ Президента України став відповіддю на загальнонаціональну дискусію про безбар’єрності та право громадян з усіх суспільних груп на гідне життя, яка була розпочата з ініціативи першої леді Олени Зеленської навесні 2020 року.

Документ вступає в силу з дня його опублікування.

Раніше ми повідомляли, що Кабмін розробляє законопроект щодо масового тестування на Covid-19.

Next Post

У КМДА розповіли про організацію зимових свят в період карантину і три головні ялинки Києва

Пт Гру 4 , 2020
Період новорічних та різдвяних свят триватиме з 19 грудня по 19 січня, але традиційне запалення ялинки на Софіївській площі відрізнятиметься від минулорічних. Про це на брифінгу сказали представники Киїської міської державної адміністрації. За словами начальника відділу координації та моніторингу проведення масових заходів у місті Києві та реалізації проектів апарату КМДА […]
Новий рік

Можливо ви пропустили?