Історія про те, як українська покоївка підкорила швейцарського агронома

Закохатися в Києві та лишитися в цьому місті назавжди? Кількість історій, в яких є така деталь, важко порахувати. Але всі вони особливі по-своєму. Одна з таких історій кохання пов`язана з будинком номер 28 на вулиці Великій Васильківській.

Будинок був зведений у 1898 році. Причому він був лише частиною великого маєтку, яким володіла Лідія Сватковська, до весілля Слинько. Родина Слинько була заможною, вони мешкали у будинку 34 на Андріївському узвозі. Її чоловік Павло Сватковський, був архітектором, та спроектував для свого тестя дім на Великій Васильківській, 14.

Але повернемось до 28-го дому. Це була красива, ошатна будівля з високим дахом, ніби викладеним лускою. Зараз вона втрачена.

В ті часи такі гарні будинки приносили значний прибуток. Загалом їх так і називали – прибутковими. У найм здавались мебльовані кімнати. Квартири Сватковських були розкішними. Дорогі меблі, паркет із дуба, мозаїчна підлога у ванних кімнатах, кахельні печі.

На першому поверсі були дорогі магазини та ресторан “Лабор’є” 1-ї Трудової Артелі Офіціантів.

Але де ж історія кохання?

У далекій Швейцарії наприкінці 19-го століття жив Люсьєн Жюно. Він був успішним та досить відомим агрономом. Настільки, що слава про нього досягла Києва. Чоловіка запросили до міста ділитись досвідом.

Він приїхав, почав займатися улюбленою справою, та оселився в будинку номер 28. В розмірене життя швейцарського агронома увірвалось вихором кохання. Він зустрів покоївку Матрьону. Та була красива, весела, хазяйновита та повністю підкорила серце чоловіка.

Пара одружилася. Люсьєн пропонував коханій переїхати до Швейцарії, але Матрьона відмовилась. Щасливе подружжя так і зажило у цьому будинку до початку революції.

Під час Другої світової війни будинок дуже постраждав. На щастя, лишився фасад.

Зараз в будинку Сватковської, як і раніше, квартири, а на першому поверсі – магазини.

Коли наступного разу будете проходити по Великій Васильківській, то зупиніться біля 28-го будинку, де українська покоївка Матрьона змогла підкорити швейцарського вченого.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

У Києві прощаються із Героєм України, який загинув на Донбасі

Пн Гру 9 , 2019
Бойовики «ДНР» тривалий час не віддавали Україні тіло загиблого офіцера Сьогодні, 9 грудня, у Києві відбувається церемонія прощання з загиблим співробітником Служби безпеки України, Героєм України Дмитром Каплуновим. Прощання проходить у центрі культури і мистецтв СБУ. Сюди прийшли співробітники СБУ, родичі, бойові товариші. Про це повідомляє «5 канал». Нагадаємо, 1 […]
прощання з героєм

Можливо ви пропустили?