Сирецький Дендропарк: чарівне царство рослин в Києві

В Києві є одне дуже затишне, цікаве та трохи загадкове місце – Дендропарк. На відміну від популярних ботанічних парків, ця природна пам’ятка не така відома. Проте Дендропарк має свій шарм і вартий відвідування.


Історія дендропарку почалась у далекому 1875 році. Тоді на Сирці виник хутір Софієвка. А мешкав там німецький ботанік Карл Мейєр. Він був талановитим вченим, який висаджував квіти, овочі та ягоди. На частині своїх володінь німець висаджував рідкісні породи дерев та кущів. Це і стало основою майбутнього дендропарку.


На життя німецький ботанік заробляв продажем насіння, квітів та саджанців дерев. Ось такою була реклама фірми Мейєра: «Богатый выбор. Добросовестное исполнение заказов. Тщательная упаковка. Иллюстрированные каталоги высылаются по первому требованию бесплатно».


Отже, господарство Карла займало близько третину території сучасного Дендропарку. Досі збереглись вікові дерева посаджені засновником парку: туя східна (1895 рік), тис далекосхідний (1875 рік), ялина колюча (1900 рік).


Ті дерева пережили багато драматичних подій, вистояли в горнилі постійної боротьби за владу у 1917-1919 роках, пережили Другу світову війну.


І саме у 50-х роках минулого століття Дендропарк отримав друге народження. Там працював своєрідний розсадник, саджанці з цього місця нині ростуть по всій Україні.
Якщо німецького ботаніка можна назвати засновником Дендропарку, то дендролога Миколу Олександровича Птіцина – батьком цього місця. Саме він з 1949 року керував висадженням рослин. І до 1966 року Сирецький Дендропарк мав унікальну колекцію рослин.


Ким же був Микола Олександрович? Він народився у Сімферополі, але переїхав до Києва, де й закінчив у 1919 році університет. Далі продовжував роботу на ботанічній кафедрі своєї альма-матер. Його професійна кар’єра пішла вгору у 1935 році. Він тоді став на чолі Національного ботанічного саду НАН України, займався розробкою Генерального плану його будівництва. У 1945 році працював в уманському дендропарк «Софіївка». А потім став директором Сирецького Дендропарку.


За 10 років в парку висадили більш ніж 500 видів та сортів дерев, кущів та квітів. Принцип розміщення сортів рослин був розроблений особисто Миколою Олександровичем. Він керувався правилами їх використанням у садово-парковому будівництві.


Наступне оновлення відбулось у 1980-х роках. Тоді в парку відбулась реконструкція. Були висаджені додаткові рослини, прокладені доріжки та алеї, створено більше умов для відпочинку.


Сучасний Дендропарк цікавий як вченим, так і просто всім прихильникам рослин. А там їх більш ніж 900 видів. Є флора, що характерна для Північної Америки, Китаю, Японії. У теплицях представлено більш ніж 600 видів кактусів та сукулентів. В парку є три садки: жасминовий, бузковий і з таволги.


В Дендропарку росте багато видів з Червоної книги України.
Це дійсно унікальне місце в Києві. Гуляючи алеями парку ніби потрапляєш в інший світ. Там не чути шуму машин, свіже повітря, дуже цікаві рослини, багато затишних куточків.

Як доїхати:
від станції метро «НИВКИ» маршруткою № 26, 410, 455, 465, 531,
автобусом № 32, 226, 14 тролейбусом № 5, 26 до зупинки вул. Стеценка
від станції метро «СИРЕЦЬ» маршруткою № 23, 47, 223, 439, тролейбусом № 23, 35 до зупинки за вимогою вул. Тираспільська або пройти пішки територією «Сирецького гаю»

 

Автор: Марина Пєтушкова 

Фото: Офіційний сайт Сирецького Дендропарку

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

Кличко відзвітував про те, вдалось здійснити в столиці у 2019-му

Ср Гру 4 , 2019
Майже півтисячі оновлених парків та сквері, близько трьох сотень одиниць нового громадського транспорту, понад 900 кілометрів оновлених доріг. Про здобутки, яких вдалося досягти у Києві протягом 2019 року, відзвітував мер столиці Віталій Кличко.   За його даними, які оприлюднила пресслужба КМДА, у 2019-му столиця на 2,5 мільярди перевиконала бюджет і […]
Виталий Кличко

Можливо ви пропустили?