Адміністрація Президента. Історія головної адміністративної будівлі України

За адресою вулиця Банкова,11 знаходиться будівля Адміністрації Президента. В цьому будинку не один раз приймались доленосні для країни рішення. Тож давайте трохи заглибимось в її історію.

У другій половині XIX сторіччя вулиця Банкова майже повністю належала професору Фрідріху Мерінгу. Військове відомство орендувало у домовласника 2 триповерхові будинки. Відомий київський архітектор Олександр Шіле провів ґрунтовну реконструкцію будівель, фактично перебудував їх. Там розміщувався штаб Київського військового округу та інтендантства.


В дореволюційні часи там працювали генерали імператорської Росії. У 1918 році російських офіцерів змінили українські військові: Василь Тютюнник, Марко Безручко, Євген Мешківський. На Банковій,11 був Генеральний штаб армії УНР, пізніше – Генштаб армії Української держави.


У 1934 році столицю УРСР перенесли з Харкова до Києва. Разом з тим почали переносити всі державні установи. Штаб Київського військового округу теж потребував нового приміщення. Військові вирішили використати будівлі, збудовані Шіле.
Проект розробляв архітектор Сергій Григор’єв за допомогою Бориса Жежеріна. До речі, Жежерін потім згадував:

По первоначальному замыслу здание должно было иметь четыре этажа. Проект доставили на согласование командующему округом – командарму Якиру. Тот нахмурился:
– Всего четыре этажа? Это что, ниже, чем у Балицкого? (корпус нынешнего Кабмина, строившийся тогда для НКВД УССР – вотчины наркома Балицкого).
– Ниже…
– Что вы мне принесли?! Переделайте. Должно быть не ниже!
Проектировщики вышли из кабинета командующего. Григорьев был в шоке. Архитектурное решение тщательно продумывалось, было увязано с инженерной частью. Но делать нечего. Новый вариант проекта на шесть этажей одобрили.

В цілому, для нової будівлі використали фундаменти старих будинків штабу. Були добудовані нові стіни. В центральній частині знаходився масивний ризаліт із колонадою. Цоколь облицювали полірованим лабрадоритом та сірим тинькуванням. З двох боків розмістили видовжені крила. Будинок вийшов монументальним, великим. За одними версіями, він поєднував класичний стиль з українським бароко. А за іншими – був збудований у стилі урочистого сталінського комуністично-радянського ампіру.
Вражає надзвичайна товщина стін – майже метр.


Однак те, що будинок у порівнянні з старим, дореволюційним штабом, виріс на два поверхи, зруйнувало один з задумів Городецького. Саме навпроти знаходиться його легендарний Дім з химерами. Владислав Владиславович задумав свій будинок так, що сонце по черзі освітлювало різні кімнати в певному порядку. Таким чином зранку воно освітлювало кімнати прислуги, далі кабінет і так далі. Ввечері з вітальні можна було спостерігати захід сонця. Однак після спорудження 6-ти поверхового, масивного будинку вся ця схема була зруйнована. До речі, з 1919 року Банкова мала іншу назву – Комуністична.


Під час німецької окупації там розмістився Київський генералкомісаріат. Через підрозділи цієї структури проводилась політика окупаційної влади. Наприклад, відділ праці займався вербуванням та примусовим відправленням мешканців Києва та області на роботи до гітлерівської Німеччини. Господарський відділ відповідав за заготівлю та вивіз сільськогосподарських товарів, а також розподіляв харчування серед військ. Транспортний відділ забезпечував ремонт шосейних доріг для пересування війська та контролював роботу залізниць і поштових відділень. Були відділи, що займались пропагандою нацистської ідеології, видавали газети, керували роботою шкіл. Німці перейменували вулицю на Бісмаркштрассе.

Після звільнення Києва у 1943 році у колишньому військовому штабі розмістився Центральний комітет Компартії України. Там були кабінети перших секретарів Микити Хрущова, Леоніда Мельникова, Олексія Кириченко, Миколи Підгорного, Петра Шелеста та Володимира Щербицького. На внутрішньому подвір’ї знаходились їдальня, пральня, хімчистка, друкарня та інші господарські служби.

З 1991 року в будівлі розміщується Адміністрація Президента України. У 1991 році вулиці повернули стару назву – Банкова.


Вже в незалежній Україні площа перед будівлею була свідком багатьох драматичних подій. Там відбувалась акція «Україна без Кучми».

Під час Помаранчевої революції там відбувалися акції протесту.

https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=driZV-THQ9s&fbclid=IwAR0j-uvmmdv-ALlrencUJLY6PkYWakqdF__JNNSC3IqHCP49bOAEKWP5z0U&app=desktop

А під час Революції Гідності – неодноразові сутички з провладними правоохоронними силами.

За президенства Петра Порошенка на Банковій теж відбувались акції протесту.

З часів Революції Гідності прохід до Адміністрації Президента простим людям закритий, відвідати будівлю можна лише замовивши екскурсію.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

інші статті автора

Next Post

У Києві відкриють інтерактивну «екостежку»

Вт Тра 21 , 2019
У Голосіївському лісі в Києві 24 травня відкриють першу в Україні інтерактивну екостежку. У лісі можна буде побачити чотири типи лісу: дубово-грабовий, буковий, сосновий та чорновільховий. Як повідомили організатори, довжина екостежки – майже 3 кілометри. Мета проекту – показати, як використання екологічних засобів для миття врятує організми водойм від задухи, […]
Лес-Киев

Можливо ви пропустили?