Що таке «сліпі плями» у парфумерії?

Сліпі плями

У світі парфумерії існує багато таємниць, одна з яких – «сліпі плями». Часто можна почути скарги від людей, що не відчувають певних ароматів, які інші вважають яскравими та очевидними. Це явище називається «сліпа ольфакторна пляма». Але чому вона виникає і як з ним боротися? Ми спитали про це у парфумних експертів з сайту optparfum.com.ua в Україні.

Біологічні фактори

Одна з головних причин виникнення «сліпих плям» пов’язана з біологічними особливостями людини. Наші носові рецептори мають різну чутливість до різних молекул. Наприклад, ірис може пахнути для когось морквою або пилом, а пачулі — олівцями. Це відбувається через різну біологічну чутливість до окремих ароматичних сполук. Якщо вам здається, що певна група брендових духів пахне дивно — перевірте їх піраміду та спробуйте простежити закономірності.

Гормональні зміни

Гормональний фон також грає важливу роль. Під час критичних днів або вагітності у жінок може змінюватися сприйняття ароматів. Це пояснює, чому деякі парфуми можуть здаватися слабшими або зовсім невідчутними.

Ольфакторні провали

Деякі любителі парфумерії скаржаться, що певні компоненти в ароматах (наприклад, мускус, альдегіди, «тваринні ноти» або спирт) можуть повністю блокувати їхнє сприйняття запаху. Це означає, що через ці компоненти вони не відчувають інші ноти аромату, навіть якщо для більшості людей вони очевидні.

Це відбувається через індивідуальну чутливість носових рецепторів кожної людини: деякі компоненти парфумів можуть бути настільки інтенсивними для певних рецепторів, що вони блокують сприйняття інших ароматичних нот. Крім того, мозок може фільтрувати аромати, які асоціюються з неприємними спогадами або досвідом. 

Тип шкіри

Він впливає на те, як аромат розкривається. Є типи шкіри, які поглинають всі яскраві ноти, залишаючи лише проміжні, летючі акорди.

Психічний стан

Ступінь збудженості нервової системи також може впливати на сприйняття ароматів. Коли людина знаходиться у стресі або гніві, її здатність розпізнавати аромати знижується.

Теорія «великого носа»

Є припущення, що наші носові рецептори мають певну форму (shapes theory). Якщо форма молекул аромату не підходить до форми рецепторів, аромат не буде відчутний. Це пояснює, чому деякі люди не відчувають певних синтетичних ароматів, які не існують у природі.

Як боротися зі «сліпими плямами»?

Спробуйте придбати пробники або тестери парфумів з цими компонентами та дослідіть, як аромат відчуваєте ви, і як його сприймають інші. Потестуйте продукт упродовж певного часу — можливо, будуть помітні зміни під впливом об’єктивних факторів. Можна впровадити й активні дії:

  1. Одним зі способів подолати «сліпі плями» є постійне тренування носа. Залиште парфум, який здається вам «водою», на деякий час, а потім повертайтеся до нього знову і знову, наносячи його на шкіру або підносячи флакон до носа.
  2. Спробуйте розділити парфуми на окремі ноти, навчитися розпізнавати їх. Це допоможе вам отримати повне уявлення про аромат і зрозуміти задум парфумера.

Успіхів вам у ваших експериментах і нових відкриттях!

 

Next Post

Як раніше виглядало озеро Тельбін у 1950-70-х роках

Нд Чер 16 , 2024
У мережі показали цікаві архівні фото озеро Тельбін на Березняках до Києва в середині ХХ століття. Про це пишуть на сторінці “Клуб корінного киянина” у соціальній мережі Facebook. “Озеро Тельбін, 1950-ті“, – йдеться у повідомленні. “1960-ті. Березняки та новостворене озеро Тельбін“, – пишуть в пабліку. “На озері Тельбін. Березняки. 1970-ті роки“, – сказано в повідомленні. Озеро […]
Озеро Тельбін

Можливо ви пропустили?