Ножний автомобільний насос: принцип роботи та переваги

Проколоте колесо — найпоширеніша неприємність, яка може трапитись з автовласником дорогою. Враховуючи стан наших доріг, особливо периферійних, мати в багажнику насос — нагальна необхідність, він може виручити в будь-який момент. І хоча автоматична підкачка коліс стає все популярнішою, ножні насоси все ще досить поширені: вони недорогі та займають мінімум місця в багажнику.

Як влаштований ножний насос

Типова конструкція цього різновиду пристроїв для накачування коліс включає:

  • опорну раму;
  • поршень зі штоком;
  • педаль;
  • зворотну пружину;
  • робочий циліндр;
  • шланг;
  • манометр;
  • односторонній клапан.

Коли ви натискаєте ногою на педаль, то приводите до руху поршень, який стискає повітря у шлангу. Під тиском повітря надходить у шину. Коли педаль відпускається, під дією пружини вона повертається у вихідне положення. Пружина повертає назад і кульку, яка замикає клапан. Манометр під час поступальної фази вимірює поточний тиск у шині.

Вибираючи пристрій, важливо враховувати продуктивність та максимальний тиск приладу, від цих характеристик буде залежати, як швидко ви зможете накачати колесо. Так, для легкового авто з діаметром шин R13-R16 оптимальним буде ножний насос для авто з продуктивністю 35-40 літрів за хвилину. Якщо цей показник менше — він зможе виконувати свою роботу, тільки час та зусилля будуть значно більшими.

Манометр буває не у всіх моделей, але його наявність є необхідною, інакше ви не зможете контролювати тиск у шинах. А менший чи більший від номінального тиск — це в будь-якому разі погано.

Переваги та недоліки ножних насосів

У порівнянні з електронасосами (компресорами) ножний має низку переваг:

  • простота експлуатації. Достатньо під’єднати шланг до колеса та почати накачувати;
  • компактні розміри дозволяють перевозити його в багажнику, навіть невеликого об’єму;
  • ножні насоси коштують набагато менше компресорів.

Звісно, за продуктивністю вони таки поступаються електричним, до того ж потребують прикладання фізичної сили.

Можна сказати, що механічні насоси поступово втрачають свої позиції, поступаючись компактним моделям компресорів. Більш того, деякі моделі авто преміум класу штатно комплектуються електронасосами. Є й бюджетні варіанти, ціна яких порівняна з ножними аналогами.

Проте за надійністю перевагу слід віддати механічним пристроям. Компресори працюють від бортової мережі, а з нею можуть статися різні неприємності: наприклад, обрив проводів, проблеми з генератором чи недостатня ємність акумуляторної батареї.

Висновок простий: якщо фінанси дозволяють та є де зберігати компресор в автомобілі, можна возити його з собою. Але значна частка водіїв вибирає більш надійний, перевірений часом варіант. Тобто списувати з рахунку ножний насос для автомобіля ще зарано.

Next Post

Київський Інститут Бізнесу та Технологій: Інтелектуальне Зосередження Сучасного Навчання

Сб Сер 19 , 2023
Заклад освіти, занурений у тишу вулиць Білицької та Зоряного провулка, Київський Інститут Бізнесу та Технологій (kibit.edu.ua), грає важливу роль у підготовці майбутніх фахівців. Високотехнологічні навчальні корпуси, оформлені за сучасними європейськими стандартами, створюють комфортну атмосферу для освітнього розвитку. Від власного інформаційного центру до спеціально обладнаної рекреаційної зони – усе спрямовано на забезпечення оптимальних […]
Київський Інститут Бізнесу та Технологій

Можливо ви пропустили?