Київське вище училище залізничного транспорту в сирітському притулку

“Залізнична колонія” це історична назва місцевості, що знаходиться біля Південного залізничного вокзалу зі сторони Солом`янки. Після того, як в 1869 році був побудований вокзал у Києві, поряд з`явився робітничий район залізничників. Там в свій час з тіткою жив Олександр Вертинський. З тих пір на місці колишньої “Залізничної колонії” вціліло декілька будинків, вік яких перевищує сто років. Уваги заслуговує притулок для дітей-сиріт, що знаходиться за адресою вул. арх. Кобелєва 1/5.

Архітектор Олександр Кобелєв

Це будинок, спроектований за проектом архітектора Олександра Кобелєва. Будівля побудована з цегли, має два поверхи. Спершу вона повинна була бути симетричною, проте в 1910 році було добудоване ліве крило. В результаті притулок має Г-подібну форму. Планування коридорне.

Будівля колишнього притулку для сиріт

Притулок був заснований в 1897 році. Ініціатором та покровителем був начальник Південно-Західної залізниці Клавдій Немешаєв. У притулок приймали дітей залізничників, які залишились сиротами. Вони там безкоштовно жили, мали стріху над головою, їжу та отримували належне виховання. На верньому поверсі були жилі приміщення для хлопчиків та дівчаток. А знизу знаходились навчальні класи. Там провів своє дитинство художник, класик української сценографії Анатолій Петрицький.

При заснуванні притулок було названо на честь покійного Олександра III. В 1909 році на подвір`ї було встановлено бюст імператора. Проте після революції 1917 року його знесли.

В радянські часи притулок закрили. В будівлі розмістилось училище залізничників. Там готували токарів, фрезерувальників, столярів та ремонтників вагонів.
В 1972 році навчальному закладу присвоїли ім`я Володимира Кудряшова, що там навчався. Встановили бюст підпільника. Також училище нагородженне орденом “Знак пошани”.
З настанням незалежності, навчальний заклад продовжив свою роботу.

Училище залізничників

На фасаді будівлі були встановлені меморіальні дошки підпільнику Володимиру Кудряшову, військовому Михайлу Соколову, віце-адміралу Миколі Кулакову. Після Революції Гідності на стінах училища з`явилась ще одна пам`ятна дошка присвячена Андрію Мовчану, Герою Небесної Сотні.

Меморіальна дошка на честь Андрія Мовчана

Автор: Марина Пєтушкова 

для Київ Інформ

КиївІнформ

Recent Posts

Як виглядав легендарний київський ресторан “Кукушка”. Архівне фото

Наприкінці 30-х - на початку 50-х років у Києві було відкрито ресторан "Кукушка". Комплекс з…

9 години ago

Вивезення ТПВ в Києві

Вивезення твердих побутових відходів є досить важливою справою, від якої залежить стан навколишнього середовища. Професійний…

15 години ago

В мережі згадали знесену історичну будівлю на вулиці Златоустівська

Стародавній Київ прекрасний, але з часом у місті втрачаються деякі історичні об’єкти. У мережі опублікували…

4 дні ago

1More ComfoBuds 2 TWS (ES303) — універсальні бездротові вкладиші

1More ComfoBuds 2 — зручні та стильні навушники-вкладиші другого покоління лінійки ComfoBuds від 1More. Ця…

1 тиждень ago

Затопленi села. Як під Києвом було створене штучне море

На півночі від Києва розкинулось велике водосховище – Київське море. Створене штучно, має площу 922…

1 тиждень ago

Київ у 1930-50-х роках – як колись виглядав бульвар Шевченка

У мережі показали, як виглядав у 1930-50х роках Бульвар Тараса Шевченка у Києві, прокладений на…

1 тиждень ago