На КПП “Дитятки” презентували путівник по Чорнобильскій зоні

Сьогодні, 25 вересня, на КПП “Дитятки” відбувалася презентація путівника “Чорнобильська зона відчуження”, до написання якого були залучені кращі фахівці з багаторічним досвідом роботи у зоні відчуження.

“Цей путівник проведе читача туристичними і маловідомими стежками зони відчуження, розкаже щемку історію цього місця і доведе, що нині це не випалена пустеля, а велетенський музей під відкритим небом, тільки замість хат-мазанок – соціалізм, застиглий у часі”, – повідомляється в прес-анонсі.

У презентації путівника взяли участь Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук, а також представники ДСП «ЧАЕС», Чорнобильського заповідника та авторський колектив.

“Все що пов’язано з зоною відчуження – це була історія, яка трималася на ентузіастах. Я заздрю колегам, які роблять свою роботу з задоволенням. Я дуже заздрю людям, які працюють на роботі, і вона є їхнім хобі. Ці люди не байдужі до того, що відбувається в зоні відчуження. Вони професіонали і науковці, колишні жителі міста Прип’ять. У них і виникла ініціатива створити перший путівник по зоні відчуження”, – розповів на презентації Віталій Петрук.

Також він відмітив, що державне агентство, яке він представляє, взяло для себе в якості стратегії підтримувати ініціативи, які пов’язані з туризмом в зоні відчуження.

“Яку ми вибрали стратегію: державні установи не займаються бізнесом. Ми відповідаємо лише за той функціонал, який передбачений Положенням про держагенство, а також за безпеку тих людей, які перебувають в зоні відчуження. Не всім це подобається, тому що обов’язково потрібно дотримуватися правил радіаційної, пожежної та інших видів безпеки. Що б ми не говорили, територія забруднена і несе потенційну небезпеку для тих, хто до нас приїжджає.

Але якщо дотримуватися стандартизованих правил, то зона може бути абсолютно безпечною для відвідування. Коли ми віддали питання туризму нейбадужим людям, то це дало свій результат. Кількість відвідувачів зросла за 3 роки. На даний момент 87 000 туристів відвідали зону відчуження”, – додав Віталій Петрук.

Фото: Роман Пєтушков

Джерело

КиївІнформ

Recent Posts

Як виглядав легендарний київський ресторан “Кукушка”. Архівне фото

Наприкінці 30-х - на початку 50-х років у Києві було відкрито ресторан "Кукушка". Комплекс з…

1 годину ago

Вивезення ТПВ в Києві

Вивезення твердих побутових відходів є досить важливою справою, від якої залежить стан навколишнього середовища. Професійний…

7 години ago

В мережі згадали знесену історичну будівлю на вулиці Златоустівська

Стародавній Київ прекрасний, але з часом у місті втрачаються деякі історичні об’єкти. У мережі опублікували…

4 дні ago

1More ComfoBuds 2 TWS (ES303) — універсальні бездротові вкладиші

1More ComfoBuds 2 — зручні та стильні навушники-вкладиші другого покоління лінійки ComfoBuds від 1More. Ця…

1 тиждень ago

Затопленi села. Як під Києвом було створене штучне море

На півночі від Києва розкинулось велике водосховище – Київське море. Створене штучно, має площу 922…

1 тиждень ago

Київ у 1930-50-х роках – як колись виглядав бульвар Шевченка

У мережі показали, як виглядав у 1930-50х роках Бульвар Тараса Шевченка у Києві, прокладений на…

1 тиждень ago