У 1811 році в Києві сталася одна з найбільших пожеж в історії

Столичний Поділ має тривалу та різноманітну історію, насичену як цікавими, так і трагічними подіями. Однією з таких історичних подій є велика Київська пожежа на Подолі 1811 року. Вона стала однією з найбільших трагедій в історії міста, яка залишила глибокий слід в його розвитку та історичній пам’яті.

Апостроф, посилаючись на матеріали з Telegram-каналу Stepanets, розкаже детальніше про ту історію.

Київська або ще Подільська) пожежа спалахнула в липні 1811 року та тривала кілька днів, знищивши значну частину міста, включаючи житлові будинки, церкви та інші громадські будівлі. Вогонь охопив великі площі Києва, залишивши після себе руїни та змусивши багатьох мешканців залишитись без домівки.

Головний на той час район міста — Поділ – став жертвою несприятливих обставин. Хоча деякі історики вважають, що це був підпал. Зокрема, містянам намагались насадити думку, що це організували французькі шпигуни напередодні Французько-російської війни 1812 року. Тим часом французькі дипломати й шпигуни намагалися використати Польщу й Україну у боротьбі проти Російської імперії.

Рух вогню вулицями

Осередок пожежі був у тупику вузької вулиці поблизу Житнього ринку і церкви Миколи Притиска. З огляду на вузьку конструкцію столичних вуличок та їх щільність, пожежники не змогли вчасно локалізувати вогонь. Тому він швидко охопив весь район

Цікаво, що погода в той день була досить суха та спекотна, що лише сприяло горінню дерев’яних будівель. Нагадаємо, що в ті часи навіть вуличне покриття було з дерева. Проте кам’яні будівлі також не уникнули руйнувань. Дахи, двері, вікна, підлоги, інтер’єр – все було спалено.

Наслідки Подільської пожежі

За кілька днів – з 9 по 11 липня – вогонь знищив понад 2 тисячі будинків, 12 церков та 3 монастирі. Проте деякі споруди змогли певним чином встояти проти пожежі. Йдеться про:

  • перший поверх Контрактового будинку,
  • так званий будинок Петра I,
  • так званий будинок Мазепи,
  • будинок Рибальського,
  • будинок Назарія Сухоти,
  • деякі церкви.

Повідомляється, що тоді вогонь охопив Володимирський узвіз та доходив до Кловського палацу (Київської першої гімназії). Деякі архівні дані намагаються визначити точну цифру зруйнованих будівель і зупиняються на 1176 будинках та 11 храмах.

Відбудова

Одразу після пожежі Поділ почали відбудовувати за проєктом архітектора Андрія Івановича Меленського (був учнем італійського архітектора Джакомо Кваренгі) і Вільяма Гесте. Тоді вони заклали в проєкт традиційні для того часу суворі геометричні форми, рівні широкі вулиці та чіткий поділ на прямокутні квартали. Саме такі вулички ми можемо спостерігати сьогодні, прогулюючись сучасним Подолом.

Roman

Recent Posts

1More ComfoBuds 2 TWS (ES303) — універсальні бездротові вкладиші

1More ComfoBuds 2 — зручні та стильні навушники-вкладиші другого покоління лінійки ComfoBuds від 1More. Ця…

22 години ago

Затопленi села. Як під Києвом було створене штучне море

На півночі від Києва розкинулось велике водосховище – Київське море. Створене штучно, має площу 922…

23 години ago

Київ у 1930-50-х роках – як колись виглядав бульвар Шевченка

У мережі показали, як виглядав у 1930-50х роках Бульвар Тараса Шевченка у Києві, прокладений на…

2 дні ago

Правила вживання коньяку Sarajishvili

Коньяк Sarajishvili — втілення традицій і вишуканості у світі алкогольних напоїв. Елітний продукт має багатовікову…

2 дні ago

Як будували метро у Києві: цікаві архівні фото

У мережі показали архівні фото будівництва першої черги метро Києва з 1958-го по 1963 рік.…

4 дні ago

Як виглядала вулиця Глибочицька в Києві в 1970-х роках. Архівне фото

У мережі показали, як виглядала вулиця Глибочицька у Києві у 1970-х роках. Деяких будинків уже…

4 дні ago