Categories: РІЗНЕ

9 міфів про пиво, які давно пора розвінчати

За деякими даними, пиво почали варити ще 2800 років до нашої ери. Очевидно, що напій з такою давньою історією оточений величезною кількістю міфів. Цікаво, що більшість людей переповідає їх, навіть не намагаючись пошукати підтвердження. Ми взяли цю місію на себе й приводимо власну підбірку хибних тверджень про пиво.

Розливне пиво смачніше за пляшкове

Дуже популярний міф. Але річ у тім, що пивоварні компанії не роблять окреме пиво для закладів і окреме — для магазинів. І в споживацьку тару, і в кеги розливають один і той же продукт.

«Чому ж тоді смак різний?» — спитаєте ви. Різниця реалізується лише внаслідок способу наливання. Коли наливають пиво з кеги, воно потрапляє під вплив вуглекислоти, яка запускає процес карбонізації. Саме це створює відчуття свіжості напою.

У цьому й перевага розливного пива: таким чином можна одразу ж оцінити всі ноти смаку, закладені пивоварами. Наприклад, куштуючи Kronenbourg blanche у закладі LiBEERty, ви відчуєте м’який солодовий смак з тонким пряним ароматом цитрусових та апельсинової цедри.

Чим темніше пиво, тим вища його міцність

Насправді показник міцності залежить від масової частки сухих речовин, яка міститься в суслі. Якщо цей показник, наприклад, становить 11%, то обсяг спирту у готовому продукті буде в межах 4,3-4,7%. Причому це може бути й світле, й темне пиво. Але частка правди у твердженні є, адже зазвичай для темних сортів беруть пиво з вмістом сухих речовин від 13%. От і виходить, що у такому напої міститься десь 13% спирту.

У хорошому пиві немає гірчинки

Для виробництва пива потрібно запустити процес бродіння сусла з хмелем. Саме хміль дає характерну гірчинку, і це вважається нормальним. Рівень гірчинки залежить від рецепта, адже будь-яке пиво виготовляють за стандартами. Різниця лише у відчуттях: комусь подобається помірна гіркота, комусь — відчутна. До речі, пиво без гірчинки — це квас.

Іноземні пивовари роблять кращий продукт

Цей міф пов’язаний з будь-якою іноземною продукцією, яку порівнюють з вітчизняною. Але насправді річ лише в очікуваннях. У кожній країні склалися власні традиції пивоваріння, а, можна сказати, що жителі цих країн «звикли» до певних характеристик напою. Наприклад, ірландцям подобаються темні сорти, а бельгійці з задоволенням смакують пшеничні та яскраво-фруктові пивні напої. Якщо вам подобаються саме такі — це не означає, що в Україні варять гірше пиво. Мова йде просто про індивідуальні смакові очікування.

Краще пити живе пиво, ніж пастеризоване

Не існує «живого» чи «мертвого» пива. Цей продукт є хіба що у креативній уяві маркетологів. Якщо вже й висловлюватись такими категоріями, то будь-яке пиво є живим, адже у процесі пастеризації залишаються незмінними вітаміни, антиоксиданти й мікроелементи у складі напою. Ну а яке пиво тоді називають «живим»? Мова йде зазвичай про нефільтровані сорти. І більшої «живості» йому додає хіба що виражений аромат дріжджів.

У безалкогольному пиві немає смаку

Зараз безалкогольні сорти стають дуже популярними. Водночас велика кількість людей не причисляє їх до пива. Мовляв, ці напої порушують сам принцип існування напою. Насправді сучасні методи видалення спирту ніяк не впливають на ароматичні та смакові властивості. Тож цілком можна залишатись прихильником безалкогольних варіантів та насолоджуватись широкою гамою смаків.

У пиві жіночі гормони. Чоловік, який багато п’є, «перетворюється на жінку»

Фітоестрогени — складова частина хмелю. За структурою вони дійсно схожі на жіночі гормони. Проте є одна відмінність: рослинні гормони не впливають на гормональну систему людини. До речі, фітоестрогени є у складі моркви, яблук та петрушки. Ну а споживання великої кількості пива призводить не до зміни статі, а до залежності та інших неприємних наслідків.

Пиво викликає ожиріння

Це один з найпопулярніших міфів. Щоб розвінчати його, варто вдатись до розрахунків. Отже, у півлітровій пляшці пива з 11% спирту — приблизно 207 ккал. Це рівноцінно з порцією картоплі, або двома бананами чи 400 мл молока. Не так вже й мало, але й небагато. Тож висновок такий: якщо полюбляєте пиво, коригуйте раціон таким чином, щоб не отримувати понаднормові калорії та не повнішати.

Немає різниці, де пити пиво

Насправді кожна людина обирає зручний для себе метод споживання. Проте радує, що в Україні покращується пивна культура та з’являються заклади, які цьому сприяють. Що вони пропонують? Різноманіття сортів, нові відкриття, великий вибір варіантів, душевну атмосферу. Наприклад, LiBEERty, який відкрився у Печерському районі — це пивбар, який дає споживачам свободу. Можна замовити напої з доставкою додому, а можна прийти та насолодитися кількома келихами та цікавими закусками. Різноманіття варіантів просто гарантує цікаву смакову подорож: від класичних сортів до ультрасучасних.

Roman

Recent Posts

1More ComfoBuds 2 TWS (ES303) — універсальні бездротові вкладиші

1More ComfoBuds 2 — зручні та стильні навушники-вкладиші другого покоління лінійки ComfoBuds від 1More. Ця…

21 годину ago

Затопленi села. Як під Києвом було створене штучне море

На півночі від Києва розкинулось велике водосховище – Київське море. Створене штучно, має площу 922…

22 години ago

Київ у 1930-50-х роках – як колись виглядав бульвар Шевченка

У мережі показали, як виглядав у 1930-50х роках Бульвар Тараса Шевченка у Києві, прокладений на…

2 дні ago

Правила вживання коньяку Sarajishvili

Коньяк Sarajishvili — втілення традицій і вишуканості у світі алкогольних напоїв. Елітний продукт має багатовікову…

2 дні ago

Як будували метро у Києві: цікаві архівні фото

У мережі показали архівні фото будівництва першої черги метро Києва з 1958-го по 1963 рік.…

4 дні ago

Як виглядала вулиця Глибочицька в Києві в 1970-х роках. Архівне фото

У мережі показали, як виглядала вулиця Глибочицька у Києві у 1970-х роках. Деяких будинків уже…

4 дні ago