Як будували Гостиний двір у Києві. Архівні фото

Унікальний Гостиний двір, створений за проектом архітектора Луїджі Руска, збудували ще на початку ХІХ століття.

Тематична Facebook-спільнота “Спрага” розповідає історію будівництва Гостиного двору та публікує архівні світлини.

Будівництво розпочалося у 1809 році. Новий Гостиний двір планували звести на місці знесеного старого. Влада хотіла створити торговий комплекс у вигляді замкнутого прямокутника з внутрішніми службовими приміщеннями, до яких вели шість воріт.

Прообраз нинішніх супермаркетів хотіли створити двоповерховим, але планам завадили пожежа 1811 року та війна, яка розпочалася у 1812. Над уже збудованим першим поверхом спорудили дах, після чого Гостиний двір надовго залишився одноповерховим. На території комплексу були розташовані понад 50 магазинів, кожен з яких мав підземний склад, зовнішній та внутрішній входи.

У 1828 році на об’єкті знову з’явилися будівельники – проводилася рекострукція для ліквідації наслідків пожежі. У Гостиному дворі також знаходилися одночасно цехові будинки, склади, майстерні та магазини.

У 1886 р. цех подільських шевців перетворився на спілку кустарів Взаємодопомога, яке проіснувало до 1927 р., коли під тиском артільної молоді старі майстри залишили своє товариство. Причина їхнього відходу банальна: заздрість заможності майстрів, наявність у них майна, торгівлі тощо. Після перебудови у 1828 р. Гостиний двір проіснував у такому вигляді ще майже півтора століття”, – зазначають автори публікації.

Після Другої світової війни Гостиний двір виглядав жалюгідно – двори заросли кропивою, лопухами та подорожником, усюди було сміття. Гостям доводилося відчувати сморід від громадської вбиральні та Житнього ринку.

Після завершення бойових дій Гостиний двір прибрали, а на території комплексу знову почали працювати магазини та різноманітні контори. Чергова реконструкція проводилася у 1980-1982 роках, за підсумками якої будівля отримала другий поверх.

Roman

Recent Posts

Як у 1950-х роках будували Палац спорту: архівні фото

Завдяки архівним світлинам можна побачити, як будували столичний Палац Спорту. Фото опублікували на Facebook-сторінці "Клуб Корінного Киянина".…

14 години ago

Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва

Найстаріший будинок Києва, побудований у 18 столітті, розташований на Контрактовій площі, 7. Він все ще…

3 дні ago

Як виглядала столична Солом’янка у 1880-тих роках

З’явилось архівне фото Солом’янського району Києва – на фотографії помітно, якою була Солом’янка у далекому…

5 днів ago

Як виглядав легендарний київський ресторан “Кукушка”. Архівне фото

Наприкінці 30-х - на початку 50-х років у Києві було відкрито ресторан "Кукушка". Комплекс з…

6 днів ago

Вивезення ТПВ в Києві

Вивезення твердих побутових відходів є досить важливою справою, від якої залежить стан навколишнього середовища. Професійний…

6 днів ago

В мережі згадали знесену історичну будівлю на вулиці Златоустівська

Стародавній Київ прекрасний, але з часом у місті втрачаються деякі історичні об’єкти. У мережі опублікували…

1 тиждень ago