Київська дитяча залізниця – 66 років радості для дітей та дорослих

Коли хочеться відчути дух мандрів, не обов’язково міняти всі свої плани заради пригоди. Можна просто піти до Сирецького парку і здійснити подорож на Київській дитячій залізниці. Тим більше, що в 2018 році вона святкувала свій 66 день народження.

Ще в середині 30-х років в Києві народилась ідея створення дитячої залізниці. Проте час був буремний, далі ідеї справа не пішла. Після другої світової війни у 1950-му році нарешті було прийнято рішення про її будівництво. Протягом двох років не могли обрати місце, і нарешті в 1952 році 2 серпня на день залізничників відбулось урочисте відкриття.

1952 рік, потяг на станції

Перший рейс здійснив очільник великої Південно-Західної залізниці Петро Федорович Кривонос. У 1954 році відкрили другу чергу, і довжина дороги склала 3,5 км. Спеціально для неї був побудований міст через овраг – віадук довжиною 100 метрів та висотою 20 метрів. В той час на дитячій залізниці функціонувало 4 станції: Піонерська, Яблунька, Технічна та Комсомольська.

1958 рік

Головною станцією була Піонерська. Саме там знаходився очільник дитячої залізниці, головна рубка. Звідти потяг їхав до станції Яблунька, заїзджав на Технічну, потім – на міст та на Комсомольську. Потім потяг повертався на Технічну та закінчував свій маршрут на Піонерський.

Працівниця дитячої залізниця перевіряє квитки

Пізніше на території парку побудували лікарню і довжина залізниці зменшилась до 2,8 км. Також одну зі станцій скоротили. Пізніше на станції Піонерський сталась пожежа і вона була знищена. Зараз потяг курсує між двома станціями Яблунька та Вишенька (колишня Технічна).

Станція Піонерська, що згоріла в 90-х роках

Що стосується рухомого складу, то в 50-х роках по залізниці їздили шість дерев’яних вагонів і німецький паротяг Гр-336. Згодом вагони змінили на металеві, а замість паротяга почали їздити тепловози.

Віадук на дитячій залізниці

Після того, як Україна стала незалежною, настали важкі часи для дитячої залізниці. Тепловоз викупили і вивезли, а тепловоз ТУ 1- 001 здали на металолом. Після пожежі на Піонерській станції, вести заняття в дитячому гуртку було неможливо. Просто не було для цього умов. Дорогу та гурток врятував директор Анатолій Міщенко. З 2001 року були відремонтовані станції, приведені до ладу потяги і дорога знов запрацювала. Зараз вона обладнана напівавтоматичним блокуванням, є радіозв’язок, на дорозі стоїть 13 світлофорів. Сьогодні гурток юних залізничників нараховує декілька сот дітей від 10 років. З жовтня до травня вони отримують теоретичні знання, а починаючи з травня до кінця серпня – період практики, відкривається сезон дитячої залізниці.

На сьогодні готується до реконструкції станція Яблунька, в планах створення малої копії вокзалу Київ Пасажирський.

Дитяча залізниця працює по вихідним та святковим дням з 10:30 до 17:00 кожні півгодини. Вартість квитка для дорослого складає 24 грн., для дітей від 6 років – 18 грн., а дітки до 6 років їздять безкоштовно.

 

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

інші статті автора

КиївІнформ

Recent Posts

Один з найстаріших комплексів Подолу: як виглядала знаменита садиба Дмитрієва

Завдяки архівним світлинам можна зануритися в атмосферу Подолу понад сто років тому та, зокрема, побачити, як виглядала…

2 дні ago

Дегідратор для нігтів: ключ до стійкого та довговічного манікюру

Ідеальний манікюр - це не лише красивий дизайн та охайна форма нігтів, але й міцне…

2 дні ago

Що лікує дитячий психолог?

Дитячий психолог — фахівець, який надає психологічну допомогу. Такий професіонал не має вищої медичної освіти,…

4 дні ago

Як у 1950-х роках будували Палац спорту: архівні фото

Завдяки архівним світлинам можна побачити, як будували столичний Палац Спорту. Фото опублікували на Facebook-сторінці "Клуб Корінного Киянина".…

1 тиждень ago

Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва

Найстаріший будинок Києва, побудований у 18 столітті, розташований на Контрактовій площі, 7. Він все ще…

2 тижні ago

Як виглядала столична Солом’янка у 1880-тих роках

З’явилось архівне фото Солом’янського району Києва – на фотографії помітно, якою була Солом’янка у далекому…

2 тижні ago