Чому для нас важливий референдум у Молдові?

Цікаві події розгортаються в сусідній Молдові, де 20 жовтня відбудеться референдум про вступ до Європейського Союзу, який пройде разом із виборами президента, на яких президентка Мая Санду прагне переобратись на другий термін.

З виборами ситуація більш-менш зрозуміла: Центрвиборчком Молдови зареєстрував 11 кандидатів для участі у виборах президента країни, зокрема і Санду. Показово, що не балотуються два основні проросійські кандидати – Ігор Додон та Ілан Шор, – про це пише аналітичний телеграм канал Дозвольте Доповісти.

Додон поступився ексгенпрокурору Олександру Стояногло, якого підтримують проросійські партії, але який об’єктивно не має високої підтримки серед місцевого населення. Партію Шора заборонив Конституційний суд Молдови у 2023 році, а сам Шор заочно отримав 15 років в’язниці з конфіскацією і зараз переховується в ерефії разом зі своєю дружиною, пєвічкою Жасмін.

Тож не дивно, що ключова задача російських сил в Молдові – зірвати референдум до ЄС. Зрозуміло, що це завдання поставлено безпосередньо в Кремлі, де взялися за справу дуже всерйоз. Так, стало відомо про те, що Росія завербувала 130 тисяч громадян Молдови, щоб зірвати референдум про вступ країни до Європейського Союзу. Це істотна кількість людей: населення Молдови становить приблизно 2,6 мільйона людей. Кошти спрямовували на дезінформацію, провокації та напади на державні установи.

Молдовська влада викрила цю спецоперацію, стверджуючи, що до цього причетна мережа, повʼязана з Іланом Шором.

Чому референдум в Молдові вкрай важливий для України? Хоча б тому, що негативне рішення (або його зрив) ламає стратегію, на якій базується подальша логіка розширення Євросоюзу. Яка безпосередньо стосується нас і швидкості нашого входження в європейську спільноту. Як показує практика, завжди трохи легше заходити не самому, а разом з кимось.

Roman

Recent Posts

Дім-Терем на вулиці Андріївський узвіз. Архівні фото

Дім-Терем на вулиці Андріївський узвіз, 34. Як він виглядав колись і як виглядає зараз. Що…

14 години ago

Ремонт домов и квартир в Киеве

Ремонт домов и квартир в Киеве — это сложный и многоэтапный процесс, требующий особого внимания…

4 дні ago

Відтепер у бойовій системі DELTA доступна платформа відеоаналізу поля бою

Платформа відеоаналізу поля бою Vezha, яка передає трансляції з дронів у реальному часі та забезпечує…

4 дні ago

Рік тому російська федерація розпочала великий наступ на Донеччині, який продовжується й досі

Наступальні дії ворога розпочались під Авдіївкою. Через 5 місяців боїв росіянам вдалося захопити це місто,…

1 тиждень ago

Енергоатом вживає заходів для захисту АЕС від російських атак

Протягом вересня поточного року поруч з майданчиками усіх українських атомних електростанцій було зафіксовано прольоти майже…

1 тиждень ago

На столичному Подолі впритул до 140-річної пам’ятки історії розпочнеться будівництво

На столичному Подолі впритул до 140-річної пам’ятки історії розпочнеться будівництво Про це на своїй сторінці…

1 тиждень ago