Під Києвом зберігся таємничий палац Остен Сакенів. Архівні фото

У Київській області до наших днів зберігся розкішний палац Остен-Сакенів, який збудували ще в першій половині XIX століття.

Архівні фото та історію у своєму Telegram-каналі опублікував екскурсовод Кирило Степанець, – передає Апостроф.

За його словами, розкішний палац часів ХІХ століття чудово зберігся і його можна побачити у населеному пункті Немішаєве Київської області.

Палац Остен-Сакенів належав графу Карлу Сакену. Екскурсовод стверджує, що ця місцевість огорнута різними таємницями та легендами. Це пов’язано з тим, що перший власник маєтку збожеволів з незрозумілих причин.

Згодом палац Остен-Сакенів кілька разів продавали, а за підсумками Жовтневого перевороту все майно останнього власника “націоналізували” на користь радянської влади.

“У 2000 році в маєтку сталася пожежа. Було знищено всі меблі, а сама споруда, на жаль, досі перебуває в аварійному стані. Палац не відновлювався з моменту пожежі і поступово руйнується”, – наголосив Степанець у своєму тематичному Telegram-каналі.

Окремо популярний екскурсовод зазначив, що палац Остен-Сакенів ХІХ століття розташований на вулиці Біохімічній у селі Немішаєве.

Микулицька маєтність, до складу якої входило і Мироцьке, 1805 року була подарована графу Карлу Сакену.

Після його смерті маєток перейшов до Івана фон-дер Остен-Сакена (помер 1853 року), а потім власником маєтку став його син Карл Остен-Сакен.

У першій половині XIX століття власники маєтності зводять одноповерховий з наріжною баштою цегляний палац та розбивають навколо парк.

Остен-Сакени володіють маєтком та палацом до 1873 року, коли маєток купує дружина київського купця Євдокія Осипівна Астахова. Згодом, у 90-х роках ХІХ ст., маєток переходить до Воронцових-Дашкових, а 1904 року маєток разом із палацом придбав селянин Андрій Кулик.

На початок ХХ ст. садиба складалася власне з палацу та 2 дерев’яних будинків у парку. У парку була альтанка. Парк був засаджений фруктовими деревами. До парку належав ставок на річці Орлянка, через який було перекинуто дерев’яний місток. З іншого боку ставка знаходились поміщицькі оранжереї.

Після більшовицького перевороту в жовтні 1917 року маєток було націоналізовано у складі палацу, парку з садом, будинку контори спиртзаводу (останній збудовано у 1905-06 рр.) та казарм для робітників. На відміну від багатьох дворянських садиб України, палац та парк не було знищено.

Згодом палац було віднесено до території селища Немішаєве, і, коли поруч збудували біохімічний завод, у палаці розташувався клуб заводу. В палаці довго зберігалися меблі початку ХХ ст.

У листопаді 2000 року уночі в палаці сталася пожежа. Було знищено усі меблі, а сам палац дуже постраждав.

Палац не відновлювався, і він поступово руйнується.

На 2012 р. від палацу залишилася фактично лише фасадна стіна і залишки вежі. Парк перебуває у занедбаному стані, колишні казарми робітників використовуються як приватні житлові будинки.

Osten-Sacken off-stage

У 2016 році на руїнах маєтку Остен-Сакен вперше відбувся фестиваль театру поза сценою просто неба Osten-Sacken off-stage. Це мультидисциплінарний фестиваль, у програмі фестивалю представлені такі напрями: театр, музика, кіно, ленд-арт, дискусійна панель, платформа work-in-progress та різноманітні художні й освітні практики.

Руїни також пережили російську окупацію та бої за Київ під час повномасштабного наступу росіян на Київську область у 2022р.

Roman

Recent Posts

1More ComfoBuds 2 TWS (ES303) — універсальні бездротові вкладиші

1More ComfoBuds 2 — зручні та стильні навушники-вкладиші другого покоління лінійки ComfoBuds від 1More. Ця…

1 день ago

Затопленi села. Як під Києвом було створене штучне море

На півночі від Києва розкинулось велике водосховище – Київське море. Створене штучно, має площу 922…

1 день ago

Київ у 1930-50-х роках – як колись виглядав бульвар Шевченка

У мережі показали, як виглядав у 1930-50х роках Бульвар Тараса Шевченка у Києві, прокладений на…

2 дні ago

Правила вживання коньяку Sarajishvili

Коньяк Sarajishvili — втілення традицій і вишуканості у світі алкогольних напоїв. Елітний продукт має багатовікову…

2 дні ago

Як будували метро у Києві: цікаві архівні фото

У мережі показали архівні фото будівництва першої черги метро Києва з 1958-го по 1963 рік.…

4 дні ago

Як виглядала вулиця Глибочицька в Києві в 1970-х роках. Архівне фото

У мережі показали, як виглядала вулиця Глибочицька у Києві у 1970-х роках. Деяких будинків уже…

4 дні ago