Як виглядав столичний Хрещатик в кінці ХІХ століття, архівні фото

У мережі показали архівні фото центру Києва – Хрещатик у 1880-ті роки. По вулиці тече струмок, а замість звичним на сьогоднішній день машин їздять вози із запряженими кіньми.

Відповідні світлини опублікувала група “Клуб Корінного Киянина” у Facebook, – повідомили на Апострофі.

“Дійсно, навіть уявити тяжко що так все виглядало. Струмок Хрещатик тече по поверхні, під час дощу перетворюючись на ріку, через декілька років у 1888-1889 побудують колектор і він зникне з поверхні вулиці”, – розповідають жителі столиці у коментарях під фото.

Цей струмок брав витоки з Козячого болота в районі сучасного Майдану Незалежності, а також джерел в районі Європейської площі. Він не був випрямлений у канаву, як річка Глибочиця, яка протікала між Верхним і Нижнім валом, а хаотично протікав вулицею. Під час злив струмок сильно розливався та підтоплював будинки.

Аби сховати цю річку у величезну цегляну трубу та засипати землею, взимку 1888 року почалося будівництво Хрещатицького колектора. Це обійшлося Києву доволі дешево – у 100 тисяч рублів. Через рік трубу ввели в експлуатацію. Наразі струмок досі є під Хрещатиком. Підземна труба починається з Європейської площі та впадає в інший підземний струмок Клов біля ділового центру “Парус”.

Крім того, на фотографії можна побачити дбайливо обгороджені деревця, які були висаджені вздовж вулиці Хрещатик від Великої Васильківської вулиці сучасного Шевченківського району.

Roman

Recent Posts

Як у 1950-х роках будували Палац спорту: архівні фото

Завдяки архівним світлинам можна побачити, як будували столичний Палац Спорту. Фото опублікували на Facebook-сторінці "Клуб Корінного Киянина".…

22 години ago

Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва

Найстаріший будинок Києва, побудований у 18 столітті, розташований на Контрактовій площі, 7. Він все ще…

3 дні ago

Як виглядала столична Солом’янка у 1880-тих роках

З’явилось архівне фото Солом’янського району Києва – на фотографії помітно, якою була Солом’янка у далекому…

5 днів ago

Як виглядав легендарний київський ресторан “Кукушка”. Архівне фото

Наприкінці 30-х - на початку 50-х років у Києві було відкрито ресторан "Кукушка". Комплекс з…

6 днів ago

Вивезення ТПВ в Києві

Вивезення твердих побутових відходів є досить важливою справою, від якої залежить стан навколишнього середовища. Професійний…

6 днів ago

В мережі згадали знесену історичну будівлю на вулиці Златоустівська

Стародавній Київ прекрасний, але з часом у місті втрачаються деякі історичні об’єкти. У мережі опублікували…

1 тиждень ago