Озеро Вирлиця врятують від забудови, зробивши там заказник

Озеро Вирлиця влада Києва вирішила зробити заказником місцевого значення, щоб захистити від масштабної забудови.

Така ініціатива була підтримана депутатами столичної міськради на засіданні Постійної комісії з питань екологічної політики, повідомили в пресслужбі КМДА у вівторок, 1 червня.

“Проект рішення по озера Вирлиця передбачає оголошення території (площею близько 98 га) ландшафтним заказником місцевого значення. Це унеможливить використання площі під забудову і меліорації, а також буде сприяти збереженню та відтворенню природних комплексів”, – йдеться у повідомленні мерії.

Під час засідання комісії відзначили, що озеро Вирлиця лежить на перетині шляхів міграції птахів, а також заселене близько 30-ти видами риб, деякі з них зараз вже занесені у Червону книгу. Крім того, збереження зеленої зони є важливим з огляду на високі показники рівня забруднення повітря і надзвичайно щільну забудову в Дарницькому районі міста Києва.

На Осокорках недалеко від станції метро “Харківська” фактично почалися підготовчі роботи до будівництва чергового торговельно-розважального центру, повідомляє видання “Нерухомі“.

Ще в 2004 році ТОВ “Мрія-Інвест” уклало з київською мерією інвестиційну угоду на будівництво багатофункціонального комплексу. Тут повинні розташовуватися зони відпочинку з атракціоном, кінотеатром, боулінгом, торговельні площі, ресторани тощо. Вартість проєкту оцінили у 92 млн гривень. У 2005 році Київрада передала під забудову біля озера Вирлиця дві ділянки загальною площею понад 25 га в межах проспекту Бажана і вулиці Ревуцького.

Але в 2018 році КМДА намагалася через суд розірвати договір, оскільки приватна компанія заборгувала 124 млн гривень пайових внесків.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТОВ “Мрія-Інвест” було зареєстровано у вересні 2003 року. Керівником компанії значиться Наталія Науменко. У минулому році компанією керував колишній шкільний друг мера Віталія Кличка Юрій Іоаннов.

Проти будівництва на цій території активно виступають громадські організації. Нещодавно під час акції протесту кияни намагалися зламати будівельний паркан, що в підсумку призвело до сутички з правоохоронними органами.

КиївІнформ

Recent Posts

Один з найстаріших комплексів Подолу: як виглядала знаменита садиба Дмитрієва

Завдяки архівним світлинам можна зануритися в атмосферу Подолу понад сто років тому та, зокрема, побачити, як виглядала…

3 дні ago

Дегідратор для нігтів: ключ до стійкого та довговічного манікюру

Ідеальний манікюр - це не лише красивий дизайн та охайна форма нігтів, але й міцне…

4 дні ago

Що лікує дитячий психолог?

Дитячий психолог — фахівець, який надає психологічну допомогу. Такий професіонал не має вищої медичної освіти,…

5 днів ago

Як у 1950-х роках будували Палац спорту: архівні фото

Завдяки архівним світлинам можна побачити, як будували столичний Палац Спорту. Фото опублікували на Facebook-сторінці "Клуб Корінного Киянина".…

1 тиждень ago

Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва

Найстаріший будинок Києва, побудований у 18 столітті, розташований на Контрактовій площі, 7. Він все ще…

2 тижні ago

Як виглядала столична Солом’янка у 1880-тих роках

З’явилось архівне фото Солом’янського району Києва – на фотографії помітно, якою була Солом’янка у далекому…

2 тижні ago