Categories: КИЇВНОВИНИ

В Україні введуть суворі штрафи за руйнування і перебудову пам’ятників архітектури

Нові зміни в законодавство з охорони культурної спадщини розробили в КМДА. Штрафи за неналежний догляд за історичними будівлями в Україні зростуть з 1700 до мільйона гривень.

У цьому році Верховна Рада повинна прийняти в другому читанні законопроект №8202 “Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини”. Згідно з новими поправками штрафи зростуть в сотні разів. Про це в інтерв’ю Delo.ua розповів Олександр Никоряк, директор департаменту охорони культурної спадщини КМДА.

Законопроект розробляли кілька років фахівці КМДА. У минулому році його в першому читанні підтримала Верховна Рада VIII скликання. Нові зміни в законодавство з охорони культурної спадщини вводять великі штрафи за руйнування і неналежний догляд за історичними пам’ятками. Так якщо зараз штраф за руйнування старовинної будівлі становить смішну суму в 1700 гривень, то після прийняття поправок власнику доведеться викласти від 500 тисяч до мільйона гривень.
“Ми пропонуємо зробити штраф за руйнування не тільки однаковим для фізичних і юридичних осіб, а ще й збільшити його в рази – до рівня, коли власникам історичних будівель вже буде невигідно доводити їх до руйнування в надії на будівництво чергової багатоповерхівки, відбуваючись смішним для них штрафом в 1700 гривень. Передбачено і впровадження ряду нових штрафів. Сподіваємося, що не опустять правку щодо можливості застосування фінансових санкцій та до тільки виявлених об’єктів охорони культспадщини, прирівняти таким чином до будинків зі ста тусом пам’ятника “, – поділився Никоряк.
Зараз ведеться активна робота до прийняття нових правил. “Законопроект вже підтримали на комітеті, тому ми сподіваємося на його прийняття Верховною Радою вже в найближчі місяці. Це дуже важливо для нашої країни. Адже ми боремося за статус цивілізованої європейської держави, без поваги до історичної спадщини про нього не може бути й мови. Подивіться на Італію, Німеччину, Польщу. Далеко вони від нас, правда? Там бездумно пам’ятники архітектури і історії не зносять, балкони на будують і пластикові вікна в рами не ставлять “, – підкреслив директор департаменту.
КиївІнформ

Recent Posts

Як у 1950-х роках будували Палац спорту: архівні фото

Завдяки архівним світлинам можна побачити, як будували столичний Палац Спорту. Фото опублікували на Facebook-сторінці "Клуб Корінного Киянина".…

1 день ago

Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва

Найстаріший будинок Києва, побудований у 18 столітті, розташований на Контрактовій площі, 7. Він все ще…

3 дні ago

Як виглядала столична Солом’янка у 1880-тих роках

З’явилось архівне фото Солом’янського району Києва – на фотографії помітно, якою була Солом’янка у далекому…

6 днів ago

Як виглядав легендарний київський ресторан “Кукушка”. Архівне фото

Наприкінці 30-х - на початку 50-х років у Києві було відкрито ресторан "Кукушка". Комплекс з…

6 днів ago

Вивезення ТПВ в Києві

Вивезення твердих побутових відходів є досить важливою справою, від якої залежить стан навколишнього середовища. Професійний…

7 днів ago

В мережі згадали знесену історичну будівлю на вулиці Златоустівська

Стародавній Київ прекрасний, але з часом у місті втрачаються деякі історичні об’єкти. У мережі опублікували…

1 тиждень ago