Мала Київська Опера – культурний осередок Лук`янівки

За адресою вул. Дегтярівська, 5 знаходиться рожева 2-х поверхова будівля. Серед трамвайних рельсів, старого депо, ТЦ Квадрат та Лук`янівського ринку вона виглядає як вишукана пані, що випадково загубилась у переплетінні міських вулиць. Це “Київська мала опера”, і вона дійсно варта уваги.
Будинок був побудований у 1902 році в стилі псевдоросійської архітектури М.Г. Артиновим. Він зведений над струмком “Скоморох”, течія води укладена в труби. Будівля має 4 поверхи: 2 над землею, і два підвальних. На другому поверсі є глядацька зала на 700 місць.
Лук`янівський народний дім
На початку ХХ століття там розмістився Лук`янівський народний дім піклування про народну тверезість. Для містян проходили вистави, концерти. Була безкоштовна бібліотека, їдальня, книжковий склад, вечірня школа для дорослих, агенство для надання юридичної допомоги, своєрідний хостел.
В 1910 році саме в цьому будинку розмістився перший в Києві Кінематограф. На сцені народного дому виступали Саксаганський, Садовський, Вертинський та багато інших визначних діячів культури.
У радянські часи народний дім припинив своє існування. Там розмістили клуб, де проходили мітінги та збори пролетаріату. А пізніше – будинок культури Лук`янівського трамвайного депо. Знову запрацювали драматичний театр, ансамбль пісні і танцю, клуб по інтересам, велика бібліотека.
Виступ учасників вокального гуртка Київського клубу трамвайників 1958 рік
В часи незалежності в будинку були офіси, секонд-хенд, кав`ярні.
Але з 2006 року по ініціативі українскької оперної співачки Євгенії Мірошниченко, була заснована Київська мала опера.
А з 2012 року це місце стало культовим арт-майданчиком. Там виступали  Dakh Daughters, Jay-Jay Johanson, Motorama, Mujuice, Trust, Tesla Boy, “ДахаБраха”, The Retuses, SunSay, “Серебрянная свадьба”, Telepopmusik.
Зараз там відремонтовані хол і фойє, гардероб, у всіх залах є опалення. Київська мала опера має великий потенціал, і може знов стати культурним центром не лише Лук`янівського району, але й всього міста.
Київська мала опера, глядацька зала

Автор: Марина Пєтушкова

для Київ Інформ

КиївІнформ

Recent Posts

Як у 1950-х роках будували Палац спорту: архівні фото

Завдяки архівним світлинам можна побачити, як будували столичний Палац Спорту. Фото опублікували на Facebook-сторінці "Клуб Корінного Киянина".…

4 години ago

Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва

Найстаріший будинок Києва, побудований у 18 столітті, розташований на Контрактовій площі, 7. Він все ще…

2 дні ago

Як виглядала столична Солом’янка у 1880-тих роках

З’явилось архівне фото Солом’янського району Києва – на фотографії помітно, якою була Солом’янка у далекому…

4 дні ago

Як виглядав легендарний київський ресторан “Кукушка”. Архівне фото

Наприкінці 30-х - на початку 50-х років у Києві було відкрито ресторан "Кукушка". Комплекс з…

5 днів ago

Вивезення ТПВ в Києві

Вивезення твердих побутових відходів є досить важливою справою, від якої залежить стан навколишнього середовища. Професійний…

6 днів ago

В мережі згадали знесену історичну будівлю на вулиці Златоустівська

Стародавній Київ прекрасний, але з часом у місті втрачаються деякі історичні об’єкти. У мережі опублікували…

1 тиждень ago