Будівництво метро на Виноградар. Що заважає?

Аудитори провели перевірку «Київметробуду» щодо наболілої теми будівництво метро на Виноградар.

Прострочений борг у 4 млрд грн, відтермінування будівництва та подорожчання на 8 млрд грн – результат «бізнес-схем» недоброчесного підрядника АТ «Київметробуд» та бездіяльності столичної влади — головні чинники, які гальмують будівництво метро на столичний Виноградар, – пише портал Каштан.

Фото: КМДА

Таких висновків дійшли фахівці Державної аудиторської служби України в результаті аудиту фінансової діяльності комунального підприємства «Київський метрополітен».

«Київметробуд», який у 2018-2019 роках отримав із бюджету авансові платежі в сумі 2,59 млрд грн, використовував ці гроші не за призначенням та не освоїв їх у терміни, визначені договором.

Замість того, щоб продовжувати будівництво Сирецько-Печерської лінії, підрядник розмістив частину перерахованих від КП «Київський метрополітен» коштів на депозитах. Зокрема, в 2019 році «Київметробуд» поклав 1,7 млрд грн на банківські рахунки у ПАТ АБ «Укргазбанк».

Протягом 2018-2019 років бюджетні кошти скеровувалися на оплату різних аудиторських, юридичних, консультаційних послуг, страхування фінансових ризиків, надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги іншій юридичній особі тощо.

На саме будівництво гроші майже не йшли. Однак це не завадило «Київському метрополітену»  в  грудні 2019 року перерахувати підрядникові ще додатково 1,41 млрд грн, із яких було освоєно лише 44,1 млн. Унаслідок таких маніпуляцій із грошима майже 4 млрд грн перетворилися в прострочену заборгованість.

«Тепер відновлення будівництва метро на Виноградар обійдеться бюджету у 2,5 раза дорожче. За результатами перерахунку показників вартості робіт кошторис за 6 останніх років (з 2018 до 2024-го) збільшився на 8 млрд грн: з 5,9 до майже 14 млрд гривень», — констатували  в  Держаудитслужбі.

Як зауважили перевіряючі, також потрібно врахувати й додаткові витрати на коригування проєкту будівництва, яке обійдеться бюджету ще в 69,4 млн грн

В січні та травні 2024 року КП «Київський метрополітен» провело два тендери на експертне дослідження тунелів між станціями «Деміївська» та «Либідська» за ціною в понад 20 разів вище за державну.

Roman

Recent Posts

Вибори у Штатах перейшли у термінальну стадію?

Спікер Конгресу США Джонсон пішов на безпрецедентне загострення: він вимагає звільнити посла України Маркарову та…

1 день ago

З початку повномасштабного російського вторгнення загинуло понад 11 тисяч цивільних

З початку повномасштабної агресії Росії проти України кількість загиблих серед цивільних перевищила 11 000 осіб. Про це заявив генеральний…

2 дні ago

Як виглядав Хрещатик до підриву радянською владою. Історичні фото

У мережі оприлюднено фото, як виглядав Хрещатик – центральна вулиця Києва до підриву комуністами 1941…

5 днів ago

Ліквідували міжнародну кіберплатформу, якою користувалися злочинці по всьому світі

Завдяки міжнародній спецоперації викрили і ліквідували шифровану злочинну комунікаційну платформу, відому як "Ghost" ("Привид"), яку…

1 тиждень ago

У ГУР попередили про фейкові чатботи, які імітують Головного бота розвідки

В месенджері Telegram з’явилось щонайменше вісім фейкових чатботів, які імітують Головного бота розвідки. Про це повідомили у…

1 тиждень ago

Окупанти продовжують депортацію українських дітей з ТОТ на територію РФ

Російські окупанти продовжують здійснювати масштабну депортацію українських дітей на територію РФ під виглядом так званого…

1 тиждень ago