Як зібрати тактичну аптечку?

Аптечка на кожен день або аптечка Everyday Care (EDC). Спробуємо в цій статті розписати можливі варіанти. Першочергово давайте відразу визначимось, що коли ми говоримо про індивідуальну аптечку, ми розглядаємо її в контексті наявності необхідних засобів для порятунку життя.

Комплектність

Розглядаючи індивідуальну аптечку для цивільних умов, ми припускаємо, що скоріш за все вона буде використана для самодомоги або ж взаємодопомоги. Відсоток того, що в цивільних умовах поруч біля вас опиниться людина, яка знайде вашу аптечку і використає під час надання допомоги, доволі малий. Тому її комплектність буде прямопропорційно залежати від вашої компетенції. Отже:

1. Засоби для зупинки кровотечі

а) Турнікети (джгути). Вибір цього засобу за вами. Пам’ятайте основне, він повинен бути якісним і ви повинні впевнено вміти ним користуватись. Абсолютно немає ніякої різниця, що це буде за виробник, основне це ваші навички.

б) Засоби для тампонування. Як правило, одного гемостатичного і одного негемостатичного бинта буде достатньо. Який саме вибрати, тут на ваш розсуд, гаманець і бажання. Більш детально про гемостатичні бинти і їх відмінності ми напишемо пізніше в окремій статті.

в) Компресійна пов’язка (бандаж). Наразі на ринку багато моделей від різних виробників і в кожного є свої особливості. Для прикладу компресійні пов’язки Olaes від Tacmed Solutions поєднують у собі і матеріал для тампонування і еластичний бинт з компресійним елементом. Знову ж таки, тут треба розуміти з чим ви опинитесь в руках коли відкриєте упаковку і як ним користуватись.

2. Засоби індивідуального захисту (Body Substance Isolation)

Це те, чим точно НЕ варто нехтувати. Медичні рукавички повинні бути вашого розміру (не великі і не малі). Нормальної якості і без латексу. Нітрилові рукавички чудово для цього підійдуть. Вони міцніші ніж латексні або вінілові і при цьому є гіпоалергенні. Якщо є можливість, надайте перевагу рукавичкам підвищеної міцності, ризик того що вони порвуться у відповідальний момент суттєво знизиться.

3. Підсумок

Тут все дуже індивідуально. Дехто носить все в спеціально виділеній кишені своєї сумки/рюкзака, хтось упаковує все в окремий компактний підсумок або вакуумує і носить постійно з собою, а хтось розпихує все по кишенях одягу. В тій чи іншій ситуаціях кожен з цих варіантів має місце. Головне це можливість швидкого доступу до наявних засобів.

4. Плівка-клапан / маска-клапан

Якщо ви вмієте проводити серцево-легеневу реанімацію (СЛР), то бажано щоб ця невеличка річ була поруч з вами.

5. Оклюзійні наліпки

Застосування оклюзійних наліпок потребує додаткових знань, щодо особливостей їх використання. Місця багато не займають. Надайте перевагу вентильованим наліпкам.

6. Решта

Термоковдра – багатофункціональна штука. Окрім запобігання гіпотермії, може бути використана в буденному житті в багатьох ситуаціях.

Маркер –  повинен бути перманентним, дасть можливість записати інформацію про постраждалого і об’єм наданої допомоги.

Пластир, армований скотч – допоможе закріпити пов’язки, чи щось зафіксувати. Ніколи не знаєш, коли може знадобитись.

Ножиці, стропоріз – окрім можливості рутинного використання, цей засіб в критичній ситуації дасть можливість набагато швидше отримати доступ до поранення.

Бинти – якщо є місце, щоб кинути парочку бинтів, зробіть це. Дешевий і універсальний засіб, який може бути використаний для накладання пов’язок на поранення без масивної кровотечі, альтернативний матеріал для тампонування, а також додатковий засіб фіксації за необхідності.

Щиток на око – травма ока поширена не лише в бойових умовах. Використання щитка дасть можливості запобігти додатковому травмуванню пошкодженого ока.

Об’єм

Наступне з чим ви стикнетесь, це те що аптечка займає певне місце і не завжди є можливість (бажання) носити з собою щось об’ємне. Звичайно супер, якщо у вас з собою завжди рюкзак чи сумка в яких достатньо місця. Проте, якщо ви не полюбляєте громіздкі речі, тоді зберіть засоби, які займають мінімально місця. Ви не перші, в кого може виникнути така проблема, тому виробники засобів першої допомоги вже про це подумали. Наразі на ринку є достатньо якісних і малогабаритних засобів, щоб помістити все необхідне в кишеню одягу або невеличке відділення у вашій поясній сумці.

З вороткових турнікетів найменше місця займає турнікет SICHДжгут Омега завдяки можливості використання, як джгута так і компресійної пов’язки, буде універсальним рішення для обмеженого об’єму, але проблемний для самодопомоги. Серія бандажів Flat від North American Rescue займають мінімум місця завдяки своєму плоскому пакуванню. Стосовно засобів для тампонування, то в принципі більшість з них відносно однакові по об’єму, але якщо поставити за мету то можна вибрати варіанти з меншою довжиною.

Висновок

Ця стаття носить лише рекомендаційний характер. Вищезазначений перелік не є обмеженим. Якщо у вас є хронічні захворювання, алергії чи інша потреба у медичних препаратах, буде доцільно додати їх до комплекту.

Також залишимо тут посилання на законодавчу базу, щодо порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах. Цей документ визначає порядок надання допомоги особами, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні надавати домедичну допомогу. До цих осіб відносяться:  рятувальники аварійно-рятувальних служб, працівники державної пожежної охорони, поліцейські, фармацевтичні працівники, провідники пасажирських вагонів, бортпровідники та ІНШІ особи, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні володіти практичними навичками надання домедичної допомоги. Цим іншим можеш бути саме ти!

Прикро опинитись в ситуації, коли знаєш що робити, але немає засобів, проте ще гірше коли є чим надавати допомогу, але не знаєш як. Навчіться зупиняти масивні кровотечі  і базовим-реанімаційним заходам. Це буде ваш внесок у формування свідомого суспільства в нашій країні.

Джерело

 

Roman

Recent Posts

4 ознаки хорошої піцерії

Смак готової піци безпосередньо залежить від ресторану, в якому вона була приготовлена. Щоб не припуститися…

10 години ago

Столичне метро відновило рух синьою гілкою

Столичне метро після тривалого ремонту відновило рух потягів міх станціями "Героїв Дніпра" і "Теремки". У…

4 дні ago

Брудна вода з Десни: фахівці пояснили алгоритм дій у разі виникнення проблеми

Ситуація через виявлення нечистот, які були скинуті з росії у річку Сейм і тепер прямують…

5 днів ago

На Київщині ДСНС врятували ціле село

Рятувальники ДСНС на Київщині ліквідували вогонь, що виник внаслідок загоряння сухої рослинності на відкритій місцевості.…

6 днів ago

Київські активісти припинили знищення оздоблення фасаду старовинного будинку

Київські активісти припинили знищення оздоблення фасаду старовинного будинку, який знаходиться в історичному центрі міста. Про…

1 тиждень ago

Мешканці столиці закликають міську владу вжити заходи щодо забезпечення енергетичної незалежності світлофорів

Мешканці столиці закликають міську владу вжити заходи щодо забезпечення енергетичної незалежності світлофорів під час відключень…

1 тиждень ago