Язичники, родичі декабристів, археологи. Історія “Будинку князів Трубецьких”

Старовинні дерев`яні будинки особливо цінні. Так як дерево у боротьбі з часом приречене на поразку. В Києві до наших днів збереглось декілька маєтків з цього матеріалу. І один з них знаходиться в самому серці столиці – на Володимирській вулиці.

Дім, що сховався у затінку каштанів, називають «Будинком князів Трубецьких». Чому така назва і яка історія маєтку?

Насправді цей дім був збудований на замовлення Олександра Семеновича Анненкова. Причому розмір садиби поміщика був вражаючим. Анненков володів ділянкою землі від сучасної Андріївської церкви до перехрестя з Великою Житомирською. І ця споруда знаходилась на червоній лінії. Тобто створювати якийсь дуже екстравагантний, незвичний фасад було заборонено. Міська забудова повинна відповідати високим стандартам. Тож при проектуванні будівлі був використаний один з класичних варіантів фасаду. У 1856 році син Олександра Семеновича продав частину своєї садиби надвірному раднику Боніфацію Васильовичу Климовичу. І тоді в будинку з`явились два симетричних крила.

А у 1867 році маєток придбала Єлизавета Іванівна Трубецька. Ось ми і наблизились до розгадки таємниці назви будинку. Єлизавета Іванівна, уроджена Лукашевич, була дочкою очільника дворянства Золотоношського повіту Київської губернії. Вона вийшла заміж за камер-юнкера князя Петра Олександровича Трубецького.

Приділимо трошки більше уваги родоводу родини Трубецьких. Вони мали норов і досить бунтівну вдачу. Батько Олександра Петровича був полковником лейб-гвардії Семенівського полку і у 1820 році його перевели до Києва. А вже через п’ять років за військовим був встановлений секретний нагляд. Просто він дозволяв собі сміливі, навіть нахабні слова в адресу імператора Російської Імперії. Не варто забувати і про родинні зв`язки. Його брат Сергій Петрович Трубецький був очільником декабристів.

Ось такий зв`язок цього будинку з антиурядовими революціонерами. А назва будівлі була така, тому що до 1898 року єдиної зрозумілої нумерації будинків в Києві не було. Тож адреси формувались по прізвищу володарів нерухомості.

Але «дім князів Трубецьких» має не стільки історичне, скільки археологічне значення. Ще у 1870-х роках Трубецькі знайшли на території садиби залишки старовинної споруди. Виявилось, що це ротонда, яка була збудована ще у XII столітті. Це були часи київського князя Святослава II. Зовнішній діаметр ротонди становить 20 м. У 1970-х роках нарешті було досліджено маєток князів Трубецьких. Команда археологів під керівництвом Олександра Боровського та Петра Толочко провела розкопки. Був розкопаний фундамент ротонди, а також залишки язичницького капища, що датується X століттям.

Враховуючи місцезнаходження знахідок, археологи зробили висновок, що ротонда була культовою спорудою. І цілком вірогідно, що вона використовувалась як місце для урочистих і важливих зустрічей. Зараз на місці ротонди – спортивний майданчик школи номер 25. А у маєтку князів Трубецьких – підрозділ Інституту археології НАН України.

Автор: Марина Пєтушкова для КиївІнформ

Roman

Recent Posts

Як у 1950-х роках будували Палац спорту: архівні фото

Завдяки архівним світлинам можна побачити, як будували столичний Палац Спорту. Фото опублікували на Facebook-сторінці "Клуб Корінного Киянина".…

23 години ago

Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва

Найстаріший будинок Києва, побудований у 18 столітті, розташований на Контрактовій площі, 7. Він все ще…

3 дні ago

Як виглядала столична Солом’янка у 1880-тих роках

З’явилось архівне фото Солом’янського району Києва – на фотографії помітно, якою була Солом’янка у далекому…

5 днів ago

Як виглядав легендарний київський ресторан “Кукушка”. Архівне фото

Наприкінці 30-х - на початку 50-х років у Києві було відкрито ресторан "Кукушка". Комплекс з…

6 днів ago

Вивезення ТПВ в Києві

Вивезення твердих побутових відходів є досить важливою справою, від якої залежить стан навколишнього середовища. Професійний…

6 днів ago

В мережі згадали знесену історичну будівлю на вулиці Златоустівська

Стародавній Київ прекрасний, але з часом у місті втрачаються деякі історичні об’єкти. У мережі опублікували…

1 тиждень ago